Nyt itää!

Sydäntalven aikaan vihreä ei verso vielä pihalla eikä ikkunalaudalla. On hyvä aika idättää.

Arkistojen aarteena vinkit idätykseen!

Millä idättää?

Idätysastioista on monenlaisia. Niitä valmistetaan lasista, muovista ja savesta. Lasi ja muovi on helppo puhdistaa myös astianpesukoneessa. Keraamiset idätysastiat ovat kauniita, ja niitä on mukava pitää esillä keittiössä myös idätysten välillä.

Yleisimmät mallit ovat purkkimainen idätysastia ja monitasoastia.

Seuraava ohje sopii monitasoastialla idätykseen erilaisille siemenille.

Miten idättää?

  1. Liota siemenet yön yli runsaassa vedessä. Levittele liotetut siemenet idätysastian tasoille.
  2. Kaada vettä illalla ja aamulla ylimmälle tasolle, josta vesi valuu alempiin kerroksiin. Kaikista alin taso kerää ylimääräisen veden. Sitä joutuu tyhjentämään kerran, pari idätyksen aikana.
  3. Väliaikoina anna siementen olla huoneenlämmössä liinan alla pimeässä.
  4. Noin kolmen, neljän päivän päästä idut ovat valmiita syötäviksi. Itujen pituus on tuolloin noin 2-3 cm.
  5. Lopuksi huuhtele idut samassa astiassa hanan alla runsaalla vedellä. Salmonellariskin pienentämiseksi voit kaataa yli 60 asteista vettä itujen päälle.
  6. Siirrä idut säilytysastiaan jääkaappiin.

Idut säilyvät kylmässä muutaman päivän syömäkelpoisina.

Huom!  Alle 1-vuotiaille ei saa antaa ituja. Syynä on ensinnäkin salmonellariski ja toiseksi se, että eräiden kasvilajien ituihin muodostuu hormoneja tai hormonien kaltaisia aineita.

Muistathan huolehtia hygieniasta idättäessäsi. Idätysastia kannattaa pestä idätysten välillä huolellisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella. Pese kädet aina ennen kuin käsittelet ituja.

Miksi idättää?

Idätyksen juju on siinä, että siemenen vitamiinipitoisuus kasvaa toimenpiteen ansiosta huomattavasti.

Idätys onnistuu ilman auringon valoa, ja siksi se on mainio tapa tuottaa vihreää pöytään talvisaikaan.

Olen käyttänyt idätykseen pääasiassa mungpapuja (kuvassa yllä). Niistä tulee paksuja ja rapeita syötäviä, eikä satsi mene pilalle, vaikka yksi kastelukerta jäisi välistä.

Mungpavun ituja ei myöskään tarvitse kiehauttaa ennen käyttöä, vaan ne ovat huuhtelun jälkeen heti käyttövalmiita.

Sinimailasen eli alfalfan ja sarviapilan siemenet ovat myös suosittuja idätyksessä. Melkein mitä tahansa jyviä, siemeniä, linssejä ja papuja voi idättää. Muista kuitenkin, että soijapapujen ja kikherneiden idut on kiehautettava ennen käyttöä.

Meillä idut käytetään leivän päällä, salaateissa tai ruoan lisukkeena sellaisenaan. Keittoihin ja wokkeihin ne sopivat myös hyvin.

 

Lähde:

Kaupunkiviljely.fi

 

 

 

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/01/01/nyt-itaa/
Instagram

2 thoughts on “Nyt itää!

    1. Joo, näillä saa kivasti vaihtelua salaattiin ja leivän päälle. Smoothieenkin menevät hyvin. 🙂

Please Login to Comment.