Tee itse kasvovoide

Arkistojen aarteet -sarja jatkuu kasvovoiteen valmistusohjeella.

Huomasithan muuten, että  jos asut Turun seudulla, sinulla on mahdollisuus osallistua luonnonkosmetiikkapajaan 4.10. keskiviikkona Brahenkadulla klo 17.30.-20.30. Pajassa valmistetaan kasvovoidetta yrteistä.  Ilmoittaudu kurssille täältä.

Tässä postauksessa valmistetaan ikääntyvälle ja kuivalle iholle sopiva hoitava yövoide. Käytin siihen aloevoita, kehäkukkaöljyä ja frankinsenssi -eteeristä öljyä.

emulsion perusohje

Emulsio on kahden luonnostaan toisiinsa sekoittumattoman nesteen kuten veden ja öljyn seos. Erilaiset kosmeettiset voiteet ovat usein emulsioita.

Tämä emulsion perusohje on saatu Yrtteilyjä -blogin järjestämällä luonnonkosmetiikkakurssilla yrttikouluttaja Kaisa Vermasheinältä.

Perusohjetta voit soveltaa omalle iholle ja tarpeisiin sopivaksi. Samalla reseptillä voit valmistaa niin päivä- kuin yövoidetta ja myös voiteen jaloille, käsille tai koko keholle.

Ohjeella valmistuu n. 100 ml tuotetta.

Voide valmistuu kahdesta eri osasta: vesi- ja öljyfaasista.

Valmistuksessa on erotettavissa lämmitysvaihe ja jäähdytysvaihe.

VOITEEN PERUSOHJE

ohje

Tarvikkeet:

  • 2 vesihaudekattilaa ja metalliastiaa tai yhdet vesihaudetarvikkeet ja mikron kestävä astia
  • ruokalusikoita
  • mittalusikoita (esim. 5 ml ja 50 ml)
  • keittiövaaka
  • (digitaalinen) lämpömittari ruoanvalmistukseen
  • puhtaita kannellisia säilytyspurkkeja voiteelle

 

VOITEEN VALMISTUS

A. Valmista vesi- ja öljyfaasit

  1. Valmista vesifaasi, esim. tekemällä yrttihauduke.
  2. Laita neste kuumuutta kestävään astiaan.
  3. Mittaa öljyfaasin aineet vesihaude-astiaan (alla kuvassa aloevoita ja kehäkukkaöljyä).

B. Lämmitä faasit 70 asteeseen

  1. Kuumenna vesihauteen vesi ja laita öljyfaasiastia siihen. Pidä lämpö riittävän pienenä, jotta öljyt ja rasvat eivät kiehu.
  2. Lämmitä joko toisessa vesihauteessa tai mikrossa vesifaasi. Myöskään tämä ei saa kiehua.

C. Yhdistä faasit ja sekoita (älä vatkaa)

  1. Kun molempien faasien lämpötila on 70-75 astetta, yhdistä faasit kaatamalla vesifaasi ohuena nauhana vielä vesihauteessa olevaan öljyfaasiin.
  2. Sekoita lusikalla samalla kun yhdistät faasit. (Jos sekoittaminen on hankalaa, voit nostaa öljyfaasin pois vesihauteesta kaatamisen ajaksi.)
  3. Jatka sekoittamista noin minuutti, mutta älä vatkaa.

D. Jäähdytysvaihe: sekoittele rauhallisesti

  1. Nosta seos huoneenlämpöön.
  2. Jatka sekoittelemista lusikalla, kunnes seos sakenee. Tähän voi mennä muutamia minuutteja tai jopa puoli tuntia.

E. Lisää säilöntäaine ja tuoksut

  1. Kun seos on alle 40 astetta, lisää säilöntäaine, E-vitamiini ja eteeriset öljyt. Sekoittele ne huolellisesti voiteeseen.

F. Purkita

  1. Purkita tuote.
  2. Sulje purkit.

Vaihtoehtoja vesi- ja öljyfaaseihin

Vesifaasissa voit käyttää nesteenä joko kiehautettua vettä, apteekista ostettavaa steriloitua vettä, itse tehtyä yrttihauduketta tai valmiina myytäviä kasvivesiä kuten appelsiininkukkavettä tai ruusuvettä.

Vesifaasin itse tehty yrttihauduke on yksinkertaisesti voimakasta yrttiteetä. Kiehauta vesi ja laita yrtit veteen kannen alle hautumaan noin 20 minuutiksi. Lopuksi siivilöi yrtit nesteestä. Käytä 1 dl vettä noin 2-3 rkl kuivattuja yrttejä.

