Idea ystävänpäiväksi: uudelleen käytettävä kangasnaamio

Kirjoittanut Katja Kosklin

Ystävänpäivänä on hyvä muistaa ystävää, lähimmäistä tai itseään. Tässä onkin ohje esimerkiksi itsensä hemmotteluun, ystävän kanssa tekemiseen tai vaikka lahjaksi. Varsinkin näinä aikoina pienetkin eleet voivat tuoda paljon iloa. 

Viime aikoina kangasnaamioista on tullut suuri osa kosmetiikkamarkkinoita. Ne ovat kertakäyttöisiä ohuesta kankaasta tehtyjä naamioita kasvoille. Niissä on seerumimaista nestettä, jonka annetaan  imeytyä ihoon tehokkaasti. 

Mitä hyvää kangasnaamioissa on tai miksi niitä kannattaa käyttää? Ne imeyttävät ainesosia hyvin, kun kangas ei päästä niitä haihtumaan pois iholta. Ne tuovat välitöntä kosteutusta ja elvyttävät ihoa. Niitä voi käyttää, vaikka päivittäin. Loistava tapa hoitaa ihoa talvella. 

Tässä on ohje, miten saat tehtyä monikäyttöisen ja pestävän kangasnaamion. Tämä kangaspala kostutetaan itse valitsemaan nesteeseen ja laitetaan sitten kasvoille vaikuttamaan. Eli voit tehdä naamiosta halutessa joka kerta erilaisen. Voit naamion vaikutuksen aikana laittaa vaikka hiukset, sillä sitä ei tarvitse pestä pois lopuksi!  

Halutessa voit myös rullailla jaderollerilla naamion päältä, niin saat vielä tehostettua sen vaikutusta ja samalla hierottua kasvoja. 

Ensimmäisenä ohje itse kangasnaamion tekemiseen. Siihen tarvitset esimerkiksi vanhan puhtaan t-paidan. Sen on oltava kangasta, kuten puuvilla- tai kuitukangasta, joka imee kosteutta, sekä on mahdollisimman ohut, pehmeä ja värjäämätön. Ylimääräiseksi jääneestä leikatusta kankaasta voi tehdä, vaikka puhdistusliinoja tai uudelleenkäytettäviä vanulappuja. 

Leikkaa kankaasta kasvojesi kokoinen pala. Sen jälkeen luontevasti leikkaa silmä ja suu aukko. Nenän kohdalle voit leikata u-muotoisen aukon. Tee myös neljä viiltoa naamion reunoille, jotta se asettuisi kasvoille paremmin. Muokkaa omien mieltymysten ja kasvojen muodon mukaan. 

Tässä muutama ohje nesteille kangasnaamioon.  

Jos sinulla on kuiva iho: 

Ainesosat: 

• 1 rkl Aloe veraa  

• 1 rkl ruusunmarjaöljyä 

• 3rkl ruusuvettä 

Jos sinulla on rasvainen iho:  

Ainesosat: 

• 5rkl ruusuvettä 

• 2 tippaa teepuu öljyä 

Sekoita ainekset lautasella tai kulhossa. Kastele naamio kokonaan, voit antaa sen hetken aikaa imeä  nesteen itseensä. Asettele kangas puhtaille kasvoille. Anna vaikuttaa 15min. Ota kangas pois kasvoilta ja hiero ylimääräinen neste kasvoihin ja kaulalle. Muista käyttää kosteusvoidetta lopuksi, jotta naamion vaikutukset pysyvät eivätkä haihdu pois. Pese kangasnaamio käyttökertojen välissä  huolellisesti.

Sekoita huolellisesti öljyä sisältävissä ohjeissa öljy ja vesi keskenään, jotta seos on tasaista. Huomioi etenkin eteeriset öljyt, käytä vain pieni määrä niitä (tarvittaessa tarkista luotettavasta lähteestä) ja sekoita esimerkiksi ravistamalla. Tämän jälkeen kasta kangas mahdollisimman nopeasti seokseen, jotta kaikki aineosat ovat tasaisesti naamiolla.

Muita tehoaineita, joita voi käyttää: kukkaisvedet, hedelmä -ja vihannesuutteet, yrttiteet, yrtti infusioidut öljyt

Lähteet: 

www.virvefredman.com/ostolakossa/kangasnaamio-parempi-kuin-tavallinen-naamio/

rabbitglow.fi/biohajoavat-kangasnaamiot/ 

katjakokko.com, whamisa sheet mask

learningherbs.com, diy 3 ingredients super hydrating sheet mask

www.gigisadventures.net/diy-3-ingredients-super-hydrating-sheet-mask/

www.gigisadventures.net/diy-3-ingredients-acne-fighting-and-pore-refining-sheet-mask/

Kasviöljyt ja kasvivoit talveksi

Pakkanen, tuuli ja lämmitetty sisäilma koettelevat ihoamme talvella. Täyteläiset ja suojaavat öljyt täydentävät silloin loistavasti ihonhoitorutiineja. Mitkä öljyt sopivat kuivalle ihotyypille, entä mitä kannattaa valita epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle?

