Yrttihoitaja ammattina

Pitkästä aikaa kuulumisia opiskelurintamalta. Ja ennen sitä vielä pahoittelut postauksen väliin jäämisestä viime viikolla. Syynä ei ollut mitään sen kummempaa kuin arjen kiire. Nyt pyrin palailemaan taas normaaliin rytmiin.

Diplomifytoterapeutin koulutuskokonaisuus

Opiskelen tosiaan Kauhajoen evankelisessa opistossa, eli tuttavallisemmin KEOssa, Lippe Äystön johdolla diplomifytoterapeutin opintoja. Saman koulutuksen voi käydä myös muualla, esimerkiksi Frantsilassa.

Koulutuksen rakenne on seuraava:

 1. Fytoterapian perusopinnot 10 op, (Yrttihoitaja) 7 lähijaksoa
 2. Syventävät opinnot 8 op, 5 lähijaksoa
 3. Luontaisterapia ammattina 3 op, 3 lähijaksoa
 4. Lääketieteen perusteet 14 op
 5. EA 1 – järjestetään tarvittaessa KEO:lla

Taskussa on nyt 10 opintopisteen verran fytoterapian perusteita. Yrttihoitajan paperit on siis ansaittu.

Opinnoista voi hyvin suorittaa ainoastaan perusopinnot, jos asia kiinnostaa kotitarpeiksi tai harrastuksena. Perusopinnot mahdollistavat itsensä ja läheistensä hoitamisen yrteillä. Tämän koulutuksen pohjalta ei vielä voi alkaa toimimaan varsinaisena fytoterapeuttina.

Jos kiinnostaa vielä syventää osaamista tai hankkia yrteillä hoitamisesta ammatti, on mahdollista jatkaa syventäviä opintoja ja käydä lisäksi lääketieteen perusteet ja ensiapu 1-kurssi. Minulla syventävät opinnot alkavat ensi syksynä. Tässä välissä käyn parhaillaan Luontaisterapia ammattina -osiota.

Yrttihoitaja -opinnot

Fytoterapian perusopinnot tarjoavat paljon tietoa ja taitoa yrttihoidoista sekä mahtavia keskusteluja muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa.

Perusopintoihin kuuluivat alla luetellut osiot lähiopiskeluviikonloppuineen ja kotitehtävineen.

 • Mitä fytoterapia on?
 • Kasvilääkintä ruoansulatuksen osana
 • Kasvilääkintä keuhkoje, sydämen ja verenkierron tukena
 • Kasvilääkintä tuki- ja liikuntaelimistön tukena sekä kivunhoidossa
 • Kasvilääkintä mielen tukena
 • Naiset, miehet ja seksuaalisuus kasvilääkinnän silmin
 • Elimiston puhdistus ja vahvistus kasvilääkinnän keinoin

Lisäksi pakettiin kuului harjoitteluhoitoja 30 tuntia. Opinto-ohjelmassa oli myös oman kuivayrttivaraston kokoaminen.

Kyse on siis monimuoto-opiskelusta. Lähiopiskeluviikonloput jakautuivat 12 kuukauden ajalle, joten meillä oli varsin runsaasti aikaa tehdä kotitehtäviä ja hoitoja. Siltikin niiden kanssa tuntui välillä tulevan kiire, mistä ei voi kuin syyttää itseä.

Luontaisterapia ammattina

Luontaisterapia ammattina -osiossa ensimmäisenä lähiviikonloppuna aloitettiin lääketieteen ja luontaislääketieteen historiasta sekä terveys- ja sairauskäsitteestä. Luontaisterapia-alan lainsäädäntö ja haasteet kuulostavat kuivahkolta asialta, mutta alalla työskentelystä haaveilevalle ne ovat itse asiassa tosi kiinnostavaa kuultavaa. On olennaista tietää esimerkiksi miten laki potilaan asemasta ja oikeuksista tai henkilötietolaki ja EU:n uusi tietosuoja-asetus koskevat luontaisterapia-alalla toimivia.

Nyt meillä on meneillään toinen lähiviikonloppu. Käsittelemme terapeuttina toimimista, työssä kehittymistä ja yrittäjyyttä. Näytehoitoja ja esityksiä eri terapiamuodoistakin on ehditty esitellä toisillemme. Ensi syksyksi jää vielä yksi lähikerta, jolloin on asiaa ainakin ravitsemuksesta.

Meillä syntyi tällä kerralla hyvä keskustelu siitä, mihin koulutus meitä valmistaa ja osaammeko kertoa osaamisestamme sellaiselle henkilölle, joka ei tiedä alasta mitään.

Fytoterapia tarkoittaa kasvilääkintää eli se on ihmisten ja eläinten hoitamista kasveilla ja niistä tehdyillä valmistella.

Fytoterapiaahan käytetään meillä Suomessa paljon itsehoidollisesti. Apua ja neuvoja kasvilääkinnästä voi kysyä terveyskaupoista, fytonomeilta, fytoterapeuteilta, luontaisterapeuteilta ja ravintoneuvojilta.

On hassua, että vaikka ylpeilemme täällä Suomessa läheisillä suhteillamme luontoon, kasvilääkintä on laajemmin käytössä monissa muissa Euroopan maissa kuin meillä. Osa Euroopan maista on integroinut kasvilääkinnän myös terveydenhoidon järjestelmiin.

 

Itse olen kiinnostunut erityisesti luonnonkosmetiikan ja hyvinvointituotteiden kehittelystä ja koulutuksesta, joten minulle yrttihoitajan koulutus tarjoaa yhden osan osaamiskokonaisuuttani. Suurin osa opiskelijoista kuitenkin tähdännee nimenomaan fytoterapeuteiksi eli hoitamaan läheisiä tai asiakkaita yrteillä.

Jos fytoterapia kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa Suomen terveyskauppiaiden liiton blogista teksti fytoterapiasta. Sen ovat kirjoittaneet Frantsilan koulutuskeskuksen perustaja Virpi Raipala-Cormier, Helsingin yliopiston farmakognosian dosentti Yvonne Holm, kasvitieteilijä ja professori Sinikka Piippo sekä Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Ja vinkkinä lopuksi: Kun ketunleivät kukkivat -blogin Heidi käy Luontaisterapia ammattina -kurssia samaan aikaan minun kanssa. Kannattaa tutustua myös Heidin blogiin. Sieltä löytyy juttuja villivihannes- ja kasvisruokaherkuista, yrteistä, luonnonlääkkeistä, kotikosmetiikasta ja luonnollisesta kauneudenhoidosta sekä arjen pienistä ekoteoista.

Lähteet:

Fytoterapia eli kasvilääkintä. Suomen terveyskauppiaiden liiton blogi. http://www.terveystuotekauppa.fi/blogi/fytoterapia-eli-kasvilaakinta

Please Login to Comment.