Säilö yrtit kuivaamalla

Arkistojen aarteet -sarja jatkuu yrttien kuivaamista käsittelevällä postauksella.

Jos aiot säilöä yrttejä talvea varten, sen aika on nyt! Monien yrttien lehdet kerätään ennen kukintaa. Silloin niiden ravintoarvo on parhain.

Talveksi kannattaa säilöä esimerkiksi nokkosta, joka on yleiskuntoa vahvistava villiyrtti.

Toinen hyvä vaihtoehto on valmistaa talveksi viherjauhetta sekoittamalla jauheeseen muutamaa yrttiä. Viherjauheen voi tehdä esimerkiksi voikukasta, vuohenputkesta, nokkosesta ja piharatamosta. Mukaan voi sekoitella myös esimerkiksi persiljaa.

 

Viherjauhe sopii ripoteltavaksi vitamiinilisukkeeksi monenlaisiin ruokiin, esimerkiksi keittoihin, patoihin, puuroon tai smoothien sekaan.

Villiyrttien keräämisen periaatteet

Keruupaikan olisi hyvä olla mahdollisimman puhdas. Navetan, huussin tai kompostin vierustoilta kannattaa yrtit jättää liian typen vuoksi keräämättä, vaikka niissä usein kasvaakin hyvännäköisiä pöheikköjä.

Myöskään teiden varsilta ei kasveja kannata poimia. Vilkkaasti liikennöityyn tiehen pitää jättää etäisyyttä noin 200 metriä ja muihin teihin noin 25-50 metriä.

Marjoja, kukkia, sieniä ja ruohomaisia kasveja saa kerätä vapaasti muualta paitsi asuttujen rakennusten piha-alueilta. Sen sijaan puun kuoren, tuohen, oksien, lehtien, pihkan, mahlan tai käpyjen keruuseen tarvitset maanomistajan luvan. Lue lisää jokamiehenoikeuksista Ymparisto.fi -palvelusta.

Poimi vain terveitä, hyväkuntoisia yrttejä kuivattavaksi.

Kuivaamisen periaate

Mitä ohutlehtisempi kasvi, sitä nopeammin se kuivuu.

Kokeile onko kasvi riittävän kuiva säilöttäväksi taittamalla lehteä lehtiruodin kohdalta. Jos se napsahtaa poikki, kasvi on riittävän kuiva.

Jos kasvi jää kosteaksi, se saattaa homehtua säilytyksen aikana.

Käsittely ennen kuivausta

Jos kasveissa on roskia tai pölyä, huuhtele ne kylmällä vedellä ennen jatkokäsittelyä. Kuivaa talouspyyhkeellä, -paperilla tai salaattilingolla. Juuret ja juurakot pestään hyvin ja leikataan ohuiksi viipaleiksi, jotta ne kuivuvat nopeammin.

Jos kasvit ovat puhtaita, niitä ei välttämättä tarvitse huuhdella.

Tärkeää on, että käsittelet yrtit mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen, jotta kuivattujen yrttien laatu säilyy mahdollisimman hyvänä!

Lehdet voit riipiä irti ennen kuvaamista tai sen jälkeen. Paksut kannat kannattaa leikata pois jo ennen kuivaamista.

Kuivaustavat

Levitä puhtaan alustan päälle

Helpoin tapa kuivata ohutlehtiset yrtit, esimerkiksi vuohenputket, on levitellä ne paperilla tai pyyhkeellä peitellyn tason päälle ja jättää päiväksi tai pariksi kuivumaan. Taso voi olla esimerkiksi:

  • uunipelti
  • iso tarjotin
  • ritilä
  • leikkuulauta

Kodin lämmönlähteet kannattaa tässä ehdottomasti hyödyntää. Sijoita kasvit kuivumaan esimerkiksi lämpöpatterin läheisyyteen, pakastimen tai leivinuunin päälle.

Kasvit kannattaa asetella ohueksi kerrokseksi. Jos kasvit ovat limittäin, voit välillä pöyhiä ja käännellä niitä.

Kuivaa kasvikuivurilla

Kasvikuivuri on helpoin valinta silloin kun kasvien lehdet tai varret ovat paksuja tai kun kuivattavaa on paljon.

Kuivureita on käteviä pöytämalleja ja isompia, kuten Orakas yläpuolella olevassa kuvassa.

Kuivurissa valitaan yrteille, sienille, marjoille ja hedelmille kullekin sopiva kuivaamislämpötila. Se on 25-35 astetta, ei sen yli, koska muuten yrtit tummuvat ja menettävät ravintoarvoaan.

Kuivuria hankkiessa onkin tärkeää katsoa, että siinä on lämpötilan säädin.

Kuivaa uunissa

Kiertoilmauuni toimii parhaiten. Sopiva lämpötila on noin 40 astetta. Uunin luukku pidetään raollaan, jotta kasvit eivät pala.

Kasveja kuivataan uunissa muutamia tunteja riippuen niiden paksuudesta ja määrästä.

Kuivata kimppuina

Suurempikokoisia yrttejä voi sitoa nipuiksi roikkumaan tangosta tai narusta. Kuivaus tällä tavoin kestää noin 2-4 vuorokautta.

Kuivauspaikka

Kuivauspaikan tulisi olla auringonvalolta suojattu, pölytön ja siellä tulisi vaihtua ilma. Sopivia paikkoja ovat esimerkiksi sauna (jälkilämmössä kun kosteus on tuuletettu pois), ullakko, pannuhuone tai kuivauskaappi. Itse olen kuivannut ohutlehtisiä yrttejä keittiön sivupöydällä paikassa, johon ei aurinko osu.

Kannattaa myös tarkastaa, että kuivauspaikassa ei ole voimakkaita hajuja, jotka voivat tarttua yrtteihin. Eri tuoksuiset yrtit kuivataan toisistaan erillään ja myös säilytetään omissa purkeissa tai pusseissaan.

Yrttien säilytys

Säilytä yrtit tummissa lasipurkeissa tai läpinäkyvissä lasipurkeissa paperipusseihin pakattuna. Myös peltipurkit käyvät. Olen itse säilönyt yrttejä myös paperipussissa yhden talven yli.

Purkit kannattaa sijoittaa kuivaan paikkaan, joka on auringolta suojassa.

Jos haluat tehdä keruutuotteistasi viherjauhetta, hienonna kasvit vasta lähellä käyttöä. Näin niiden ravintoarvo säilyy paremmin.

Tehoaineet kuivatuissa yrteissä säilyvät varmuudella noin vuoden.

Villiyrttien säilöminen öljyyn tai alkoholiin, kuten myös lehtien hiostaminen ovat myös hyviä konsteja säilöä kesän satoa pulloon tai purkkiin. Käyttötarkoitukset ovat tällöin erilaisia kuin kuivatuilla tai pakastetuilla yrteillä.

Lähteet:

Sinikka Piippo: Villivihannekset

Martat.fi Kuivausmenetelmät

Restonomi Eine Pihavaaran verkkoluento Villiyrtit – villejä makuja luonnosta Snellman kesäyliopistossa.

Kuvat ja teksti Virpi Hirvensalo

Please Login to Comment.