Kuukausi vegaanina

Muutama päivä sitten junassa työmatkalla Helsinkiin huomasin netissä vegaanihaasteen. Olen pitkään leikitellyt ajatuksella kasvissyöjäksi ryhtymisestä, joten sen enempiä miettimättä klikkasin itseni mukaan. Vasta jälkeenpäin aloin miettiä, mitä oikein tuli luvattua. Olen siis sitoutunut kuukaudeksi olla käyttämättä eläinperäisiä tuotteita!

Lähipiirissä haasteeseen osallistuminen on aiheuttanut kulmakarvojen kohottelua – eikä pelkästään sitä, vaan myös hyvinkin tiukkasanaista vääntöä. Kun asiasta on alettu jutella enemmän, on syntynyt tosi hyviä keskusteluja.

Nyt muutaman päivän ajatusta sulateltuani olen löytänyt haasteesta paljon enemmän hyviä puolia kuin ensi alkuun arvasinkaan. Ja mitä ne ovat? Katsotaas!

 

Uusia hyviä rutiineja ruoanlaittoon ja syömiseen

Arkena tulee helposti valmistettua ruokaa samoista raaka-aineista vanhoilla tutuilla resepteillä.

Haastekuukauden aikana on hyvä mahdollisuus tutkia uusia kasvisruokatuotteita ja -reseptejä, joita on nykyisin ihan valtavasti tarjolla

Monia hyviä proteiinin lähteitäkin löytyy. Haaste tarjoaa sen pienen sysäyksen, jonka tarvitsen omista kangistuneista kaavoista poikkeamiseen.

 

Olo on pirteämpi ja energisempi

Eri ihmisille sopivat erilaiset ruokavaliot. Minulle kasvisruoka sopii. Voin paljon paremmin ja olen virkeämpi myös iltapäivisin tällä tavoin. Sitä paitsi rakastan hyvin valmistettua kasvisruokaa!

 

Eettiset syyt

Tästä aiheesta on syntynyt tiukimpia keskusteluja. Rehellinen ajatuksenvaihto ihmisten kanssa asiasta on yksi hieno seuraus haasteeseen lähtemisestä. Avoin keskustelu lisää ihmisten tietoisuutta ja mahdollisuuksia muodostaa oma kanta asiapohjalta, ei pelkästään mielikuviin tai fiiliksiin perustuen.

Oma mielipiteeni on, että lihantuotanto Suomessa ei ole vielä sillä tasolla, että voisin sitä syödä oikeasti hyvällä omallatunnolla. Hyväksyn lihan syömisen, jos tuotantoeläinten elinolosuhteet ovat riittävän hyvät, eli ne saavat toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymispiirteitään. Luomulihan ja -munat aionkin ottaa ruokavalioon tämän haastekuukauden jälkeen.

Loppujen lopuksi kysymys on siitä, paljonko kuluttaja on valmis maksamaan ruoasta. Jokainen voi äänestää ostopäätöksillään.

Eettisiin syihin liittyvät myös ympäristönäkökohdat: kasvisruokaa syömällä voin vähentää kasvihuonepäästöjä. Ja vielä: kasviperäisen ravinnon tuottaminen vaatii monin kerroin vähemmän viljelypinta-alaa, energiaa ja vettä kuin lihan tuottaminen.

Eettisistä kysymyksistä puhuttaessa keskustelu menee helposti väärille raiteille. Asian puolesta puhuva leimataan hienoperseilijäksi tai ituhipiksi. Mielipiteiden vaihto saattaa myös mennä nopeasti tunnepohjaiseksi inttämiseksi. Kaikki tämä tukahduttaa hedelmällisen ajatustenvaihdon alkuunsa.

Kasvissyöntiä puolustavat argumentit ovat painavia ja niitä on hankala tiukimmankaan skeptikon ohittaa pelkällä olankohautuksella. Toisaalta ymmärrän kyllä, että liha on useimmalle ihmiselle tärkeä osa ruokavaliota ja ruokakulttuuria.

Minusta olennaista tässä on se, että ei tarvitse olla joko tai

Jos asia tuntuu tärkeältä, voi edetä pienin askelin, vaikkapa lisäämällä kasviksia, hedelmiä ja marjoja ruokavalioonsa ja vähentää hiukan lihan osuutta. Kasvissyöntiä voi kokeilla vaikka viikon tai ottaa yhden kasvisruokapäivän viikossa.

 

haastekuukausi – Aikaa pohtia oma valintoja

Syömisen ei pidä olla hankalaa tai asia, jonka ympärillä ajatukset pyörivät jatkuvasti.

Silloin tällöin ei kuitenkaan ole pahitteeksi tarkastella omia ruokaan liittyviä valintojaan normaalia tarkemmin. Tähän on kehitetty oiva menetelmäkin: paasto

Minun mielestä paaston ydinidea on tarjota normaalista poikkeava tila ihmisen arkiseen elämään, jolloin hän voi rauhassa tarkastella omaa suhdetta ajatuksia herättävään kysymykseen elämässään. Se voi koskea syömistä, alkoholin käyttöä, kuluttamista, suhdetta jumalaan tai mitä vaan itselle akuuttia asiaa elämässä sillä hetkellä. Esimerkiksi tipaton tammikuu ja ekopaasto ovat uusia muotoja perinteisestä paastosta.

Syömistä, juomista tai kuluttamista vähentämällä ja elämää rauhoittamalla on mahdollisuus saada parempi näkökulma omaan käyttäytymiseensä. Ajatukset usein selkeytyvät paaston aikana. On mahdollisuus korjata tapojaan, jos siltä tuntuu ja jos on siihen valmis sillä hetkellä.

 

Haaste jatkuu kuukauden loppuun. Kiinnostavaa nähdä, millaisia ajatuksia kuukausi vielä tuo tullessaan!

Lue lisää

Vegaanihaaste

Herkullisia vegaanireseptejä

Vegaanituotteita kaupoissa

Elina Lappalaisen blogi: Syötäväksi kasvatetut

 

 

 

 

Please Login to Comment.