Nokkosmehua ja villiyrttileipäsiä

Jos haluat juhlistaa juhannusta tai yllättää ystävät jollain erikoisemmalla juomalla, niin mikset kokeilisi nokkosmehua! Se maistuu raikkaalle ja on yllättävän helppoa valmistaa.

Tämä ohje on Katariina Vuoren kirjasta Nokkonen – herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista. Resepti on mukailtu versio Louhisaaren juomasta, joka tehdään mustaherukan lehdistä.

Nokkosmehun ohjetta voit itse tuunata korvaamalla osan nokkosesta mustaherukan lehdillä, mintulla tai sitruunamelissalla.

Raikas kesäjuoma syntyy tarjoilemalla nokkosmehua kivennäisveteen sekoitettuna ja lisäämällä lasiin viipale sitruunaa.

Nokkosmehu

  • 5 l terveitä, puhtaita nokkosia (astia täynnä niin, että nokkosia on painettu kevyesti astiaan, voi olla myös varsia mukana)
  • 4 l kiehuvaa vettä
  • 2 dl sokeria
  • 1 sitruunan mehu
  1. Kaada nokkosten päälle kiehuva vesi niin, että nokkoset peittyvät.
  2. Kaada sokeri nesteeseen ja sekoittele kunnes sokeri on liuennut.
  3. Kaada sitruunanmehu joukkoon.
  4. Laita astia yöksi peitettynä viileään paikkaan.
  5. Siivilöi nokkoset pois juomasta ja pullota mehu.
  6. Säilytä juomaa viileässä.

villiYrttileipäset

  • 2 dl vettä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1,5 dl valitsemaasi yrttiä tai yrttejä pilkottuna
  1. Sekoita kaikki ainekset lämpimään veteen.
  2. Annostele pellille taikinaa samankokoisina osina ja taputtele osat leipäsiksi jauhoja apuna käyttäen. Voit pistellä leipäsiin lopuksi haarukalla reikiä koristeeksi.
  3. Paista leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia tai kunnes ovat saaneet hiukan ruskeaa väriä.

Yrttileipäsiin sopivia villiyrttejä ovat – no nokkonen tietysti – mutta sen lisäksi esimerkiksi voikukka, poimulehti ja vuohenputki. Myös piharatamo ja apila (lehti tai kukka) ovat mukavia ja suhteellisen miedon makuisina yrttejä leivontaan.

Jos et ole käyttänyt villiyrttejä ennen paljonkaan, ja mietit mahdatko pitää niiden mausta, kokeile lisätä taikinaan ensimmäisellä kerralla pienempi määrä.

Sekä nokkosmehu että leipäset testattiin ja hyväksi todettiin Vihreän ilon ensimmäisellä villiyrttikurssilla Koroisten kahvilassa 14.6.

Valmistimme kurssilla myös siikaa voissa paistetun vuohenputken kanssa ja nokkos-kookoskeittoa. Lisäksi kokeilimme erilaisia kesäisiä salaatteja villiyrteistä ja kasviksista. Vielä löytyi maitohorsman versojakin, joita paistoimme voissa. Ne alkoivat kyllä olla vähän puisia jo tähän aikaan kesästä. Lämmin kiitos vielä kurssilaisille mukanaolosta. <3

 

Kuvat ja teksti Virpi Hirvensalo

 

 

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2017/06/18/nokkosmehua-ja-yrttileipasia/
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *