Öljyt kosmetiikan valmistuksessa

Öljy on luonnonkosmetiikan tärkein ainesosa. Voiteen valmistaminen kannattaa siis aloittaa öljyn valitsemisesta.

Lyhyesti sanoen: suosi laadukasta kylmäpuristettua kasviöljyä, jolla on käyttöaikaa paljon jäljellä.

Miksi öljyn valintaan kannattaa kiinnittää huomiota?

  • Kun öljy on laadukas, se auttaa myös muita aineita imeytymään ihoon paremmin.
  • Kylmäpuristettu kasviöljy sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, jotka vahvistavat ihon omaa suojakalvoa ja vastustuskykyä.
  • Hyvä öljy pehmittää ja korjaa ihoa pitäen sen pinnan sileänä ja elinvoimaisen värisenä.
  • Se myös tasapainottaa ihon omaa luonnollista talineritystä.

Miten tunnistaa laadukkaan öljyn?

Laadukkaan öljyn löytäminen ja tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa. On kuitenkin joitakin kriteereitä, joiden avulla voit päätellä kuinka tasokas tuote on kyseessä.

Hyvä öljy on usein pakattu läpinäkymättömään pakkaukseen tai tummaan pulloon, koska valo heikentää öljyn laatua. Lasipullo tai metallitölkki ovat parhaat säilytysastiat öljyille.

Mitä enemmän pullossa on tietoa tuotteesta, sen parempi. Valmistusmaan ja valmistajan maininta pullossa kertovat tuotteesta hyvää.

Yksi kriteeri on hinta. Halvalla ei saa hyvää öljyä.

Myös tuoksu ja maku kielivät öljyn laadusta. Esimerkiksi hyvän oliiviöljyn tulisi tuoksua ja maistua kirpeältä ja raikkaalta, siinä voi olla myös karvas vivahde. Sen sijaan tunkkainen, homeinen, eltaantunut, palanut, etikkainen, metallinen tai rasvainen tuoksu viittaavat siihen, että öljy on vanhaa tai siihen on sekoitettu huonompilaatuisia öljyjä sekaan.

Kokeile erilaisia öljyjä ja kun löydät hyvän, laita nimi muistiin!

Mitä muuta öljyyn liittyvää kannattaa huomioida kosmetiikkaa valmistaessa?

Kiinnitä öljyn valinnassa huomiota myös tuoksuun. Jotkut öljyt tuoksuvat tai jopa haisevat voimakkaalle. Tällaisia ovat esimerkiksi seesami-, pellava- ja rypsiöljy. Jos et pidä öljyn tuoksusta, et varmaan tule käyttämään myöskään siitä valmistettua tuotetta. Öljyn ominaistuoksu tulee tuotteesta läpi, vaikka sitä hajustaisikin esimerkiksi eteerisillä öljyillä.

Eri kasveista puristettujen öljyjen hinta vaihtelee huomattavasti. Kosmetiikkatuotteen perusöljyksi kannattaakin valita joku kohtuuhintainen öljy ja lisätä arvokasta öljyä pieni määrä tuotteeseen tehostamaan vaikutusta.

Perusöljyjä ovat auringonkukka-, jojoba-, kookos-, manteli-, oliivi- ja seesamiöljy. Tehoaineena käytettäviä öljyjä on paljon, muutamia mainiten argan-, ruusunmarja-, vehnänalkio- ja ruusunmarjaöljy.

 

Eri öljyt erilaisiin tuotteisiin

Öljyn rasvahappokoostumus vaikuttaa siihen, millainen kosmetiikkatuotteesta syntyy.

Hierontaan sopivat melko kevyet öljyt kuten manteli- tai viinirypäleensiemenöljy.

Seerumeihin kannattaa valita ohut öljy, koska seerumin täytyy imeytyä ihoon nopeasti. Esimerkiksi jojoba- ja makadamiaöljy toimivat tässä hyvin.

Hilseilevälle päänahalle suunnattuihin tuotteisiin kannattaa käyttää oliiviöljyä.

Psoriasista tai ihottumaa hoitavat tuotteet kannattaa tehdä esimerkiksi avokadoöljystä.

Käsi- ja jalkavoiteisiin valitaan öljy sen mukaan halutaanko niiden imeytyvän nopeasti (päiväkäyttöön), vai saako tuote imeytyä iholle pidemmän ajan kuluessa kosteuttaen ihoa paremmin (yökäyttöön tai tehokosteutukseen). Karhealle iholle auringonkukkaöljy on hyvä valinta.

Myös ihotyyppi vaikuttaa öljyn valintaan.

Edellä mainittu pätee myös kasvovoiteisiin. Alla on lista öljyistä eri ihotyypeille:

Akneiho: jojobaöljy, aprikoosinkiviöljy, seesamiöljy,  makadamiaöljy, viinirypäleensiemenöljy

Rasvoittuva iho: manteliöljy, hasselpähkinäöljy, makadamiaöljy, viinirypäleensiemenöljy

Normaali sekaiho: jojobaöljy, hasselpähkinäöljy, karitevoi, viinirypäleensiemenöljy

Kuiva iho: jojobaöljy, oliiviöljy, aprikoosinkiviöljy, arganöljy, avokadoöljy, hamppuöljy, kaakavoi, karitevoi, maapähkinöljy, pellavaöljy, rypsiöljy, saksanpähkinäöljy, viinirypäleensiemenöljy, ruusunmarjaöljy

Kuperoottinen iho: Aprikoosinkiviöljy, karitevoi eli sheavoi, viinirypäleensiemenöljy

Ikääntyvä iho: jojobaöljy, kookosöljy, manteliöljy, aprikoosinkiviöljy, arganöljy, avokadoöljy, hamppuöljy, karitevoi, pellavaöljy, saksanpähkinäöljy, helokkiöljy, ruusunmarjaöljy, vehnänalkioöljy

Herkkä iho, lasten iho: aprikoosinkiviöljy, jojobaöljy, kookosöljy, oliiviöljy, karitevoi, makadamiaöljy, viinirypäleensiemenöljy

Auringonpolttama tai vaurioitunut/rasittunut iho: kookosöljy, pellavaöljy, saksanpähkinäöljy, purasruohoöljy, tyrninsiemenöljy, vehnänalkioöljy

Sitten vain tutustumaan uusiin öljytuttavuuksiin! Marketeista löytyy jo hyvä joukko kosmetiikan valmistukseen tarvittavia laatuja ja lisää voi katsella ekokaupoista ja kosmetiikkatarvikkeita myyvistä verkkokaupoista.

 

Lähteet:

Katja Kokko: Aidosti kaunis – lempeän tehokasta ihonhoitoa.

Kaisa Vermasheinä: Lempeää kauneutta luonnosta – valmista itse hyvän olon kosmetiikkaa.

Please Login to Comment.