Ihoa suojaavat oleiinihappopitoiset öljyt

Talven ykköskasviöljyt ovat niitä, joissa on paljon yhtä eliökunnan yleisintä rasvahappoa: oleiinihappoa. Tämä kuuluu omega-9-rasvahappoihin.

Oleiinihappopitoiset kasviöljyt muodostavat iholle suojaavan kalvon vähentäen kosteuden haihtumista iholta ja suojaten ulkoisilta olosuhteilta.

Oleiinihappopitoiset kasviöljyt muodostavat suojaavan kalvon ihon pinnalle.

Oleiinihappoa sisältäviä kasviöljyjä ovat esimerkiksi:

  • makea manteliöljy
  • aprikoosinkiviöljy
  • avokadoöljy
  • hasselpähkinäöljy
  • makadamianpähkinäöljy

Näistä öljyistä antioksidanttipitoinen hasselpähkinäöljy sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti herkälle akneen taipuvaiselle iholle. Se tukkii yllä mainituista öljyistä epätodennäköisimmin ihohuokosia eli on vähiten komedogeeninen. Valitse tämä, jos sinulla on taipumusta finnien, mustapäiden tai ihon epäpuhtauksien muodostumiseen.

Antioksidanttinen aprikoosisiemenöljy sopii sekaiholle ja kuivalle ihotyypille. Se imeytyy melko nopeasti, lievittää tulehdusta ja toimii anti-ageing-ainesosana. Apikoosinsiemenöljy ei ole pahimmasta päästä ihohuokosten tukkija, joten se voi sopia tähän taipuvaisille ihotyypeille.

Avokadoöljy on puolestaan raskas öljy ja se kannattaa säästää yö-öljyksi tai annostella sitä voiteeseen vain pieni määrä. Myös anti-ageing-öljynä se on mainio. Avokadoöljy tukkii mahdollisesti ihohuokosia, joten se saattaa olla huono vaihtoehto, jos sinulla on taipuvaisuutta finneihin ja mustapäihin.

Makea manteliöljy uudistaa ihosoluja ja sopii herkälle, kuivalle ja ärtyneelle iholle. Se ei ole pahimman luokan komedogeeni.

Makadamianpähkinäöljy pehmittää ja ravitsee ihoa. Se soveltuu erityisesti kuivalle iholle, ja on erinomainen kantajaöljy, joka vie aktiiviaineita kuten eteerisiä öljyjä mukanaan syvemmälle ihoon. Tukkii mahdollisesti, mutta ei välttämättä ihohuokosia.

Myös oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä on paljon oleiinihappoa, joten jos tykkäät käyttää näitä ruoanvalmistuksessa tuttuja öljyjä kosmetiikkaan, kokeile niitä talviseen tuotteeseesi.

Käyttötapoja talviöljyille on useita:

  • Käytä osana kasvoöljyseostasi
  • Tipauta muutama pisara päivävoiteesi sekaan
  • Käytä yhtenä öljyfaasin ainesosana itse tehdyssä päivä- tai ulkoiluvoiteessa

Monikäyttöinen sheavoi on talven suosikkiainesosa

Paksut kasvivoit kuten kaakao, cupuacu-, mango- ja sheavoi ovat myös ihania, suojaavan kerroksen ihon pinnalle muodostavia luonnonkosmetiikan aineosia.

Shea eli karitevoi, jota löytää hyvin myös reilun kaupan tuotteena, on monen suosikki. Eikä ihme, se on todella monikäyttöinen huoneenlämmössä kiinteä öljy.

Shea pehmittää kuivaa ja karheaa ihoa sekä lievittää tulehdusta iholla. Yllättäen se sopii monille, joiden ihohuokoset usein tukkeutuvat kasviöljyistä. Tämä on kuitenkin yksilökohtaista, koska ihon toimintaan vaikuttaa niin moni seikka.

Raakaa sheaa voi käyttää sellaisenaan lämmittämällä sitä käsien välissä, jolloin se sulaa öljymäiseksi. Kuivaihoiset voivat hyvin laittaa kosteuttavan naamion yöksi pelkästään sheasta. Se sopii myös kyynär- ja kantapäiden sekä kovettumien ja rohtumien hoitamiseen. Hellävaraisena ainesosana sitä voi käyttää pienten lasten ja vauvojen iholla.

Sheaa myydään myös nestemäisessä ja pehmeän kermamaisessa muodossa. Näissä on omat hyötynsä kosmetiikan valmistuksen suhteen.

Sheaa on tarjolla monessa eri muodossa kosmetiikan ainesosaksi.

Shea oleiini on matalassa lämpötilassa sheavoista suodatettua nestemäistä ainetta. Se rauhoittaa, suojaa ja pehmentää ihoa, mutta toisin kuin raaka shea, se tuntuu iholla kuivalta. Jos et halua emulsioon tai kasvoöljyyn rasvaista tuntua, tämä voi olla hyvä lisä. Kannattaa kokeilla myös after-sun tuotteisiin sen hoitavuuden ja rauhoittavuuden vuoksi.

