13 vinkkiä kuivattujen marjojen käyttöön

Marja-aika on alkamassa. Arkistojen aarteissa kerrataan vinkkejä kuivattujen marjojen käyttöön.

Miksi marjoja kannattaa kuivata?

Marjojen vitamiinit säilyvät paremmin pakastettuna kuin kuivattuna. Säilöntämenetelmien eroja tässä suhteessa on käsitelty esimerkiksi Helsingin Sanomien parin vuoden takaisessa artikkelissa.

Marjojen kuivaamisessa on kuitenkin moniakin etuja:

  • kun marjat on kuivattu, niiden säilytys on halpaa ja helppoa: pakastinta ei tarvita.
  • kuivatut marjat säilyvät vuosia käyttökelpoisina oikeissa olosuhteissa.
  • kuivattuja marjoja on helppo ja kevyt kuljettaa esimerkiksi vaellukselle, mökille tai välipalaksi treeneihin.
  • kuivatut marjat saa jauheeksi, jota voi puolestaan käyttää moneen tarkoitukseen, esimerkiksi jälkiruokien koristeeksi tai taikinoihin.

Kokeile marjojen kuivaamista, jos pakkasessa ei riitä tilaa säilyttämiseen tai jos haluat vaihtelua marjojen käyttöön.

Marjojen kuivaamiseen kannattaa käyttää kasvikuivuria. Kuivureita on myynnissä kotitalouksille sekä pieninä pöytämalleina että suurina monitasokuivureina.

Orakas ja SOPU ovat hyväksi todettuja merkkejä suurista kuivureista. Pienemmistä pöytäkuivureista minulla ei ole omaa kokemusta, mutta olen kuullut, että esimerkiksi OBH Nordican kuivuri on hintaansa nähden kohtuullisen hyvä hankinta ja Evermat on erinomainen, vaikkakin hinnakas. Kuivurissa on hyvä olla lämpötilan säädin, jotta eri tyyppisten ainesten kuivaaminen onnistuu.

Ilman kuivuriakin pärjää, etenkin jos kuivaa pieniä eriä. Tällöin marjat kuivataan uunissa. Ne asetellaan yhdeksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle. Niitä voi välillä käännellä esimerkiksi puulastalla irti alustasta. Kuivauslämpötila saa olla korkeintaan +50 astetta ja uunin luukun on oltava raollaan.

Marjojen kuivaaminen on hidasta puuhaa. Siihen kannattaa varata aikaa useasta tunnista vuorokauteen ja joskus ylikin vuorokauden.

Paksukuoriset marjat kuivuvat luonnollisesti kauemmin kuin ohutkuoriset marjat. Ensin mainittujen kuivumista voi nopeuttaa kastamalla marjat kuumaan veteen, jolloin kuori halkeaa ja kuivuminen nopeutuu. Mansikat kannattaa puolittaa tai viipaloida ennen kuivaamista.

Kuivatut marjat säilyvät hyvänä useamman vuoden kuivassa, tasalämpöisessä paikassa auringonvalolta suojassa.

Jos kuivaat suurempia määriä marjoja, sieniä tai kasveja, kuivuri kannattaa ehdottomasti hankkia.

Ideoita kuivattujen marjojen käyttöön

  1. Käytä omiin yrttiteesekoituksiin makua ja väriä antamaan.
  2. Ota mukaan vaelluksille tai reppureissuille kevyenä välipalana.
  3. Nappaa marjat mukaan töihin tai harrastuksiin välipalaa monipuolistamaan. Lisää esimerkiksi jogurtteihin, viileihin, salaatteihin, raejuustoon tai rahkaan. Sekaan vielä pähkinöitä, hamppurouhetta tai leseitä, niin välipala on täydellinen.
  4. Lisää leipä-, pulla-, keksi- tai leivonnaistaikinoihin kokonaisina tai jauheena.
  5. Käytä jauheena pirtelöihin tuomaan makua, väriä ja rikastamaan ravintosisältöä.
  6. Koristele jäätelöannokset marjajauheella.
  7. Sekoita viiliin tai piimään talkkunan kanssa välipalaksi.
  8. Sekoita erilaisia kuivattuja marjoja ja kuivattuja omenalastuja monipuolisiksi ja maistuviksi välipalasekoituksiksi. Pussita valmiiksi pieniä annoksia, jotka on helppo napata mukaan myöhemmin syksyllä tai talvella.
  9. Kuorruta kuivatut marjat suklaalla. Saat karkkia terveellisempää naposteltavaa.
  10. Lasipurkissa tai suurireikäisessä sirottimessa pöydällä säilytettävää marjajauhetta on helppo ripotella puuroihin, jogurtteihin ja muun ruoan päälle.
  11. Lisää itse valmistettavaan luonnonkosmetiikkaan, esimerkiksi naamioihin, kasvovoiteisiin.
  12. Täydennä mysliannosta kuivatuilla marjoilla.
  13. Liota kuivattuja marjoja puolesta tunnista tuntiin, ja voit valmistaa marjoista esimerkiksi kiiseliä. Myös liotusveden voit käyttää ruoanlaitoon.

Lähteet:

Arktisten aromien verkkosivut.

 

Save

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2017/07/16/13-vinkkia-kuivattujen-marjojen-kayttoon/
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *