Kääryleitä nokkosesta ja mustaherukan lehdistä

Lomalla on aikaa valmistaa ruokaa pitkän kaavan mukaan. Välimeren maiden meze-lautasilta tutut viininlehtikääryleet pyöritellään suomalaisittain mustaviininmarjan lehtiin. Kääröt vaativat hiukan sormityöskentelyä, mutta palkitsevat vaivan. Täytteeksi kääryleisiin sopii – mikä muukaan kuin nokkonen, jonka parina on ohra.

Nämä herkulliset pienet kääröt maistuvat vaikkapa iltapalalla salaatin kanssa tai alkupalana juhlapöydässä.

Nokkoskääryleiden ohje on peräisin Katariina Vuoren ihanasta nokkoskeittokirjasta Nokkonen – herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista.

Nokkosista kannattaa kerätä nuoria versoja ja ottaa mukaan vain reiättömät, ehjät ja terveet lehdet. Sama koskee mustaviinimarjan lehtiä. Nokkosen siemeniä voi hyvin olla mukana ja nokkosen ohuet varretkin pehmenevät syötäviksi, toki ne voi leikata pois jos haluaa.

Jos herukan lehtiä ei ole saatavilla, voi täytteen kääriä myös voikukan tai piharatamon lehtiin.

Kääryleiden valmistus tapahtuu kolmessa osassa:

1. Valmistetaan täyte ja keitetään herukan lehdet pehmeiksi.

2. Kääryleet rullaillaan vuokaan ja kaadetaan haudutusliemi päälle. Ne saavat paistua uunissa kannen tai folion alla vajaan tunnin ja jälkilämmössä vielä puolisen tuntia.

3. Lopuksi rullat siirretään kannelliseen purkkiin levähtämään vuorokaudeksi.

Kääryleet laitetaan purkkiin jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi. Voi tosin olla, että purkki on seuraavana päivänä jo tyhjä.

 

Nokkoskääryleet

vegaaninen, 12-15 kpl

Täyte:

  • 2 dl kypsäksi keitettyä ohrasuurimoa tai riisiä
  • 1/2 dl mantelilastuja
  • 2 valkosipuolinkynttä
  • 1 keskikokoinen tai 2 pientä porkkanaa
  • 1 l tuoreita nokkosia (litran mitta löyhästi täyteen)
  • 1/2 dl persiljaa
  • 4 mintun lehteä
  • ripaus garam masalaa
  • 2 tähtianista
  • 1 rkl hunajaa / sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 pienen sitruunan mehu (+ 1 sitruuna lasipurkkiin)

Haudutusliemi:

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1/2 dl viinimarjanlehtien keitinvettä

Kääreet:

  • n. 2 l mustaviinimarjan lehtiä
  • n. 1 l vettä

 

1. Täytteen valmistus

  • Keitä ohrasuurimot tai riisi kypsäksi. Laita tähtianikset suurimoiden joukkoon makua antamaan.
  • Samalla voit laittaa myös mustaherukan lehdet kiehumaan toiseen kattilaan. Keitä lehtiä 15 minuuttia.
  • Hienonna nokkonen, valkosipuli, persilja ja inkivääri. Nokkosta ei tarvitse välttämättä ryöpätä tai edes huuhdella, jos siinä ei ole pölyä tai muuta likaa. Nokkosen hienontamisessa kannattaa pitää hanska ainakin siinä kädessä jolla pitelee nokkosia kiinni.  Paksuimmat varren kappaleet voi noukkia nokkossilpusta pois.
  • Raasta porkkana.
  • Kuullota kaikki täyteaineet pannulla oliiviöljyssä. Lisää lopuksi sitruunan mehu. Anna täytteen jäähtyä.
  • Valuta herukanlehdet lävikössä. Ota talteen herukanlehtien keitinvesi.

 

2. Kääryleiden rullaus ja hauduttaminen uunissa

  • Aseta 2-4 lehteä limittäin alustalle. Lehtien kannat voi leikata kokonaan pois tai jättää lyhyet pätkät lehtiin.
  • Lisää lusikallinen täytettä lehtien keskelle. Kääri lehdet sikarinmuotoisiksi pötkylöiksi.

  • Lado pötkylät vuokaan tiiviisti. Kaada haudutusliemi rullien päälle. Laita vuoan päälle kansi tai folio.
  • Paista rullia 175 asteessa 45 minuuttia. Pidä ne jälkilämmössä vielä puoli tuntia.

 

3. Kääryleet purkkiin lepäämään

  • Nostele valmiit kääryleet varovasti kannelliseen purkkiin. Väliin voit asetella sitruunan viipaleita ja kaataa loput haudutusliemet päälle.
  • Sulje kansi ja anna kääryleiden tekeytyä yön yli jääkaapissa vuorokausi.

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/07/07/nokkoskaaryleet/
Instagram

Please Login to Comment.