Pakuria, kiitos!

Flunssakausi jyllää ja valon vähyys vie voimia. Arkistojen aarteena tarjoillaan nyt juttu pakurikäävästä ja sen käyttömahdollisuuksista.

Pakurikääpä on koivun lahottajasieni

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on hies- ja rauduskoivuissa kasvava lahottajasieni. Sieni kasvattaa lehtipuiden vauriokohtiin mustia kasvaimia, pakureita. Sieni iskee vioittuneisiin koivuihin ja alkaa lahottaa puita lopulta tappaen ne kokonaan. Tästä syystä pakurikääpä aiheuttaa vahinkoa talousmetsissä.

Pakurilla on kuitenkin niin paljon kysyntää nykyisin, että sitä on alettu kasvattaa keinotekoisesti istuttamalla sientä metsätilojen koivuihin. Pakurilla on menekkiä myös Suomen ulkopuolella, kuten Aasian markkinoilla.

On hyvä muistaa, että vaikka löytäisit metsäretkellä pakurikäävän, tarvitset keräämiseen maanomistajan luvan. Pakuri irrottaminen puusta ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Pakurin terveysvaikutukset

Pakurin käytöstä on paljon perinnetietoa muun muassa Suomesta, Itä-Euroopasta ja Japanista. Siitä on esimerkiksi keitetty tikkateetä sota-aikana kahvin korvikkeeksi.

Pakurin terveysvaikutuksista ollaan myös tutkimusmielessä kiinnostuneita. Pakuria on tutkittu eläinkokein, soluilla sekä myös kliinisin kokein ihmisillä.

Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden mukaan pakuri hillitsee tulehduksia (katso myös Ylen uutinen asiasta). Pitkäkestoinen tulehdus on taustalla monissa kansantaudeissa kuten tyypin 2 diabeteksessa  ja verisuonten ahtaumissa, joihin pakurista voi mahdollisesti löytyä apua.

Lääkinnällisistä vaikutuksista tarvittaan kuitenkin vielä ihmisillä tehtyjä, tieteellisesti toteutettuja verrokkikokeita terveydellisten vaikutusten todentamiseksi.

Kosmetiikan valmistuksessakin pakuria hyödynnetään muun muassa ihon eheyttämiseen ja pigmenttivirheiden korjaamiseen. Suomalainen esimerkki on Anne Kukkohovin Supermood-kosmetiikkasarjan Egoboost-linjan tuotteet, joiden pääraaka-aine on pakurikääpä.

Pakuriteen keittäminen

Varsin miedonmakuista pakuria kannattaa kokeilla myös flunssaan ja vastustuskyvyn parantamiseen. Sitä kannattaa nauttia muutaman päivän tai korkeintaan muutaman viikon kuureina.

Tässä ohje pakurirouheesta keitettävään teehen.

Pakuritee

  • 0,5 l vettä
  • 1 rkl pakurirouhetta
  • lisäksi halutessasi ruokalusikallinen hunajaa
  1. Kiehuta vesi ja lisää pakurirouhe hautumaan veteen.
  2. Anna hautua vähintään 15 minuuttia, jolloin voit nauttia ensimmäisen lämpimän kupillisen pakuriteetä hunajan kanssa.
  3. Voit antaa rouheen hautua vedessä useamman tunnin, ja nauttia juomaa myös jäähtyneenä.

Vinkki: hauduttele illalla pitkään pakuria vedessä liedellä pienellä lämmöllä. Mausta hautunut juoma hunajalla ja sitruunalla. Kaada neste ennen nukkumaan menoa juomapulloon jääkaappiin. Ota pullo mukaan töihin ja siemaile juomaa pitkin päivää. Saat terveellisen vaihtoehdon vedelle.

Huom! Pakurikääpä ei sovellu sieniallergisille henkilöille, eikä myöskään penisiliiniallergisille. Erilaisten lääkeaineiden ja pakurikäävän yhteisvaikutusta ei ole tutkittu.

 

Lähteet:

Arktiset aromit: Pakurikääpä

Arktiset aromit: Pakurikäävän käyttö on sallittua ravintolisissä.

Kuvat:

Pakuri koivun kyljessä: wikimedia commons

Muut kuvat: Virpi Hirvensalo

2 thoughts on “Pakuria, kiitos!

Please Login to Comment.