Kevään ensimmäiset villiyrtit

Viime vuoden huhtikuussa 9. päivä olin kirjoittanut Yrtteilyjä-blogiin kevään edistymisestä. Siihen aikaan maasta ponnisteli Turun seudulla jo voikukka, siankärsämö, vuohenputki ja nokkonen; kevään ensimmäiset hyödynnettävät villiyrtit.

Saa nähdä ehditäänkö tänä keväänä samaan kasvuaikatauluun.

Nokkonen (Urtica dioica)

Superyrtti nokkosta löytää kasvamasta sieltä sun täältä: pihoilta, puutarhoista, rakennusten seinustoilta, laitumilta, joutomailta, hakkuaukeilta ja puronvarsi- sekä rantalehdoista.

Nokkosreseptejä löytyy googlaamalla jo mukavasti netistä.

Nokkosesta on kirjoitettu oma keittokirjakin: Katariina Vuoren Nokkonen – herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista. Suosittelen lämpimästi! Siitä löytyy toimivia reseptejä niin arkiruoanlaittoon, välipaloiksi kuin herkkuhetkiin.

Yleisesti ottaen mitä tahansa pinaattiruokaohjetta voi hyvin soveltaa vaihtamalla pinaatin nokkoseen.

Huom! Nokkonen saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita. Munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivien ei pidä sitä käyttää. Sokeritauti- ja verenpainelääkitys saattaa sekoittua nokkosen liikakäytön seurauksena. Nokkonen saattaa myös lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkeiden vaikutusta.

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Please Login to Comment.