Hiustuotteissa shea oleiini suojaa ja elvyttää esimerkiksi hauraita, kiharia ja värjättyjä hiuksia.

Shea niloticaa saadaan raakasheasta kylmäpuristamalla. Se on laadultaan kermaisen pehmeää, ja levitettävissä vaikka suoraan iholle. Shea niloticasta saa taiottua nopeasti monentuoksuisia vartalo- ja kasvotuotteita lisäämällä eteerisiä öljyjä ja vaikka hiukan muita juoksevia kasviöljyjä sekaan.

Tehosekoittimella shevoihin saa vaahtomaisuutta, mutta nilotica levittyy iholle ihanasti vatkaamattakin. Jos teet vatkattua vartalovoita, vähennä resepteistä kasviöljyjen osuutta, muuten voista tulee liian löysää.

Huom. Sheavoi sisältää luonnollisesti lateksia, joten sitä tulisi välttää lateksiallergian yhteydessä.

Lähteet:

Holistic Health Herbalist: The Complete list of Comedogenic oils https://www.holistichealthherbalist.com/complete-list-of-comedogenic-oils/

Aroma-Zone https://www.aroma-zone.com/

DIY joululahjavinkit

Tässä muutama idea nopeasti itse tehtävistä luonnonkosmetiikan joululahjoista tai joulutuliaisista.

Setti huulivoiteita

Ainesosat:

  • 9 g mehiläisvahaa
  • 9 g kaakaovoita
  • 16 g karitevoita (eli sheavoita)
  • 35 ml (2 rkl + 1 tl) jojobaöljyä
  • 5 ml (1 tl) glyseriiniä
  • 10 tippaa -aromiöljyä

Tee näin:

  1. Sido huulivoidehylsyt kumilenkeillä kahteen nippuun. Aseta putkiloniput paikkaan, jossa sinun on ne helppo täyttää. Ota korkit tai kannet valmiiksi pois.
  2. Laita mehiläisvaha, kaakaovoi ja jojobaöljy vesihaudekattilaan tai mikron kestävään astiaan.  Sulata varovasti kunnes seos on täysin juoksevaa. Seassa ei saa olla yhtään kiinteää kappaletta. Älä keitä!
  3. Jos sulatat rasvoja vesihauteessa, nosta vesihaudeosa pois kattilasta pannulapulle.
  4. Lisää aromiöljy ja sekoita.
  5. Kaada seos hylsyihin ja anna jähmettyä noin 0,5-2 tuntia. Viileässä huulivoiteet jähmettyvät nopeasti.

Ohjeella tulee huulivoiteita 4-7 kpl voideputkiloiden tai -nappien koosta riippuen.

Huulivoiteiden valmistuksessa olennaista on olla nopea siinä vaiheessa kun olet saanut voin ja vahan sulatettua. Kun nostat vesihaudeosan pois kattilasta, seos alkaa jähmettymään välittömästi. Jos et ehdi kaataa kaikkea seosta muotteihin, voit sulattaa sitä vesihauteessa tai mikrossa uudestaan.

Seoksen kaataminen putkiloihin onnistuu helpommin nokallisesta astiasta, mutta tällöin sinulla on yksi astia lisää putsattavaksi projektin päätteeksi. Astiat joihin vaha on jähmettynyt, saat puhdistettua siten, että sulatat vahan uudestaan (vesihaude/mikro), pyyhit irti lähtevän seoksen talouspaperiin, ja sen jälkeen tiskaat astian normaalisti.

Kaakaovoita on olemassa tummana ja vaaleana. Suklaahuulirasvaan voit käyttää myös tummaa voita, jolloin huulirasvasta tulee ruskean sävyistä ja suklaan aromi on vahvempi.

Voideputkiloihin jää helposti reikä keskelle kuten yllä olevassa kuvassa etualalla olevassa putkilossa on. Vältät sen täyttämällä putkilot piripintaan lisäämällä tipan seosta siinä vaiheessa, kun reikä on alkanut muodostumaan.

Aromiöljyjä löytyy moneen makuun, esimerkiksi mansikkaa, minttua, colaa, granaattiomenaa ja vaniljaa.

Huulivoiteisiin ja -balsameihin on olemassa paljon ihania aromiöljyjä!

Mica-jauheet antavat kivasti väriä huulivoidemassalle, mutta ne eivät juurikaan värjää huulia. Niillä ei siis voi tehdä huulipunaa.

Voit käyttää putkiloiden sijaan pieniä nappeja huulirasvojen pakkaamiseen. Tällöin voit vähentää mehiläisvahaa 2 g ja lisätä sheavoita 2 g. Napista otettavan tuotteen rakenne on hyvä olla hivenen pehmeämpi kuin putkilohuulivoiteen.

Voiteet säilyvät useamman kuukauden.

