Kasviöljyt ja kasvivoit talveksi

Pakkanen, tuuli ja lämmitetty sisäilma koettelevat ihoamme talvella. Täyteläiset ja suojaavat öljyt täydentävät silloin loistavasti ihonhoitorutiineja. Mitkä öljyt sopivat kuivalle ihotyypille, entä mitä kannattaa valita epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle?

Ihoa suojaavat oleiinihappopitoiset öljyt

Talven ykköskasviöljyt ovat niitä, joissa on paljon yhtä eliökunnan yleisintä rasvahappoa: oleiinihappoa. Tämä kuuluu omega-9-rasvahappoihin.

Oleiinihappopitoiset kasviöljyt muodostavat iholle suojaavan kalvon vähentäen kosteuden haihtumista iholta ja suojaten ulkoisilta olosuhteilta.

Oleiinihappopitoiset kasviöljyt muodostavat suojaavan kalvon ihon pinnalle.

Oleiinihappoa sisältäviä kasviöljyjä ovat esimerkiksi:

  • makea manteliöljy
  • aprikoosinkiviöljy
  • avokadoöljy
  • hasselpähkinäöljy
  • makadamianpähkinäöljy

Näistä öljyistä antioksidanttipitoinen hasselpähkinäöljy sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti herkälle akneen taipuvaiselle iholle. Se tukkii yllä mainituista öljyistä epätodennäköisimmin ihohuokosia eli on vähiten komedogeeninen. Valitse tämä, jos sinulla on taipumusta finnien, mustapäiden tai ihon epäpuhtauksien muodostumiseen.

Antioksidanttinen aprikoosisiemenöljy sopii sekaiholle ja kuivalle ihotyypille. Se imeytyy melko nopeasti, lievittää tulehdusta ja toimii anti-ageing-ainesosana. Apikoosinsiemenöljy ei ole pahimmasta päästä ihohuokosten tukkija, joten se voi sopia tähän taipuvaisille ihotyypeille.

Avokadoöljy on puolestaan raskas öljy ja se kannattaa säästää yö-öljyksi tai annostella sitä voiteeseen vain pieni määrä. Myös anti-ageing-öljynä se on mainio. Avokadoöljy tukkii mahdollisesti ihohuokosia, joten se saattaa olla huono vaihtoehto, jos sinulla on taipuvaisuutta finneihin ja mustapäihin.

Makea manteliöljy uudistaa ihosoluja ja sopii herkälle, kuivalle ja ärtyneelle iholle. Se ei ole pahimman luokan komedogeeni.

Makadamianpähkinäöljy pehmittää ja ravitsee ihoa. Se soveltuu erityisesti kuivalle iholle, ja on erinomainen kantajaöljy, joka vie aktiiviaineita kuten eteerisiä öljyjä mukanaan syvemmälle ihoon. Tukkii mahdollisesti, mutta ei välttämättä ihohuokosia.

Myös oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä on paljon oleiinihappoa, joten jos tykkäät käyttää näitä ruoanvalmistuksessa tuttuja öljyjä kosmetiikkaan, kokeile niitä talviseen tuotteeseesi.

Käyttötapoja talviöljyille on useita:

  • Käytä osana kasvoöljyseostasi
  • Tipauta muutama pisara päivävoiteesi sekaan
  • Käytä yhtenä öljyfaasin ainesosana itse tehdyssä päivä- tai ulkoiluvoiteessa

Monikäyttöinen sheavoi on talven suosikkiainesosa

Paksut kasvivoit kuten kaakao, cupuacu-, mango- ja sheavoi ovat myös ihania, suojaavan kerroksen ihon pinnalle muodostavia luonnonkosmetiikan aineosia.

Shea eli karitevoi, jota löytää hyvin myös reilun kaupan tuotteena, on monen suosikki. Eikä ihme, se on todella monikäyttöinen huoneenlämmössä kiinteä öljy.

Shea pehmittää kuivaa ja karheaa ihoa sekä lievittää tulehdusta iholla. Yllättäen se sopii monille, joiden ihohuokoset usein tukkeutuvat kasviöljyistä. Tämä on kuitenkin yksilökohtaista, koska ihon toimintaan vaikuttaa niin moni seikka.

Raakaa sheaa voi käyttää sellaisenaan lämmittämällä sitä käsien välissä, jolloin se sulaa öljymäiseksi. Kuivaihoiset voivat hyvin laittaa kosteuttavan naamion yöksi pelkästään sheasta. Se sopii myös kyynär- ja kantapäiden sekä kovettumien ja rohtumien hoitamiseen. Hellävaraisena ainesosana sitä voi käyttää pienten lasten ja vauvojen iholla.

Sheaa myydään myös nestemäisessä ja pehmeän kermamaisessa muodossa. Näissä on omat hyötynsä kosmetiikan valmistuksen suhteen.

Sheaa on tarjolla monessa eri muodossa kosmetiikan ainesosaksi.

Shea oleiini on matalassa lämpötilassa sheavoista suodatettua nestemäistä ainetta. Se rauhoittaa, suojaa ja pehmentää ihoa, mutta toisin kuin raaka shea, se tuntuu iholla kuivalta. Jos et halua emulsioon tai kasvoöljyyn rasvaista tuntua, tämä voi olla hyvä lisä. Kannattaa kokeilla myös after-sun tuotteisiin sen hoitavuuden ja rauhoittavuuden vuoksi.

Hiustuotteissa shea oleiini suojaa ja elvyttää esimerkiksi hauraita, kiharia ja värjättyjä hiuksia.

Shea niloticaa saadaan raakasheasta kylmäpuristamalla. Se on laadultaan kermaisen pehmeää, ja levitettävissä vaikka suoraan iholle. Shea niloticasta saa taiottua nopeasti monentuoksuisia vartalo- ja kasvotuotteita lisäämällä eteerisiä öljyjä ja vaikka hiukan muita juoksevia kasviöljyjä sekaan.

Tehosekoittimella shevoihin saa vaahtomaisuutta, mutta nilotica levittyy iholle ihanasti vatkaamattakin. Jos teet vatkattua vartalovoita, vähennä resepteistä kasviöljyjen osuutta, muuten voista tulee liian löysää.

Huom. Sheavoi sisältää luonnollisesti lateksia, joten sitä tulisi välttää lateksiallergian yhteydessä.

Lähteet:

Holistic Health Herbalist: The Complete list of Comedogenic oils https://www.holistichealthherbalist.com/complete-list-of-comedogenic-oils/

Aroma-Zone https://www.aroma-zone.com/

Please Login to Comment.