Hoitava kasvovesi ruususta ja aloe verasta

Nyt tehdään ihoa hellivää kasvovettä. Tähän hoitotuotteeseen voit halutessasi käyttää itse keräämiäsi yrttejä ja sinulle sopivaa eteeristä öljyä.

Käytin tähän kasvovesisatsiin ruusun terälehtiä ja eteeriseksi öljyksi kokeilin vasta hankittua ruusugeraniumin eli pelargonin eteeristä öljyä.

Kasvoveden perusohje

  • 50 ml yrttihauduketta tai vettä
  • 5 ml nestemäistä aloe vera -tiivistettä
  • 2 ml glyseriiniä
  • 10 tippaa Geogard 221 (Cosgard) -säilöntäainetta
  • 2 tippaa eteeristä öljyä

Lisäksi tarvitset pullon kasvoveden säilytykseen ja korkin tai suihkekorkin pulloon.

Valmistusohje

  1. Kiehauta vesi ja lisää yrtit kuumaan veteen kannen alle hautumaan vähintään 20 minuutiksi. Käytä kuivattua yrttiä 1-2 rkl / 1 dl vettä. Tuoretta yrttiä käytetään 2-4 rkl / 1 dl vettä.

2. Haudutuksen jälkeen siivilöi yrtit pois nesteestä.

3. Lisää nesteeseen alo vera -tiiviste, glyseriini, säilöntäaine ja eteerinen öljy. Sekoita lusikalla ja kaada pulloon.

Kasvoveden käyttö

Glyseriini ja eteerinen öljy eivät liukene veteen, vaan jäävät kellumaan pisaroina tai ohuena kerroksena kasvoveden pinnalle. Ravistele siksi kasvovesipulloa aina ennen käyttöä.

Suihkaise kasvovettä suoraan kasvoille tai pumpuliin, jolla pyyhkäiset kasvot. Kasvovettä voit käyttää aamuin ja illoin kasvoille puhdistusaineen jälkeen tai milloin vain päivän aikana raikastamaan oloa.

 

Tehoaineet ruusu, aloe vera ja ruusugeraniumin eli pelargonin eteerinen öljy

Klassinen kauneudenhoidon raaka-aine ruusu rauhoittaa ja supistaa ihoa ja hoitaa erityisesti herkkää, kuivaa ja ikääntyvää ihoa. Ruusun herkkä tuoksu kohottaa mielialaa.

Aloe vera -tiiviste on tehty aloe vera-kasvin lehdistä.

Aloe vera on voimakkaasti kosteuttava, virkistävä ja rauhoittava. Se auttaa ihoa kuntoutumaan ja tekee ihosta joustavan.

Voiteisiin aloe vera -tiivistettä kannattaa lisätä pieniä määriä, koska sen alhainen pH voi aiheuttaa emulsion erottumisen.

Eteeriseksi öljyksi valittu ruusugeranium eli pelargoni (Pelargoni Graveolens) tuoksuu nimensä mukaisesti ruusuiselle. Sitä sanotaankin “köyhän miehen ruusuksi”, ensinnäkin koska aito ruusun eteerinen öljy on hyvin kallista, ja toiseksi koska ruusugeraniumin eteerisellä öljyllä on samoja terapeuttisia piirteitä kuin ruusun eteerisellä öljyllä.

Pelargoniöljy sopii erityisesti ärtyneelle ja aikuiselle iholle.

Ruusugeraniumin eteerinen öljy auttaa ryppyihin ja parantaa ihon terveyttä lisäämällä ihon pinnan alaista verenkiertoa.

Sen antibakteeriset ominaisuudet hillitsevät tulehduksia ja edistävät haavojen paranemista.

Lisäksi ruusugeraniumin eteerisellä öljyllä hoidetaan aknea ja rasvaista ihoa. Se tasapainottaa talin eritystä. Se voi myös auttaa poistamaan arpia ja tummia täpliä iholta.

Kasvotuotteisiin kannattaa käyttää eteeristä öljyä säästeliäästi, koska kaikki eteeriset öljyt ovat hyvin tiivistä tavaraa. 2-4 tippaa kasvovoidepurkkia kohden on riittävä määrä.

Sitruksisia eteerisiä öljyjä, bergamottia ja inkivääriä ei kannata laittaa kasvotuotteisiin, koska ne ovat fotosensitiivisiä ja saattavat aiheuttaa reaktioita iholla.

Glyseriini ei ole välttämätön ainesosa kasvovedessä, mutta hyödyllinen, koska se sitoo itseensä vettä ja siten kosteuttaa ihoa.

Säilöntäaine tuhoaa mikro-organismeja ja estää bakteerien, sienten ja hiivojen lisääntymisen.  Cosgard (Geogard 221) on ekosertifioitu säilöntäaine, joka soveltuu kasvoveden lisäksi herkän ihon voiteisiin, kosteusvoiteisiin, shampooseen, hiusten hoitoaineisiin, nestemäisiin saippuoihin ja suihkugeeleihin.

Säilöntäainetta et tarvitse, jos valmistat vain pienen määrä kasvovettä kerrallaan ja säilytät sitä kylmässä. Tällöin kasvovesi säilyy noin viikon jääkaapissa.

Rentouttavia välipäiviä!

 

Lähteet:

Kaisa Vermasheinä: Lempeää kauneutta luonnosta (Kirjapaja 2016)

 

Limepopin verkkosivut, pelargonia, 25.12.2017

https://www.limepop.fi/Pelargonia

 

Limepopin verkkosivut, aloe vera -tiiviste, 25.12.2017

https://www.limepop.fi/epages/Limepop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014113007/Products/4017

Please Login to Comment.