Huulikuorinta

Tämän kuorinnan voi tehdä melko suurpiirteisesti: 2 g shea (karite-)voita, 2,5 ml manteliöljyä, 0,5 tl kidesokeria sekä väriksi kosmetiikkalaatuista micaa esim sävyssä “huurreruusu”. Makua tuomaan vedet kielelle herauttava mansikka aromiöljy.

Shea pehmennetään haarukalla ja lisätään joukkoon muut aineet. Purkitetaan ja valmis!

Tämä setti menee 3 ml:n purkkiin. Tuotteessa ei ole vettä, joten se ei tarvitse säilöntäainetta (E-vitamiinia voi tosin lisätä halutessa säilyvyyttä parantamaan kolme tippaa).

Kuorinta säilyy huoneenlämmössä n. 1 kk. Jääkaapissa tuotteen rakenteen saa kovemmaksi.

Vaahdotettu sheavoi

Klassikko vuodesta toiseen: vaahdotettu sheavoi! Sillä pehmität kovettuneet kantapäät, karheat kyynärpäät ja teet tehohoidon käsille tai kasvoille.

Voit käyttää tätä myös koiran polkuanturoiden pehmittämiseen ja hierontaan, kunhan et laita tuotteeseen eteeristä öljyä. Useat eteeriset öljyt käyvät kyllä eläinten hoitotuotteisiin, mutta niiden kanssa on tarkempaa, mitä öljyjä ja kuinka paljon tuotteisiin laitetaan. Jätetään se toiseen postaukseen.

Vaahdotetun sheavoin reseptiä voit muokata lisäämällä sheaan esimerkiksi oranssia tyrniöljyä tai ripauksen punaista tai kultaista mica-jauhetta. Tuoksuksi voit valita eteerisistä öljyistä esimerkiksi jouluisen kardemumman ja makean appelsiinin, iloa pirskahtelevat ruusun ja greipin tai tuoksuöljyistä vaikka vihreän omenan.

Valitse tuoksuksi esimerkiksi jouluiset kardemumma ja makea appelsiini tai iloa pirskahtelevat ruusu ja greippi.

Eri paikoissa myytävä sheavoi voi vaihdella rakenteeltaan hyvin kovasta pehmeään. Siksi kannattaa laittaa öljyä aluksi pieni määrä. Jos näyttää, että vaahto kaipaa lisää pehmeyttä, niin lisää öljyä aina vähän kerrallaan. Sama juttu tuoksu- ja väriaineiden kanssa. Lopputuloksena pitäisi olla kermavaahtomaisen pehmeää voidetta.

Voide säilyy useamman kuukauden huoneen lämmössä, koska siinä ei ole vettä.

Ainesosat:

  • 50 g karitevoita
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl saksanpähkinäöljyä
  • (14 tippaa eteeristä öljyä)
  • (20 tippaa E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi)
  • (ripaus väriainetta)

Tee näin:

  1. Mittaa karitevoi kulhoon ja murskaa se haarukalla.
  2. Lisää joukkoon öljyt.
  3. Vatkaa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan, kunnes seos on kuin paksua kermavaahtoa.
  4. Lisää eteeriset öljyt, väriaine ja E-vitamiini.
  5. Pakkaa purkkiin ja lisää etiketti.

Savinaamiojauhe

Savikasvonaamio nousee uusiin ulottuvuuksiin, kun lisäät saven sekaan riisijauhetta tai vaikkapa maissitärkkelystä. Täyteaine tekee naamiosta täyteläisemmän ja pehmeämmän.

Savikasvonaamio nousee uusiin ulottuvuuksiin lisäämällä saveen rakennetta täyteläistävää riisijauhetta tai maissitärkkelystä.

Kokeilin 50:50 savea ja riisijauhetta, mistä tuli kiva koostumus. Maissitärkkelystä saa laittaa saveen suhteessa 2:1 hyvän struktuurin aikaansaamiseksi. Tähän voi lisätä vielä esim. hyppysellisen jotain kasvi- tai marjajauhetta, hiukan aktiivihiiltä tai vaikkapa vihreää kahvia jauheena tehoaineeksi.

Savilaaduissa on eroja:

  • punainen savi sopii herkälle ja ikääntyvälle iholle
  • sininen savi väsyneelle iholle
  • vihreä savi rasvoittuvalle iholle
  • valkoinen kosmetiikkasavi sopii kaikille, ja sitä voi myös sekoittaa värillisiin saviin.

Naamion käyttöönotto: ota n. 1 rkl kuivanaamiojauhetta, lisää vettä tai hydrolaattia ja sekoita kunnes naamio on sopivan notkeaa kasvoille levitettäväksi. Ei liian löysää, mutta ei kokkareisen kiinteää, vaan siltä väliltä. Myös hunaja on erinomainen tehohoitava lisä naamioon! Anna vaikuttaa 10-15 min. ja huuhtele lämpimällä vedellä.

Kuivanaamiojauhe säilyy jopa vuoden, koska siinä ei ole vettä.

Tarvikkeiden hankinta

Verkkokauppoja purkkien ja ainesosien tilaamiseen löydät täältä.

Jos haluat tulla tekemään joululahjoja työpajoihin, jossa on valmiina paljon erilaisia ainesosia ja reseptejä sekä henkilökohtaista opastusta, katsasta seuraavat tapahtumat:

Luonnonkosmetiikan joululahjapaja, Tampere 24.11. klo 18-20, LuonnonHyvä

Luonnonkosmetiikan joululahjapaja, Helsinki 29.11. klo 16-18, Olo Ok studio

Luonnonkosmetiikan joululahjapaja, Turku 5.12. klo 13-16, Luomuspaja

Kasviöljyjen säilyvyys ja lämmönkestävyys

Kasviöljyjen, -voiden ja vahojen lämpöherkkyys sekä säilyvyys (shelf life) ovat olennaisia asioita huomioida kosmetiikan valmistuksessa. Tässä jutussa keskitytään jodilukuun, joka on käyttökelpoinen, suuntaa antava arvo tarkasteltaessa sekä öljyjen lämpöherkkyyttä että säilyvyyttä.

Mistä tietää, mitkä öljyt kestävät lämmitystä?

Kasviöljyjen lämpöherkkyyteen vaikuttavat monet seikat, kuten tyydyttämättömien ja tyydyttyneiden rasvahappojen osuudet sekä saippuoitumattomien ainesosien (erityisesti tokoferolien ja karotenoidien) osuudet öljyissä, öljyjen valmistusmenetelmät ja alkuperät.

Voidaan kuitenkin lyhyesti sanoa, että mitä enemmän tyydyttämättömiä rasvahappoja öljy sisältää, sitä herkempi se on reagoimaan lämpöön. Lämpö muuttaa öljyn kemiallista rakennetta, jolloin sen ihonhoidolliset ominaisuudet muuttuvat huonompaan suuntaan.

Lämpö muuttaa öljyn rakennetta ja sen ihonhoidollisia vaikutuksia.

Silmämääräisesti kasviöljyn tai -voin rasvahappokoostumuksen näkee siitä, onko rasva huoneenlämmössä kiinteä vai juokseva. Kasvivoissa ja vahoissa on vähän tyydyttämättömiä rasvahappoja, kun taas juoksevissa öljyissä on enemmän tyydyttämättömiä rasvahappoja.

Näin ollen esimerkiksi sheavoi, mehiläisvaha, kaakaovoi ja kookosöljy kestävät lämmitystä hyvin. Sen sijaan esimerkiksi granaattiomenan siemenöljy, vadelmansiemenöljy, ruusunmarjaöljy ja safloriöljy eivät kestä lämmittämistä lainkaan. Monet öljyt ovat näiden välillä.

Shea- eli karitevoi kestää lämmittämistä.

Öljyjen sisältämien tyydyttämättömien rasvahappojen määrää kuvataan numeraalisesti jodiluvulla (iodine value). Jos jodiluku on yli sata, öljyä ei kannata lämmittää. Jos luku on 50 tai alle, sitä voi hyvin lämmittää ja arvolla 50-100 öljyä voi lämmittää varovasti, jos se on välttämätöntä.

Ylilämmitystä tulee aina välttää, joten pyri lämmittämään pienimmällä mahdollisella lämpötilalla ja niin nopeasti kuin mahdollista.

Jos jodiluku on yli sata, öljyä ei kannata lämmittää.

Emulsiovoiteissa ja salvoissa käytetään kasviöljyjä ja -voita, jotka lämmitetään joko emulgaattorin tai vahan kanssa, jotta ainesosat saadaan sekoittumaan. Emulsiossa ja salvassa kannattaakin valita pohjaöljyksi lämmitystä hyvin kestävä öljy. Lisävaikutuksia tuovat herkät kasviöljyt lisätään pieninä määrinä jäähdytysvaiheessa. Niiden käytössä kannattaa olla maltillinen, jotta tuotteen rakenne pysyy kasassa.

Emulsiossa perusöljyksi kannattaa valita lämmitystä hyvin kestävä öljy.

Suhteellisen pienen jodiluvun omaavat öljyt ja rasvat sopivat hyvin mm. saippuan valmistukseen sekä täyteläisiin ja hoitaviin kosmetiikkatuotteisiin. Suuren jodiluvun omaavat öljyt, eli kuivaöljyt, absorpoituvat ihoon nopeasti. Niitä käytetäänkin esimerkiksi seerumeissa, hiustenhoitotuotteissa, silmänympärystuotteissa ja rasvoittuvalle iholle suunnatuissa voiteissa.

Kasviöljyn säilyvyys

Jodiluvun perusteella voi arvioida myös öljyn säilyvyyttä.

Mitä pienempi jodiluku, sitä pidempään öljy, rasva tai vaha todennäköisesti säilyy hyvänä. Toisin sanoen se ei eltaannu hapen vaikutuksesta nopeasti.

Ja käänteisesti: mitä korkeampi jodiluku, sitä reaktiivisempi, pehmeämpi, helpommin hapettuva ja eltaantuva öljy, rasva tai vaha on.

Öljyjen säilyvyyteen vaikuttavat kuitenkin myös muut seikat kuin öljyn rasvahappokoostumus. Näitä ovat muun muassa uuttamismenetelmä, öljyyn lisätyt aineet (esimerkiksi säilyvyyttä parantava E-vitamiini) ja öljyn säilytysolosuhteet. Siksi jodilukua on pidettävä vain suuntaa antavana vinkkinä öljyn säilyvyydestä.

Pieni jodiluku viittaa siihen, että öljy säilyy pitkään hyvänä.

Neemöljystä valmistettu salva. Neemöljy kestää varovaista lämmitystä.

Mistä jodiluvun voi tarkistaa? Ammattimaisemmin kosmetiikkaa valmistavat saavat ostamiensa raaka-aineiden mukana teknisen tietolomakkeen, jossa kyseisen öljyn jodiarvo kerrotaan. Harrastaja löytää suuntaa antavia viitearvoja internetistä. Esimerkiksi Formula Botanican blogissa on listausta eräiden öljyjen jodiarvoista (linkki lähteissä).

Jodiluku ilmoitetaan usein vaihteluvälinä, esim 120-130, koska luku vaihtelee sato- ja vuosikohtaisesti samaltakin kasvupaikalta lähtöisin olevista kasveista tuotetusta öljystä.

Eräiden kasviöljyjen ja -voiden jodilukuja

Kasviöljyjä, -voita tai vahoja, joiden jodiluku on alle 50

  • Buritiöljy
  • Kookosrasva
  • Kookosöljy
  • Cupuacuvoi
  • Mangovoi
  • Muru muru -voi
  • Sheavoi

Kasviöljyjä, joiden jodiarvo on 50-100

  • Avocadoöljy
  • Babassuöljy
  • Baobaböljy
  • Kamelliansiemenöljy
  • Risiiniöljy
  • Macadamianpähkinäöljy
  • Moringaöljy
  • Neemöljy
  • Oliiviöljy
  • Tyrninmarjaöljy
  • Hasselpähkinäöljy
  • Jojobaöljy (vaha)
  • Tyrninmarjaöljy
  • Makea manteliöljy
  • Tamanuöljy

Kasviöljyjä, joiden jodiluku on yli 100

  • Rypsiöljy
  • Aprikoosinsiemenöljy
  • Parsakaalinsiemenöljy
  • Purasruohosiemenöljy
  • Camelinansiemenöljy (ruistankio, kitupellava)
  • Kurkkuöljy
  • Karpalonsiemenöljy
  • Iltahelokkiöljy
  • Pellavansiemenöljy
  • Viinirypäleensiemenöljy
  • Hampunsiemenöljy
  • Sinapinsiemenöljy
  • Granaattiomenan siemenöljy
  • Vadelmansiemenöljy
  • Ruusumarjaöljy
  • Safloriöljy
  • Tyrninsiemenöljy
  • Auringonkukkaöljy
  • Vehnänalkio
  • Saksanpähkinäöljy
  • Tomaatinsiemenöljy

Kannattaa olla tarkkana, onko kyseessä marjasta/hedelmästä tehty öljy vai marjan/hedelmän siemenöljy, koska näillä on usein eri jodiluvut. Esimerkiksi tyrnin hedelmälihasta tehdyn öljyn jodiluku on 60-70 ja tyrnin siemenöljyn jodiluku on 120-130.

Lähteet:

Formula Botanica -blogi, jodiluvusta

Britannica Encyclopedia, Iodine value

Science Direct, drying oils

Mitä ajatuksia juttu herätti? Tule keskustelemaan Faceen tai Instaan!

Vihreän ilon Facebook

Vihreän ilon Instagram

Maailman helpoin emulsio ihonhoitoon

Paljastan heti aluksi, että otsikko on tietyllä tavalla huijaus! Tämä maailman helpoin emulsio on oikeastaan vain tapa hoitaa ihoa, ja vieläpä ihan ihonhoidon perusjuttuja. Otsikko puoltaa paikkaansa kuitenkin siinä mielessä, että se saa ajattelemaan emulsion rakennetta ja toimintaa iholla.

Nyt keskitytään kosmetiikkatuotteiden kahteen peruspalikkaan: veteen ja rasvaan.

Mikä kosteuttaa ihoa?

Ihon kosteuttamiseksi kutsutaan arkikielessä niin öljyjen ja täyteläisten voiteiden kuin kasvoveden ja muiden nestemäisten tuotteiden lisäämistä iholle. Ehkäpä siitä syystä, että molempien lisääminen ihoon tuntuu pehmiyttävän ihoa.

Kostettaminen on tarkemmin ottaen ihon vesipitoisuuden lisäämistä, mitä ei rasvainen voide tai öljy saa aikaan.

