Sitruunainen voikukkahillo

Kauniin keltainen sitruunalla maustettu voikukkahillo muistuttaa talvipakkasilla kesästä. Sen valmistamisen aika on nyt.

Hillon valmistamisessa on muutama oma niksinsä.

Sitruunainen Voikukkahillo

  • 200 g voikukan terälehtiä
  • 7 dl vettä
  • 300 g hillosokeria
  • 1 luomusitruuna
  • + hillon koristeeksi voikukan terälehtiä pieni kourallinen
  • puhtaita lasipurkkeja kansineen

voikukkien kerääminen

Kukat kannattaa kerätä aurinkoisella tai puolipilvisellä ilmalla. Sateisella säällä kukat ovat supussa. Kerää kukat koriin tai paperipussiin. Muovipussissa ne alkavat pian nuutua.

Hilloa varten kannattaa valita juuri auenneita kukkia, ei kukintansa loppupuolella olevia yksilöitä. Juuri avautunut kukka on sivuprofiililtaan hiukan kovera (kummassakin kuvassa oikeanpuoleinen yksilö). Kukinnan loppupuolella profiili muuttuu kuperaksi (kukat kuvissa vasemmalla).

Ota tässä vaiheessa muutama kukka erilleen ja säilytä niitä esimerkiksi paperipussissa jääkaapissa seuraavaan päivään. Näiden kukkien terälehtiä voit käyttää hillon koristeena. Tai jos pääset seuraavana päivänä keräämään muutaman kukan tähän tarkoitukseen, voit ilman muuta tehdä sen silloin.

hyönteisten karkotus kukista

Paras kokeilemani keino saada erilaiset kutsumattomat vieraat kukista on upottaa ne runsaaseen veteen noin 20 minuutiksi. Tässä ajassa ötökät ehtivät kiivetä kukkien pinnalle, josta ne joko lentävät itse muualle tai ne on helppo nyppiä pois.

Kaada vesi pois siivilän tai harson läpi ja levitä kukat isolle puhtaalle pyyhkeelle valumaan.

TERÄLEHTIEN NYPPIMINEN

Nyt alkaa hillon tekemisen työläin vaihe, nimittäin terälehtien nyppiminen.

Tarkoitus on ottaa mukaan ainoastaan keltaiset terälehdet, ei lainkaan vihreää kukkapohjaa tai uloimpia vihreitä lehtiä. Käytännössä jälkimmäisiä tulee väistämättä hiukan mukaan, ellet halua viettää koko päivää tämän puuhan parissa.

VOIKUKKAMEHU TEKEYTYMÄÄN KYLMÄÄN

  • Laita terälehdet ja viipaloitu sitruuna astiaan, ja kaada keitetty vesi päälle.
  • Peitä astia ja laita mehu tekeytymään yöksi kylmään.

purkkien desinfiointi

Hillopurkkien puhdistamisen voit tehdä joko keittämällä tai uunissa lämmittämällä. Kummatkin  tehdään siis tiskatuille purkeille.

Tapa 1. Purkkien ja kansien keittäminen.

  • Laita purkit ja kannet riittävään isoon kattilaan ja vettä sekä purkkien sisään että ulkopuolelle.
  • Keittele niitä muutama minuutti.
  • Tämän jälkeen irrota tarrat kynsilakan poistoaineella tai spriillä.
  • Laita purkit alaspäin kuivumaan hetkeksi.

Tapa 2. purkkien lämmittäminen uunissa

  • Kääri purkit sanomalehtipapereihin, jokainen purkki oman paperinsa sisään.
  • Lado purkit päällekkäin uuniin noin puoleksi tunniksi 100 asteeseen. Uunin luukku saa olla hiukan raollaan.

HILLON KEITTÄMINEN

  • Seuraavana päivänä siivilöi terälehdet ja sitruunat nesteestä erilleen. Purista nyrkin sisällä neste sekä terälehdistä että sitruunasta astiaan.
  • Kaada mehu kattilaan ja lisää hillosokeri.
  • Kuumenna neste sekoittaen samalla. Anna kiehua noin 10-15 minuuttia kevyesti poreillen.
  • Samalla kun sekoittelet nestettä silloin tällöin, voit nyppiä tuoreista voikukista terälehtiä irti. Lisää terälehdet keittämisen loppuvaiheessa mehun sekaan.
  • Kuori vaahto ja epäpuhtaudet keittämisen aikana nesteen päältä.
  • Lopuksi kaada neste puhtaisiin purkkeihin piripintaan ja sulje kannet tiiviisti.
  • Jäähdytä purkit. Jos purkin umpioituminen onnistuu, sen kansi napsahtaa ja imeytyy “kuopalle” sisäänpäin.
  • Säilytä hillo viileässä valolta suojattuna.

Hillo säilyy noin vuoden avaamattomana ja avattuna muutaman viikon jääkaapissa.

Kuvat ja teksti Virpi Hirvensalo

 

 

 

Save

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2017/05/27/voikukkahillo/
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *