Yrttihaudukkeita moneen makuun

Arkistojen aarteita -sarjassa perehdytään yrttihaudukkeiden maailmaan.

Koin joku aika sitten pienen ahaa-elämyksen kun ymmärsin, että yrttiteessä – tai yrttihaudukkeessa – voi käyttää yrttien lisäksi hyvin monenlaisia ainesosia tuomaan makua.

 

Erilaisia haudukeaineksia

Voit valmistaa haudukkeita esimerkiksi:

  • villiyrttien lehdistä, esim. ahomansikka, maitohorsma, mesimarja, mustaherukka, pihlaja, vadelma, koivu, mustikka, ruusu.
  • villiyrttien kukista, apilat, kanerva, maitohorsma, voikukka
  • puutarhan yrteistä, esim. minttu, timjami, basilika, salvia, sitruunamelissa
  • marjoista, esim. kuivattu mustikka, pihlajanmarja tai karpalo
  • hedelmän ja niiden kuorten palasista, esim. aprikoosi, appelsiinin tai sitruunan kuori, kuivatut omenan palaset, paahdettu kookos
  • pähkinöistä, esim. paahdettu pecanpähkinä
  • chilistä

Näitä aineksia voit sekoitella keskenään tai miksata mustaan, vihreään taikka pakuriteehen haluamassasi suhteessa.

Kokeile yhdistää mietoja ja voimakkaampia makuja keskenään. Esimerkiksi vadelman tai mansikan lehtiä minttuun, mustaherukkaan tai appelsiiniin.

Hedelmänkuoria kuivatessa kannattaa satsata luomuhedelmiin.

Pähkinät haudukkeissa ovat hauska idea. Smart Nutrition -blogin ohjeessa oli yhdistetty paahdettua pecanpähkinää ja kuivattua mustikkaa mustan teen kanssa.

Haudukeainesten säilöminen

Haudukeaineksia voit säilöä talvea varten kuivaamalla. Lue vinkit siihen täältä.

Myös fermentoiminen eli hiostaminen on hyvä tapa säilöä teeaineksia. Tällä tavoin saat monia kitkeriä makuja kasvien lehdistä pyöristettyä miellyttäviksi aromeiksi. Hiostamisesta on ohjeet esimerkiksi kotikokki-sivuilla.

Kuivatut haudukeainekset säilytetään esimerkiksi lasi- tai peltipurkissa tai sellofaanipussissa. Myös paperipussissa ainekset säilyvät vuoden verran. Säilytyspaikan tulisi olla kuiva ja auringonvalolta suojattu.

Yrttiteen valmistaminen

Valmista yrttiteet tuoreista tai kuivatuista aineksista hauduttamalla. Juomaa voi nauttia kuumana ja kylmänä.

Hellejuomaksi sopii yrttipohjainen hauduke, joka viilennetään jääkaapissa ja maustetaan sitruunalla. Lisää halutessasi sekaan myös vichyä tai spriteä.

 

Vanha kiinalainen ohje teen valmistamiseen

  • Käytä tuoreita yrttejä kourallinen tai kuivaa yrttiä ruokalusikallinen kuppia kohti.
  • Lämmitä vesi 80-asteiseksi, mutta älä anna kiehua.
  • Laita yrtit teekannun pohjalle ja kaada vesi niiden päälle.
  • Anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia.

Käytä hauduttamiseen posliini-, teräs tai lasikannua, mutta ei alumiiniastiaa.

Lähde: Moisio, S. (toim.): Luononyrttiopas (2016).

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please Login to Comment.