Öljy/rasva ja vesi toimivat iholla eri tavoin. Ihotyyppi ja ihon kunto vaikuttavat siihen, kumpaa iho enemmän tarvitsee.

Kuivalta iholta puuttuu pääasiassa rasvaa, mutta myös kosteutta. Ihon oma talineritys on vähentynyt, jolloin se tarvitsee muita ihotyyppejä enemmän ulkopuolista rasvalisää. Kuiva iho on ihotyyppi, joka aiheutuu perinnöllisistä tekijöistä.

Pintakuiva iho on puolestaan ihon tilapäinen kunto. Tällöin iholta puuttuu kosteutta. Tämä tila voi olla millä tahansa ihotyypillä. Sen pystyy korjaamaan muuttamalla hoitotapaa, eli lisäämällä kosteutusta ja valitsemalla hellävaraisemmat puhdistusaineet.

Pintakuiva iho ei ole ihotyyppi, vaan ihon tilapäinen kunto, jonka voi hoitaa kosteuttamalla ihoa.

Rasvainen iho on ihotyyppi, jonka talineritys on voimakasta. Se ei tarvitse yhtä paljon kosteutusta ja rasvaa kuin kuiva ihotyyppi. Hoito painottuu talinerityksen tasapainottamiseen, epäpuhtauksien vähentämiseen ja ihon värin kirkastamiseen.

Ihon kuntoon ja toimintaan vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten ikä, vuodenaika, vuorokaudenaika, elämäntavat, ravinto ja naisilla myös kuukautiskierto. Siitä syystä samat hoitotuotteet eivät toimi aamuin illoin, ympäri vuoden ja vuodesta toiseen.

Ihon kuntoa kannattaakin silloin tällöin tarkastella. Kun tuntuu, että ihoa alkaa kiristää, se ehkä kutisee ja tuntuu karhealta tai toisaalta hoitotuotteet tuntuvat jäävän lillumaan ihon pinnalle, on aika vaihtaa tuotteita täyteläisempään tai keveämpään, ja ehkäpä lisätä kosteutusta.

Emulsion tekeminen helposti

Luonnonkosmetiikan peruspalikoita ovat kasviöljyt ja vesimäiset ainesosat, kuten yrttihaudukkeet ja kasvivedet eli hydrolaatit. Näitä kahta palikkaa säätämällä päästään jo pitkälle ihonhoidossa.

Oliiviöljyä emulsion öljyosana.

Tästä päästäänkin otsikon aiheeseen eli emulsioon. Emulsio on seos, joka koostuu vesi- ja öljyosista.

Kosmetiikan valmistuksessa puhutaan “vesi öljyssä” ja “öljy vedessä” -emulsioista sen mukaan, kumpaa ainesosaa tuotteessa on suurempi määrä.

Periaatteessa emulsion saat aikaan kun kaadat lasipurkkiin vettä ja ruokaöljyä, laitat kannen päälle ja ravistat purkkia voimakkaasti.

Tällainen emulsio pysyy kasassa hetken, mutta se alkaa pian jakautua kahdeksi kerrokseksi: vesi kerrostuu alle ja öljy päälle, koska vesi on huoneenlämmössä tiheämpää kuin öljy. Voiteessa ne saadaan sidottua pysyvästi yhteen tasaiseksi seokseksi emulgaattorilla.

Päivittäisessä ihonhoidossa on olemassa todella helppo tapa tehdä emulsio. Tarvitset siihen vesiosan ja öljyosan.

  • Vesiosa voi olla ihan hanavettä, mutta lisää hoitotehoja saat yrttihaudukkeista tai kukkaisvesistä eli hydrolaateista. Vielä lisää kosteutustehoja tulee esimerkiksi hyaluronihappolisästä. Vesiosa tuo nimenomaan kosteutta iholle.
  • Öljyosa voi olla yhtä ihotyypille hyvin valittua kasviöljyä tai öljycoctail eli sekoitus useasta öljystä. Kasviöljyissä on mm. iholle tärkeitä antioksidantteja ja rasvahappoja, jotka vaikuttavat ihon kuntoon. Öljy pehmentää ja suojaa ihoa.
Hydrolaatti eli kasvivesi toimii emulsion vesiosana ja myös kasvovetenä sellaisenaan.

Vesi- ja öljyosan voit kerrostaa päällekäin. Kerrostustekniikassa vesiosa suihkautetaan suihkepullosta tai valellaan käsin iholle. Tämän päälle levitetään öljy heti kun iho on vielä kostea.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa öljy- ja vesiosa esim. kädenpohjassa tai kupissa ja levittää siitä iholle.

Tässä emulsiossa on vain kaksi ainesosaa. Ei tarvita emulgaattoria, säilöntäaineita tai muita emulsion tai voiteen ominaisuuksia sääteleviä aineita. Lisäksi voit säännöstellä veden ja öljyn suhdetta haluamallasi tavalla!

Miten kosteus saadaan pysymään iholla?

