Punkkikarkote koirille ja kutinaa rauhoittava öljy

Nyt arkistojen aarteet -sarjassa vuorossa Yrtteilyjä -blogin tämän kesän suosikkipostaus  luonnonmukaisesta punkkikarkoitteesta. Aine sopii sekä koirille että ihmisille.

Meidän lapinkoira tykkää painella heinikoissa, joten joudun yleensä kesäisin nyppimään punkkeja siitä melkein viikottain. Hyvälle karkotteelle on siis todella tarvetta.

Punkkikarkotteen ohje on alunperin yrttiterapeutti Henriette Kressiltä. Itse sain sen doTERRAn myyjältä Heidiltä. Kiitos Heidi!

Toinen vinkki on uusi tässä blogissa: kutinaa rauhoittava öljy. Kesällä erilaisia kutinoita on jatkuvasti meidän perheessä niin pienillä kuin isoilla ihmisillä, joten tälläkin tuotteella on ollut käyttöä.

punkkikarkote.

Punkkikarkote

Tiiviste:

 • 10 ml eteeristä öljyä, piparminttua
 • 90 ml vahvaa alkoholia (mitä vahvempaa sen parempi)
 1. Sekoita ja kaada säilytyspulloon.
 2. Lisää pulloon nimilappu: punkkikarkotetiiviste 5/2017 (piparminttu)

Laimennus käyttöä varten:

 • 10 ml eteerinen öljy-alkoholi -seosta
 • 90 ml vettä
 1. Sekoita
 2. Kaada suihkepulloon
 3. Muista nimilappu: Punkkikarkote 5/2017 (piparminttu)

Vahvin alkoholi, joka meiltä löytyi tähän hätään, oli 39% Tapio-viina. Siihen oli tyydyttävä kun vahvempaakaan ei ollut tarjolla. Lisäksi laitoin sekä piparminttua että laventelia eteerisinä öljyinä ja apteekista ostettua steriiliä vettä. Hanavesi käy tähän myös.

HUOM! Tuote ei sovi piparmintun vuoksi kissoille, mutta vastaavan tuotteen kissoille voi tehdä laventeli -eteerisestä öljystä. Tosin kuulin, että laventeli saattaa väsyttää kissaa, koska laventelilla on rauhoittava vaikutus. Omakohtaista kokemusta minulla ei tästä ole.

Punkkikarkotteen käyttö

Koirilla ainetta suihkautetaan tassuihin, rinnan alle ja niskaan. Myös leuan alle voi laittaa vähän. Pienille koirilla riittää yksi suihkaus kuhunkin paikkaan, isommille koirille voi ainetta käyttää vähän enemmän.

Ihmisille ainetta voi lisätä tarvittaviin paikkoihin, esimerkiksi lahkeisiin ja päähineeseen.

luonnonmukainen punkkikarkote.

Tämä kesä on toistaiseksi ollut hyvin vähäpunkkinen, joten vielä en osaa sanoa, kuinka paljon aine on auttanut. Jatkan testaamista ja yritän myös muistaa suihkauttaa ainetta koiraan lenkille lähtiessä.

Kutinaa rauhoittava öljy

DoTerralaisilta sain toisenkin hyvän vinkin kesään, nimittäin ohjeen kutinaa rauhoittavan öljyn valmistamiseksi. Kokeile tätä hyttysen tai muiden hyönteisten pistoihin, tai ylipäätään mihin tahansa kutisevaan kohtaan ihollasi.

 • 10 ml pohjaöljyä
 • 5 tippaa laventeli -eteeristä öljyä
 • 5 tippaa teepuu -eteeristä öljyä

Sekoita ja levitä aina tarvittaessa kutisevaan kohtaan.

Mikä tahansa öljy käy, esimerkiksi viinirypäleensiemenöljy, jojobaöljy, manteliöljy, auringonkukkaöljy, mitä nyt kotona sattuu olemaan. Öljyjen tuoksuissa on eroja, joten pohjaöljyn tuoksu vaikuttaa tietysti valmiin tuotteen tuoksuun.

Voit laittaa tuotteen pieneen spraypulloon, roll on -purkkiin tai mihin tahansa korkilliseen tai kannelliseen säilytysastiaan, josta öljyä on helppo annostella pieni määrä kerrallaan.

 

Please Login to Comment.