7 vinkkiä pakastemarjojen käyttöön

Yrtteilyjä-blogin arkistoja penkoessani huomasin, että sieltä löytyy vielä ihan hauskoja juttuja. Laitetaas niitä tulemaan tässä kevään mittaan uusien postausten väliin.

Tähän aikaan vuodesta kannattaa käyttää pakkasesta marjat pois. Tässä seitsemän ideaa hyödyntää marjoja muutoinkin kuin puuron päällä.

1. Marjakiisseli

Milloin olet viimeksi keittänyt vanhaa kunnon marjakiisseliä?

Tyrneistä saat superterveellisen kiisselin, jonka kruunaat vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla.

Katsasta esimerkiksi Marttojen marjakiisselin perusohje. Sivulla on selkeät neuvot tekstinä ja videona kiisselin valmistukseen.

2. Marjoilla ja yrteillä maustettu vesi

Sitruunaa, limeä ja kurkkua käytetään usein maustamaan vettä, mutta pakastemarjat tuovat juomaan piristävää vaihtelua.

Kokeile maustettuun veteen mustaherukkaa, tyrniä, mansikkaa, vadelmaa tai mustikkaa.

Kaupan yrttihylly tarjoilee tuoreita yrttejä ympäri vuoden. Kokeile yhdistää vaikkapa basilikaa, minttua tai sitruunamelissaa marjojen kanssa.

Tee maustettu vesi jo illalla maustumaan jääkaappiin ja nappaa se aamulla mukaan treeneihin tai töihin!

Jos vettä jää, kaada päivän päätteeksi loput vedet pois.

Ja jos kotoa löytyy hiukan multaa, ruukuta kaupan yrtti heti kotiuttamisen jälkeen ja muista myös kastella, niin yrtistä riittää iloa pitkälle kevääseen.

 

3. Marjainen chiavanukas

Myös marjaisen chiavanukkaan voit tehdä jääkaappiin illalla valmiiksi tekeytymään ja pääset aamulla vähän helpommalla.

Kurkkaa marjaisen chiavanukkaan ohje Vihreän ilon aiemmasta postauksesta.

 

4. Marjasmoothie

Marjat sopivat smoothieen täydellisesti. Jäätelöllä, kermalla tai kookosmaidolla saat tähän välipalaan runsautta, herkullista makua ja vaihtelua.

Rahka smoothien pohjana lisää juoman proteiinipitoisuutta. Marjamehupohjainen smoothie on puolestaan keveä ja raikas.

Yksinkertaisen täyteläinen mansikka-maitopirtelö

  • 150 g pakastemansikoita tai muita pakastemarjoja
  • 1 dl kermaa
  • 2 dl täysmaitoa
  • 1 rkl sokeria tai hunajaa
  • mintunlehtiä koristeluun

Surauta tehosekoittimella tai blenderillä tasaiseksi juomaksi.

 

5. Marjoja salaatteihin

Oletko ajatellut ikinä salaatin piristämistä marjoilla? Kokeile vaikka mustikkaista parsakaalisalaattia!

Mustikkainen parsakaalisalaatti

Salaatti:

  • 1 kpl parsakaalin kukinto
  • 3 dl mustikoita
  • 0,5 dl punasipulia pilkottuna
  • 1,5 dl kuivatuja karpaloita
  • 1 dl auringonkukan siemeniä
  • 1 omena

Kastike:

  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl unikonsiemeniä
  1. Pilko parsakaalit suupaloiksi ja jos haluat, höyrytä nopeasti rapeiksi, tai laita salaattiin raakana.
  2. Pilko omena ja laita palat astiaan, johon lisäät sitruunamehua päälle.
  3. Pilko myös punasipuli.
  4. Sekoita kaikki ainekset keskenään salaattikulhoon.
  5. Tee kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.
  6. Kaada salaattikastike salaatin sekaan.

6. Marjajäädykkeet

Jäädykkeet ovat kesäherkkuja, mutta kyllä ne maistuvat ainakin meidän perheessä talvellakin.

Kokeile lisätä jäädykkeisiin kokonaisia marjoja tai kuivahedelmän palasia.

Marjajäädykkeiden valmistusvinkkejä löydät Yrtteilyjä-blogista.

 

7. Marjat suklaa- tai kinuskikastikkeen kanssa

Täydellinen viikonlopun tai vaikkapa hiihtoloman jälkiruoka valmistuu dippaamalla kokonaisia marjoja suklaa- tai kinuskikastikkeeseen tai kaatamalla kuumaa kastiketta jäisten marjojen päälle.

Esimerkiksi kirpeät karpalot sopivat makean kinuskin kanssa vallan taivaallisesti. Löydät Marttojen ohjeen kinuskikastikkeeseen täältä.

 

Kuvat ja lähteet

Suklaakastike-kuva, mustikkasmoothie -kuva : Pixabay.

Muut kuvat Virpi Hirvensalo

Mansikka-maitosmoothien ohje: Smoothiet ja mehut – raikkaat ja terveelliset voimajuomat. Gummerrus 2016.

Please Login to Comment.