Jälkiruoaksi vadelmaa pihasaunion kanssa

Arkistojen aarteita -sarjassa kaivetaan esiin vuoden takainen verraton jälkkäri-idea: vadelmia pihasaunion kanssa.

Mieto ja hedelmäinen pihasaunio sopii mausteeksi moneen ruokaan

Pihasaunio (Matricaria discoidea) on rohtomaailman julkkiksen – kamomillan – vaatimaton sukulainen. Sen alkaa kukintansa heinäkuussa ja jatkaa syyskuulle.

Vaikka pihasaunio ei taivu yhtä monipuoliseen käyttöön kuin kamomilla, on siitäkin iloa ruoanlaittajalle.

Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg luonnehtii Villiyrttikeittokirjassa pihasaunion maistuvan voimakkaalta ja eksoottisen hedelmäiseltä. Maussa on mukana kamomillaa, ananasta ja lakritsaa.

Pihasaunio soveltuu erinomaisesti vadelmien ja mansikoiden kanssa tarjoiltavaksi. Yrtillä voi Tallbergin mukaan maustaa myös vaaleita lihoja ja lintuja sekä höystää salaatteja.

Lehdet ja kukat kannattaa käyttää raakoina, varsista voi uuttaa juomaa ja tarjota sitä jäähdytettynä valkoviinin tapaan.

Pihasaunio maustaa vadelma- ja mansikkajälkiruoat

Kokeilin Villiyrttikeittokirjan marjajälkiruokaohjetta: metsävadelmia maustettuna sitruunalla, hunajalla ja pihasauniolla, lisukkeena kermavaahtoa.

Alla olevassa ohjeessa on lisätty pihasaunion määrää puolella kirjan reseptiin verrattuna, koska  saunion aromi jäi omaan makuuni kovin hennoksi. Marjojen ja sitruunan kirpakkuus pyöristyi kermavaahdolla mukavasti.

 

Pihasauniolla maustetut vadelmat

  • 500 g metsävadelmia
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 reilu rkl hunajaa
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl hienonnettuja pihasaunion kukkia ja lehtiä
  • päälle: vaniljasokerilla ja sokerilla maustettua kermavaahtoa
  1. Kiehauta nopeasti vesi, sitruunanmehu ja hunaja seokseksi.
  2. Jäähdytä seos.
  3. Lisää vadelmat ja hienonnettu pihasaunio maustumaan sitruuna-hunaja -liemeen.
  4. Anna marjojen maustua viileässä noin 0,5 tuntia ja vispaa sillä välin kermavaahto.
  5. Jaa marjat ja liemi tarjoiluastioihin ja lisää kermavaahto päälle.

Tätä jälkiruokaa ei kannata laittaa maustumaan liian aikaisin, koska marjat maistuvat silloin läpikotaisin sitruunalta ja vadelman oma maku peittyy. Noin puoli tuntia maustamiseen riittää hyvin.

Ei hullumpi kesäherkku ja vieläpä nopea valmistaa!

 

 Lähteet:
Sami Tallberg: Villiyrttikeittokirja (2015).
Luontoportti.com: pihasaunio.

 

Please Login to Comment.