Ihania yrttihaudukkeita

Syksyn pikku hiljaa saapuessa kupponen kuumaa teetä illalla tuntuu hyvältä ajatukselta.

Kaupoista löytyy mitä ihanimpia teesekoituksia. Lempparini kaupan teevalikoimista on tällä hetkellä Pukkan detox -tee, jota juon ihan maun vuoksi. Siinä on aniksen siementä, fenkolia ja kaardemummaa.

Toinen suosikki on Clipperin tropical -tee, jossa on hunajapensaan lehteä, appelsiinin kuorta, ananasta, kookosta ja luonnollisia makuaineita.

Voit valmistaa hyvää teetä myös omista kuvatuista yrteistä ja hedelmistä. Pohjana voit käyttää esimerkiksi vihreää, valkoista tai mustaa teetä, rooibosta tai pakuria. Suomalaisista villiyrteistä vadelmanlehti on hyvä ja mieto ainesosa, johon on helppo yhdistää muita makuja.

Erilaisten yrttiteehen sopivien makuyhdistelmien testailu on hauskaa!

Vihreä omenahauduke

Oma suosikkini on sekoitella kaupasta ostettua vihreää teetä ja omia kuivattuja omenia teepannuun ja rauhassa haudutella virkistävää juomaa.

Kaunis ruusutee

Ruusu kukkii vielä ainakin täällä Turun seudulla. Ruusun terälehdistä ja vihreästä teestä saa kaunista ja hyvänmakuista ruusuteetä. Tykkäsin laittaa ihan vähän hunajaa makua täydentämään.

Ihan tavallinen pensaana kasvava ruusu, mikä lajike tahansa, kelpaa teeainekseksi. Kerää terälehdet puhtaalta paikalta. Kaupoissa myytävissä ruusuissa on käytetty torjunta-aineita, joten niitä ei kannata hyödyntää juomaksi.

Tämä teevinkki on itse asiassa Herbal teas & health infusions -kirjasta, jossa alkuperäinen resepti menee näin: sekoita 15 g kuivattuja ruusun terälehtiä 115 g Oolong -teetä. En muista, olenko edes maistanut Oolongia, mutta kirjassa suositellaan sen spivan ruusun kanssa mainiosti yhteen.

Tämä tee kannattaa haudutella lasissa, jotta voit nauttia teen ja ruusun kauniista väreistä haudutuksen aikana.

Ruoansulatusta edistävä tillitee

Ruoansulatusta edistämään vielä hauskanen vinkki yrttipuutarhurille. Jos olet kasvattanut tilliä tänä kesänä, sato on siemenvaiheessa. Kerää tillin siemeniä ja murskaa niitä 1 ruokalusikallinen. Hauduttele siemeniä neljänneslitrassa (2,5 dl) kiehautettua vettä. Saat ruoansulatusta edistävää yrttijuomaa!

Lisää ideoita teeaineksiksi

Kokeile myös näitä omaan teehesi!

  • villiyrttien lehdet, esim. ahomansikka, maitohorsma, mesimarja, mustaherukka, pihlaja, vadelma, koivu, mustikka, ruusu.
  • villiyrttien kukat, apilat, kanerva, maitohorsma, voikukka
  • puutarhan yrtit, esim. minttu, timjami, basilika, salvia, sitruunamelissa
  • marjat kuivattuna, esim. kuivattu mustikka, pihlajanmarja tai karpalo
  • hedelmän ja niiden kuorten palaset tuoreena tai kuivattuna, esim. aprikoosi, appelsiinin tai sitruunan kuori, kuivatut omenan palaset, (paahdettu) kookos
  • pähkinät, esim. paahdettu pecanpähkinä
  • chili

Teet ja haudukeainekset tässä postauksessa ovat itse kaupasta ostettuja tai kerättyjä.

 

 

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/08/27/yrttitee/
Instagram

Please Login to Comment.