Vihreä ilo lopettaa

Euroopassa on maailman tiukin kosmetiikkalainsäädäntö, jonka tarkoitus on suojella kuluttajaa.

Tämä lainsäädäntö edellyttää, että jokaisella myytävällä kosmetiikkatuotteella on vastuuhenkilö, joka huolehtii valmistettavien tuotteiden turvallisuudesta. Vastuuhenkilön velvollisuuksiin kuuluvat muun muassa kosmeettisten valmisteiden turvallisuuden varmistaminen ihmisten terveydelle, hyvän tuotantotavan (GMP) noudattaminen, turvallisuusselvityksien tekemisen varmistaminen ja paljon muuta.

Etenkin hyvä tuotantotapa (GMP) edellyttää paljon muun muassa tuotteiden ja niiden ainesosien varastoinnista sekä tilalta, missä tuotteita valmistetaan. Siitä löytyy googlaamalla tietoa myös suomeksi.

Se mikä on diy-kosmetiikkapajojen, kuten Vihreän ilon, kannalta olennaista: diy-pajatoiminta rinnastetaan myytävän kosmetiikan valmistamistoimintaan. Myös diy-pajoissa valmistettavilla tuotteilla on oltava vastuuhenkilö, joka noudattaa edellä mainittuja velvollisuuksia. Näin ollen jokainen pajoissa jaettava resepti on käytettävä turvallisuustarkastajalla. Kyllä: jokainen resepti, joka jaetaan työpajassa, on tarkastettava. Tarkastuksia tekevät yksityiset luvan saaneet firmat.

Turvallisuustarkastuksen tavoitteena on suojella kuluttajaa. Sillä pyritään siihen, että valmistettavat tuotteet ovat turvallisia käyttää, ne ovat laadultaan samanlaisia, eikä niissä esimerkiksi pääse mikrobikasvustot lisääntymään. Tämä edellyttää, että kosmetiikan ainesosat säilytetään oikein, tuotteet valmistetaan samalla tavalla joka kerta ja valmistustilat ovat hygieeniset, oikealla tavalla ilmastoidut, erillään asuintiloista jne.

Vihreän ilon työpajojen keskeinen idea on ollut nimenomaan ilo, joka syntyy kokeilemisesta ja tuotteiden luomisesta itse valituista ainesosista asiakkaan omien tarpeiden mukaisesti. Työpajoja on voinut tilata omiin tapahtumiin vaikka kotiin tai työpaikalle.

Tämä toiminta ei mahdu mitenkään päin kosmetiikan valmistukselta vaadittaviin kriteereihin. En pysty siirtämään laboratorio-olosuhteita asiakkaiden luokse, enkä voi olla varma, valmistuuko jokaisen pajalaisen tuote reseptin mukaisesti. Vastuu tuotteiden laadusta on kuitenkin minulla. Sivutoimisena yrityksenä minulla ei ole myöskään varaa maksaa kovin monien reseptien tarkastamisesta, eikä muutamalla perusreseptillä jatkaminen vastaa Vihreän ilon ideaa.

Kosmetiikkareseptien turvallisuustarkastusta ja vastuuhenkilöitä koskeva tieto on TUKESilta. Soitin sinne itse pari päivää sitten. Kysyin myös heidän näkökulmaansa yritysblogissa jaettaviin resepteihin, onko se luvallista. Neuvoja ei osannut vastata ja lupasi palata asiaan. Vielä en ole saanut vastausta tähän. Jos tämäkään ei ole sallittua, laitan blogin kiinni.

En näe muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa Vihreän ilon toiminta ainakin yrityksenä. Otan tuoteturvallisuusasian vakavasti. Blogin jatkosta en osaa tällä hetkellä sanoa vielä.

Perun tämän syksyn pajat 15.9. järjestettävää tuoksupajaa lukuunottamatta. Pyrin löytämään kaikki lahjakorttien ja sarjakorttien ostajat, joille korvataan ilman muuta etukäteen maksetut pajamaksut. Jos sinulla on noista jompi kumpi, niin otathan yhteyttä. Otan yhteyttä myös kaikkiin niihin tahoihin, joiden kanssa on sovittu tilaisuuksien järjestämisestä.

Olen pahoillani tästä yllättävästä ilmoituksesta aiheutunutta mahdollista vaivaa.

Kiitos kaikille pajoihin osallistuneille! Matkan varrella on ollut paljon hauskoja hetkiä ja ihania kohtaamisista ihmisten kanssa yhteisen kiinnostuksen äärellä. <3

Edit: Mitä hyvä valmistustapa (GMP) tarkoittaa diy-pajojen osalta on mun omaa tulkintaa, en kysynyt sitä TUKESista. Jos asia kiinnostaa, niin siitä kannattaa heidän kanssaan keskustella.

Lue lisää:

TUKES: Kosmetiikan turvallisuus.

Please Login to Comment.