Marjainen chiavanukas

Täällä ollaan taas! Tarkoitus ei ollut pitää blogitaukoa, mutta syyslomareissun, sen jälkeisen sairastelun ja työryysiksen seurauksena näin pääsi käymään.

Syyslomareissulta löytyi yrtti-ihmiselle kaikkea kiinnostavaa luettavaa ja testattavaa. Postailen näistä kuulumisista, kunhan saan jutun viimeisteltyä.

Nyt arkistojen aarteena chiavanukas, jota innostuin taas tekemään editoidessani tätä juttua uuteen kuosiin. Ja onneksi innostuin, koska tässähän on loistoaamupala kiireisiin ja väsyneisiin syysaamuihin!

Nopeasti terveellistä aamupalaa

Chiavanukas on mainio vaihtoehto erityisesti puuroihmiselle, joka haluaa vaihtelua aamu- tai välipalaansa.

Tässä aamupalassa on ravintoarvot kohdallaan!

Chian siemenissä on kasviperäisiä omega-3 rasvahappoja, kuituja ja proteiinia, kalsiumia ja magnesiumia.

Vanukkaan aktiiviseen valmistukseen ei kulu viittä minuuttia enempää. Annokset voi tehdä illalla valmiiksi tarjoiluastioihin, vaikka juomalaseihin, jolloin ne vievät vähän tilaa jääkaapissa.

Chian siemenet ovat tosi turpoavia ja muodostavat geeliä nesteeseen sekoitettuna. Turvotus kannattaa aina tehdä, jotta siemenet eivät ala paisumaan vatsassa tai suolistossa.

 

Marjainen chiavanukas

2 annosta

  • 2,5 dl maustamatonta mantelimaitoa
  • 2,5 dl vadelmia tai muita marjoja
  • 4 rkl chian siemeniä
  • 1 rkl hunajaa
  1. Sekoita keskenään marjat, mantelimaito ja hunaja tasaiseksi seokseksi.
  2. Lisää joukkoon chian siemenet. Sekoita kunnolla lusikalla.
  3. Jaa seos tarjoiluastioihin, peitä ne ja laita yöksi jääkaappiin.
  4. Koristele annokset aamulla muutamalla marjalla ja nauti!

Käytä blenderiä tai sauvasekoitinta 1. vaiheessa, jos haluat soseuttaa marjat. Muutoin sekoittaminen lusikalla riittää.

 

Kokeile erilaisia makuvaihtoehtoja!

Netti on pullollaan ihania chiavanukasohjeita. Hakusanalla chia budding tai chia seed budding löytyy esimerkiksi Pinterestistä paljon herkullisia ideoita.

Pohjanesteeksi voi kokeilla erilaisia tuotteita, esimerkiksi manteli-, soija- tai kauramaitoa, mustikkasoppaa, kookosmaitoa tai -kermaa. Myös erilaiset yrtti- ja hedelmäteet sekä mehut tuovat uusia makuvivahteita tähän herkkuun.

Kuvassa kännykällä napattu nopea otos aamupalavanukkaasta, jonka tein Valion mustikkakeitosta. Lisäsin siihen vähän tyrninmarjoja piristykseksi. Toimi hyvin!

Pohjanesteeseen voi lisäillä omia suosikkimarjoja, hedelmiä, mausteita tai yrttejä. Kokeile vaikkapa tällaisia yhdistelmiä:

  • vihreä tee-kookosvanukas
  • mantelimaito-kaakaovanukas
  • kurkuma-banaanivanukas
  • hunajalla maustettu omena-kanelivanukas tavalliseen maitoon valmistettuna

Lähteet:

Kuva chian siemenistä: Pixabay

One thought on “Marjainen chiavanukas

Please Login to Comment.