Lakritsipehmistä sitruunan ja voikukkien kanssa

Jäätelö ja kesä! Olen pitkään halunnut kokeilla villiyrttijäätelön valmistamista. Minulla ei ole jäätelökonetta, enkä halua ostaa yhtään sähkövempelettä lisää keittiön kaappeja täyttämään. Jäätelön valmistaminen täytyy siis sujua ilman jäätelökonetta.

Tämän herkun täyteläinen ja pehmeä rakenne saadaan aikaiseksi vatkaamalla massaan ilmaa jäädyttämisen välillä.

Jäätelöä  ja pehmistä voi valmistaa erilaisista ainesosista

Jäätelön, jäädykkeen tai pehmiksen valmistamisessa voi käyttää esimerkiksi kermaa, kondensoitua maitoa, maustamatonta jogurttia, kookosmaitoa tai banaania.

Tätä postausta varten päätin kokeilla pehmiksen tekemistä kahdella tapaa: yhdistämällä yhteen annokseen banaania ja kermavaahtoa ja toiseen annokseen kermaista kookosmaitoa ja banaania.

Innostuin raakalakritsijauheesta pehmiksen mausteena niin, että laitoin sitä kumpaanin annokseen. Lakritsijauhe on makeaa, joten sitä käytettäessä muuta makeutusta kannattaa vähentää. Muutenkin lakritsijauhetta on hyvä ainakin ensimmäisellä kerralla käyttää mieluummin hiukan liian vähän kuin liikaa, koska sen maku on hyvin hallitseva.

Muita jäätelöön sopivia villiyrttejä ovat – no tietenkin nokkonen. Hunajalla makeutettu nokkosjäätelö esimerkiksi raparperihillokkeen kanssa voisi olla kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Myös mesiangervon kukat maustavat hurmaavasti erilaisia jälkiruokia, mikseivät siis myös jäätelöä.

Pehmiksen valmistaminen

Voikukka-lakupehmis

 • 1 paloina jäädytetty banaani
 • 1 prk kuohukermaa (2 dl) vaahdoksi vatkattuna
 • 1 rkl raakalakritsijauhetta
 • 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
 • voikukan terälehtiä jäätelön sekaan ja koristeeksi

Sitruuna-lakupehmis

 • 4 dl kermaista kookosmaitoa
 • 1 jäädytetty banaani paloina
 • 1 rkl raakalakritsijauhetta
 • 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
 • yrttejä tai marjoja koristeeksi
 1. Laita kuorittu banaani paloiteltuna jäätymään noin tunniksi tai pariksi pakastimeen esimerkiksi muovipussin tai leivinpaperin sisällä.
 2. Jos käytät kermaa, vatkaa se vaahdoksi.
 3. Sekoita blenderillä tai tehosekoittimella kaikki ainekset tasaiseksi massaksi.
 4. Lisää mausteet ja yrtit.
 5. Kaada massa pakkasen kestävän astiaan jäätymään noin tunniksi.
 6. Vatkaa massaa välillä joko blenderillä tai tehosekoittimella, ja laita takaisin pakkaseen noin tunniksi.
 7. Ennen tarjoilua vatkaa pehmis vielä kuohkeaksi.
 8. Annostele tarjoiluastioihin ja koristele.

Pehmismassa ei saa olla pakkasessa kovin paljon yli tunnin, muuten sen vatkaaminen ei onnistu. Blenderillä massan surauttaminen on nopeaa, tehosekoittimella saat puolestaan enemmän ilmaa massan sekaan.

Kuvan sitruuna-lakupehmisannokset on koristeltu valkopeipin kukilla.

Olin näiden annosten kanssa vähän hätäinen, enkä antanut massan olla kahta kokonaista tuntia pakkasessa, joten pehmikset jäivät hiukkasen liian löysiksi. Hyviä ne olivat silti. Kirpakat marjat – vaikkapa villivadelmat – sopisivat tähän lisukkeeksi mainiosti.

Villiyrteistä ruokaa -kurssi Turussa 14.6.

Jos asut Turun seudulla ja olet aloittelemassa villiyrtteilyä, tule ihmeessä mukaan Vihreän ilon kurssille Koroisten kahvilaan (Koroistentie 2) 14.6. klo 17.00-20.30.

Käydään Koroisten vehreässä ympäristössä hakemassa nokkosta, maitohorsmaa, vuohenputkea, siankärsämöä ja muita villiherkkuja ruokaan, joka valmistetaan yhdessä.

Lue lisää kurssista tästä.

Aurinkoista kesäkuuta!

Kuvat ja teksti Virpi Hirvensalo

 

Please Login to Comment.