Öljyfaasin voit valmistaa omalle ihotyypille sopivista öljyistä ja rasvoista. Perussääntö on, että kevyitä öljyjä (esimerkiksi manteliöljy, ohdakeöljy, jojobaöljy) käyttämällä saat keveämpiä kasvovoiteita aikaiseksi. Lisäksi nesteiden, öljyjen ja rasvojen suhteita muuttamalla saat säädeltyä voiteen koostumusta. Mitä enemmän käytät öljyjä ja rasvoja suhteessa nesteisiin, sitä paksumpaa voiteesta tulee.

Alla on lueteltu joitakin eri ihotyypeille sopivia öljyjä, rasvoja ja eteerisiä öljyjä.

  • Ikääntyneelle iholle: arganöljy, aprikoosinkiviöljy, helokkiöljy, jojobaöljy, karite- eli sheavoi, kookosöljy, pellavaöljy,  ruusunmarjasiemenöljy, saksanpähkinäöljy, neroli eö, ylang ylang eö, frankinsenssi eö, ruusu eö
  • Kuivalle iholle: aprikoosinkiviöljy, arganöljy, jojobaöljy, kaakaovoi, oliiviöljy, pellavaöljy, saksanpähkinäöljy, rypsiöljy, neroli eö, palmarosa eö, ruusu eö
  • Karhealle iholle: auringonkukkaöljy
  • Herkälle iholle: camelinaöljy, jojoböljy, kookosöljy, oliiviöljy
  • Atoopiselle iholle: hamppuöljy, tyrninsiemenöljy
  • Rasvaiselle iholle: hasselpähkinäöljy, appelsiini eö, laventeli eö, limetti eö, mandariini eö
  • Akneiholle: jojobaöljy, teepuu eö
  • Kaikille ihotyypeille: manteliöljy, geranium eö

Muutamat edellä mainituista öljyistä ovat melko hintavia, joten ne toimivat tehoaineina voiteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tyrninsiemenöljy ja ruusunmarjansiemenöljy. Niitä voi lisätä muun öljyn sekaan pienen määrän tehostamaan voiteen vaikutusta.

Manteliöljy on erinomainen öljy kosmetiikkaan, mutta ikävä kyllä se ei ole kovin ekologinen valinta. Manteleiden kasvatus vaatii paljon vettä, ja suurin osa manteleista kasvatetaan kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa. Kannattaa siis kokeilla muitakin vaihtoehtoja.

Säilöntäaineet ja emulgaattorit

E-vitamiini on antioksidantti, joka hidastaa tuotteen hapettumista ja siten auttaa tuotetta säilymään. Se tarvitsee tuekseen kuitenkin varsinaisen säilöntäaineen.

Säilöntäainetta et tarvitse, jos valmistat vain pienen määrä voidetta kerrallaan ja säilytät sitä kylmässä. Tällöin voide säilyy noin viikon jääkaapissa.

Säilöntäaine tuhoaa mikro-organismeja ja estää bakteerien, sienten ja hiivojen lisääntymisen. Ekosertifioituja säilöntäaineita ovat mm. Rokonsal BSB-N ja Cosgard (Geogard 221).

glyseriiniGlyseriini ei ole välttämätön ainesosa voiteessa, mutta se kosteuttaa ihoa. Glyseriiniä käytetään usein kosmetiikassa vetämään puoleensa vettä. Se auttaa säilyttämään kosteutta ihossa. Glyseriiniä on olemassa eläin- ja kasviperäisenä.

Emulgaatorin tehtävä on sitoa vesi- ja öljyfaasit toisiinsa. Ohjeessa mainittu Olivem 1000 on oliiviöljystä johdettu, herkälle iholle – myös lapsien iholle – sopiva emulgaattori, joka lisätään seokseen jäähdytysvaiheessa.

Lisää erilaisia emulgaattoreita ja säilöntäaineita löytyy selailemalla tuoteluetteloita kosmetiikan valmistustarvikkeita myyvien verkkokaupojen sivuilta.

Voiteissa käytettävien raaka-aineiden tuoksuista

Tuoksut tai niiden puute voiteissa on yllättävän tärkeä asia.

Jotkut kosmetiikan raaka-aineeksi soveltuvat öljyt tuoksuvat melko vahvasti, ja jopa samasta kasvilajista valmistetut öljyt tuoksuvat eri tavoin riippuen valmistustavasta, -paikasta ym.

Kosmetiikkaan suunniteltavia öljyjä on hyvä haistella etukäteen ja miettiä, pitääkö kyseisestä tuoksusta vai ei.

Jos valmis voide haisee omasta mielestä vähänkin epämiellyttävälle, se jää helposti käyttämättä.

Eteerisillä öljyillä saa voiteisiin tehojen lisäksi tuoksua. Omaa lempituoksua kannattaa käyttää kasvovoiteessa, silloin voidepurkkiin tulee tartuttua mielellään.

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2017/10/01/valmista-kasvovoidetta/
Instagram

Please Login to Comment.