Missä mennään yrttihoitajaopinnoissa?

Kirjoitin muutamaan otteeseen aiemmin ylläpitämässäni Yrtteilyjä-blogissa yrttihoitajaopinnoistani Kauhajoen evankelisessa opistossa.

Opinnot alkoivat marraskuun lopulla 2016. Nyt ollaan tosi pitkällä perusopinnoissa: vielä kaksi lähiviikonloppua ja – ainakin minulla – paljon harjoittelua kotona jäljellä.

On hyvä hetki katsastaa myös täällä blogin puolella opiskelutilannetta – tai hetkinen – koska monia tuntuvat kiinnostavan nämä opinnot (ainakin Yrtteilyjä-blogiin johtaneiden hakusanojen perusteella), niin aloitetaan ihan perusteista eli…

…Mitä yrttihoidot ovat?

Yrttihoidot eli fytoterapia on modernia kasvilääkintää. Se ulottuu laajasti ajatellen terveellisestä kasvisravinnosta ja ruoan maustamisesta rohtokasveilla lääkintään.

Kasvilääkinnän taustalla on aina ajatus luonnon kunnioittamisesta ja luonnonmukaisesta elämäntavasta.

Yrttejä käytetään fytoterapiassa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sisäisesti käytettäviä tuotteita ovat yrttiteet, eli -hauteet, -keitteet, -uutteet, -jauheet, -kapselit, -puristeet ja -siirapit. Ulkoisesti voidaan hoitaa voiteilla, öljyillä, linimenteillä, kääreillä, pakkauksilla ja kylvyillä.

Tavoitteena sekä sisäisillä että ulkoisilla yrttihoidoilla on elimistön puhdistaminen ja vahvistaminen sekä vastustuskyvyn tai elinvoiman lisääminen.

Suomessa kasvilääkintä on ollut yksi tärkeistä kansanomaisista hoitomuodoista kuppauksen, jäsenkorjauksen sekä mieleen kohdistuneiden menetelmien ohella. Viime aikoina kiinnostus yrttiterapiaan on lisääntynyt muiden perinnehoitojen ohella.

Se on hieno asia, koska oikein käytettynä yrteistä löytyy paljon apua niin itsehoitoon kuin oman ja läheisten hyvinvoinnin kohentamiseen.

Mitä yrttiterapeutin tutkinnon suorittaminen edellyttää?

10 opintopisteen perusopintojen suorittamisen jälkeen on lupa käyttää nimikettä yrttihoitaja. Tähän saakka siis toivon mukaan tämän vuoden lopulla etenen.

Opintoja on mahdollisuus jatkaa osaamista syventäen diplomifytoterapeutiksi saakka. Tämän nimikkeen käyttö puolestaan edellyttää syventäviä opintoja ja terveydenhoidon peruskoulutuksen suorittamista.

Fytoterapiaa voi opiskella monessakin paikassa Suomessa.

  • Kauhajoen evankelisen opiston yrttihoitajaopinnot
  • Frantsilan diplomifytoterapeuttikoulutus

Yrttihoitajaopintojen rakenteesta

Lähiopiskeluviikonloppuja on suuri piirtein joka toinen kuukausi. Väliaikoina on opiskelua kotona.

Lähiviikonloput ovat olleet joka kerta antoisia monella tavalla. Parasta on ollut saada keskittyä koko viikonloppu yrtteihin samasta asiasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa!

Opiskelujen alkuvaiheen kotitehtävät olivat pääasiassa kirjallisia, melko nopeasti suoritettavia juttuja. Loppua kohden kotona opiskelun määrä on lisääntynyt.

Nyt keväällä ja kesällä tehtävänä on ollut kerätä omaa yrttiapteekkia ja harjoitella lähijaksoilla opiskeltuja hoitoja. Näitä ovat muutamia mainiten erilaiset hieronnat ja venytykset, kääreiden, hauteiden ja pakkausten valmistus, kivun lievitys ja yrttituotteiden kuten haudukkeiden tai voiteiden valmistus erilaisiin tarpeisiin.

 

Oman yrttivaraston keruu on sujunut minulta hyvin. Sen sijaan hoitojen harjoittelu on jäänyt vähemmälle. Siinä pitää nyt tsempata. Se juuri kuitenkin on opintojen ehdoton suola. Yrttihoitajaksi ei voi oppia kuin tekemällä.

Syksy tulee olemaan taiteilua koulutukseen ja koordinointiin liittyvän päätyön, yrttihoitojen harjoittelun ja aloittelevan yrityksen kehittämisen kanssa. Blogipostauksia pyrin kirjoittamaan mahdollisuuksien mukaan ne kaksi viikossa. Kiinnostava syksy edessä!

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Missä mennään yrttihoitajaopinnoissa?

  1. Yrttien parissa puuhastelu on antoisaa ja rikasta. Itse opiskelen itsenäisesti samaa kuin sinä, minulla on jo sh koulutus pohjalla ja käyn täällä joitain kursseja asian tiimoilta. Tuo lääke puoli yrteissä erityisesti kiinnostaa itseäni. Ja kysynkin sinulta onko jäänyt tai jääkö noita kurssikirjoja ylimääräisiä, olisin kiitollinen jos saisin myös suomeksi näitä kirjoja.

  2. Totta. Yrteissä ja luonnontuotteissa yleensä on valtavasti mahdollisuuksia moneen. Meillä ei kurssin kautta hankita keskitetysti noita kirjoja, vaan jokainen hankkii ne omista paikoistaan. Osa kirjoista löytyy kirjakaupoista, aika paljon (netti)antikvariaateissakin on liikkellä näitä kirjoja. Ja tietysti kirjastosta väliaikaiseen käyttöön. Huomasin muuten hiljattain, että joitakin yrttikirjoja, mm. Henriette Kressin Käytännön lääkekasvit, löytyvät sähköisenä Kirjastot.fi-palvelun kautta ekirjoista. Lainaamiseen tarvitsee kuitenkin suomalaisen kirjastokortin.

    Jos näen, että jossain on näitä ylimääräisiä kirjoja liikkeellä, niin vinkkaan sinulle!

Please Login to Comment.