Sanotaan, että kosteusvoiteella tai öljyllä “lukitaan” vesiosa ihoon. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Suihkauttaessasi kasvovettä kasvoillesi vesi sitoutuu hetkeksi ihon pintaan. Jotta se ei haihtuisi saman tien pois, tarvitaan suoja tai “blokki”. Rasvainen, täyteläinen voide tai öljy toimii tällaisena suojana eli okklusiivina.

Ihoa hoitavien ainesosien imeytymistä voit tehostaa yksinkertaisin kotikonstein.

Hoitavien ainesosien imeytymistä voit parantaa monilla yksinkertaisilla kotikonsteilla:

  • muistamalla ihon hellävaraisen puhdistuksen ja kuorinnan
  • lämmittämällä ihoa lämpimällä kostealla pyyhkeellä tuotteiden levittämisen jälkeen
  • levittämällä hoitotuotteet kasvoille heti saunan ja kylvyn jälkeen
  • lempeällä höyrytyksellä
  • yksinkertaisesti hieromalla ihoa pyörivin ylöspäin suuntaavin hellävaraisin liikkein öljyn lisäämisen yhteydessä.

Hierominen ja lämpö avaavat huokosia ja lisäävät ihon verenkiertoa, jolloin aineet pääsevät paremmin imeytymään.

Emulgoiduilla voiteilla on toki sijansa ihohoidossa, koska niihin saa formuloitua monia ihoa hyödyttäviä ja tehoaineiden imeytymistä edistäviä ainesosia, joita tässä esitellyllä menetelmällä ei saa ujutettua kovinkaan näppärästi ihoon.

Tällainen yksinkertainen hoitotapa voi kuitenkin joskus olla ihan riittävä, ja myös mukavaa vaihtelua hoitorutiineihin.

Ovatko kasviöljyt vain kuivaihoisille?

Eivät. Kaikki ihotyypit hyötyvät laadukkaiden kasviöljyjen käytöstä.

Myös rasvoittuva iho tarvitsee kasviöljyjä, koska niissä on ihoa hoitavia rasvahappoja, jotka vahvistavat ihon omaa suojakalvoa, ehkäisevät tulehduksia ja tasapainottavat ihon luonnollista talineritystä.

Jokainen ihotyyppi hyötyy kasviöljyjen käytöstä.

Rasvoituvalle iholle valitaan niille soveltuvat öljyt, joita käytetään pienempiä määriä kuin normaalille tai kuivalle iholle. Rasvoittuvalle iholle voi kasvohoitona riittää muutama tippa öljyä päivittäin, kun taas kuivan ihotyypin kasvot saattavat helposti imaista ruokalusikallisen öljyä kertalevityksellä.

Kasviöljyjä erilaisiin ihonhoidon tarpeisiin

Erilaisia kasviöljyjä on suuri määrä, joten eri ihotyypeille ja erilaisiin tarpeisiin löytyy varmasti sopiva öljy. Kokeilemalla löydät omalle ihollesi sopivat öljyt. Alla on listausta kasviöljyistä eri ihotyypeille ja eräisiin typillisiin ihon tarpeisiin.

  • Herkkä ja atooppinen iho: hamppuöljy, riisileseöljy, tyrniöljy
  • Kuiva iho: kauraöljy, riisileseöljy, ruusunmarjaöljy, vehnänalkioöljy, seesamiöljy, purasruohoöljy, avokadoöljy, granaattiomenan siemenöljy, makadamianpähkinäöljy
  • Normaali sekaiho: viinirypäleensiemenöljy, aprikoosinkiviöljy, arganöljy, manteliöljy, skvalaaniöljy
  • Rasvoittuva iho: jojobaöljy (puhdistettu), kurkkuöljy, safloriöljy
  • Akne: jojobaöljy (puhdistettu), kurkkuöljy, safloriöljy, brokkoliöljy, moringaöljy, neemöljy
  • Anti-ageing: kameliaöljy, kauraöljy, kurkkuöljy, ruusunmarjaöljy, tamanuöljy, vadelmansiemenöljy, vehnänalkiöljy, granaattiomenan siemenöljy, makadamianpähkinäöljy
  • Couperosa: avokadoöljy, aprikoosinkiviöljy, kaktusviikunaöljy, vehnänalkioöljy, ruusunmarjaöljy
  • Kutiseva, hilseilevä, ärtynyt iho: karpalonsiemenöljy, kauraöljy, kehäkukkaöljy (uutettu öljy), vadelmansiemenöljy, vehnänalkioöljy, seesamiöljy

Lähteet:

Duodecimin Terveyskirjasto: Kuiva iho 11.8.2020.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00246

Katja kokko: Aidosti Kaunis (Cozy Bublishing 2015)

Opintomateriaali: Formula Botanica – Diploma in Organic Skincare Formulaton 2019.

Herättikö juttu ajatuksia tai kysymyksiä? Ihastuttiko tai vihastuttiko? Tule kommentoimaan Vihreän ilon Facebookiin tai Instagramiin (linkit alla). Jatketaan juttua siellä! 🙂