7 vinkkiä luonnonmukaiseen flunssan hoitoon

Flunssakauden tehdessä tuloaan on paikallaan kerrata muutamia luonnonmukaisia vinkkejä flunssan hoitoon.

Flunssa tai nuhakuume on viruksen aiheuttama tulehdus ylemmissä hengitysteissä. Flunssan oireisiin kuuluvat yskä, nuha, lihassärky, tukkoisuus, kurkkukipu ja kuume. Flunssa voi olla myös kuumeeton.

Elimistön hyvä vastustuskyky auttaa immuunijärjestelmää toimimaan tehokkaasti ja pitämään bakteeri- ja virushyökkäykset kurissa. Fyysinen tai psyykkinen väsymys laskee vastustuskykyä, jolloin flunssakin iskee helpommin.

Seuraavilla konsteilla saat apua ja helpotusta flunssaiseen oloosi.

1. Lepo

Uskottava se vaan on, ensimmäinen ja tärkein hoito flunssaan on lepo. Flunssa pitkittyy, jos kehon ei anna tervehtyä rauhassa. Tällöin myös jälkioireet, kuten yskä, saattavat jatkua useita viikkoja.

2. Juominen

Riittävästä juomisesta kannattaa huolehtia sairaana. Flunssassa usein hikoilee paljon, jolloin nestetäydennys on paikallaan. Lisäksi lima muuttuu juoksevammaksi nesteen nauttimisen myötä. Juoma voi olla kylmää tai kuumaa, tärkeintä on, että juo sitä mikä tuntuu helpottavan oloa parhaiten.

Yrttiteetä voi nauttia kuumana ja samalla hengitellä kupista nousevia höyryjä nenän kautta. Flunssaan sopivia yrttejä ovat vadelman lehdet, kehäkukka, kamomilla ja siankärsämö. Yrttitee kannattaa maustaa hunajalla.

Yrttitee on lempeä juoma flunssaan. Sen höyry hellii hengitysteitä.

Flunssajuomaan voi tipauttaa mukaan myös yrttiuutetta, esimerkiksi auringonhattua, siankärsämöä tai kehäkukkaa.

3. Mausteet ja marjat

Valkosipuli ja piparjuuri ovat antibioottisia ja niitä kannattaa käyttää ruokien maustamisessa. Muita lämmittäviä ja bakteereita tappavia yrttejä ovat kynteli, basilika, mäkimeirami, inkivääri ja sinappi.

Valkosipuli tai piparjuuri maustavat flunssaruoan.

C-vitamiinia sisältävät marjat ovat ovat suositeltavia flunssassa esimerkiksi marjasopan muodossa.

4. Sinkki-imeskelytabletit

C-vitamiinin lisäksi sinkkiasetaattia sisältävien imeskelytablettien käytön on todettu lyhentävän flunssan kestoa. Tabletteja ostaessa kannattaa katsoa, että sinkki ei ole sinkkisitraattia, jolla ei tutkimuksen mukaan näytä olevan samanlaista vaikutusta flunssan kestoon.

5. Niska- ja hartiahieronta

Rinnan, hartioiden ja yläselän alueen hieronta lämmittävällä yrttisalvalla voi helpottaa flunssan oireita.

Hiero rintaa ja niskaa hierontaöljyllä, jossa on männyn eteeristä öljyä.

Jos sinulla ei ole yrttisalvaa, tee oma hierontaöljy. Manteli- ja viinirypäleensiemenöljyä käytetään usein hieronnassa, koska ne imeytyvät melko nopeasti ja ovat miedosti tuoksuvia, mutta mikä tahansa öljy käy hierontaan. Lisää siihen eteerisiä öljyjä kuten perinteisesti käytettyjä eukalyptusta, timjamia, anista, fenkolia tai minttua. Myös mustakuusen ja männyn eteeriset öljyt ovat hyviä vaihtoehtoja avaamaan hengitysteitä.

6. Jalkakylpy

Flunssaisena kannattaa kokeilla jalkakylpyä siankärsämöstä ja mesiangervosta. Voit lisätä myös hiukan sinappijauhetta tai -murskaa jalkakylvyn joukkoon.

Mesiangervo ja siankärsämö ovat parhaat villiyrtit flunssaisen jalkakylpyyn.

Jalkakylpy valmistetaan kiehauttamalla vesi ja kaatamalla se jalkakylpyvatiin. Laita yrtit kuumaan veteen hautumaan noin 10-15 minuutiksi. Sen jälkeen sujauta jalat veteen ja nauti hoidosta! Yrtit voit siilata pois vedestä ennen kylpyä, jos tykkäät, tai yrtit voit laittaa myös harsopussiin.

7. Höyryhengitys

Höyryhengitys on lempeä keino tukkoisen nenän avaamiseen ja liman irrottamiseen.

Välineet:

  • Kattila
  • Vettä n. 1/3 osa kattilallista
  • hengittelyyn sopivia yrttejä tuoreena tai kuivattuna teepussissa
  • Iso pyyhe

Tee näin:

  1. Kiehauta kattilassa vettä.
  2. Hauduta yrtit. Lisää teepussit (2 pussia), kuivatut yrtit (4 rkl) tai tuoreet yrtit (8 rkl) kuumaan veteen hautumaan noin viideksi minuutiksi.
  3. Höyrytä. Laita pyyheliina pään ja kattilan ylle “teltaksi”. Nautiskele tuoksusta ja höyryn hellivästä vaikutuksesta nenässä ja kurkussa muutaman minuutin ajan.

Sekä kuivilla että tuoreilla yrteillä voit tuoda vaihtelua höyryhoitoihin. Kokeile auringonhattua, valkosipulia, timjamia tai piparminttua flunssan oireisiin. Voit valmistaa höyrytyksen myös teepusseista.

Jos kotoa löytyy yrttikaramelleja, esimerkiksi anista tai eukalyptusta, voit liottaa niitä kuumaan veteen herkulliseksi höyrykylvyksi hengitysteille.

Piparminttu ja eukalyptus auttavat liman irrottamisessa ja hengitysteiden avaamisessa.

Villiyrteistä kuusen ja männyn havuja ja erityisesti kerkkiä voi käyttää höyryhengityksessä liman irrottamiseen ja tulehdusten hoitamiseen.

Pitkittynyt flunssa oireilee kovana kipuna, hengitysvaikeuksina ja yleistilan heikentymisenä. Jos flunssa jatkuu normaalia pidempään pahentuvin oirein, on syytä mennä lääkäriin.

 

Lähteet:

Virpi Raipala-Cormier: Luontoäidin kotiapteekki (1997).

Sinikka Piippo: Villivihannekset (2016).

Terve.fi Flunssa. https://www.terve.fi/teemat/flunssa

Linkki tutkimukseen, joka käsittelee sinkkitablettien vaikutusta flunssan kestoon. http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2054270417694291

 

 

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/09/03/vinkit-luonnonmukaiseen-flunssan-hoitoon/
Instagram

Ihania yrttihaudukkeita

Syksyn pikku hiljaa saapuessa kupponen kuumaa teetä illalla tuntuu hyvältä ajatukselta.

Kaupoista löytyy mitä ihanimpia teesekoituksia. Lempparini kaupan teevalikoimista on tällä hetkellä Pukkan detox -tee, jota juon ihan maun vuoksi. Siinä on aniksen siementä, fenkolia ja kaardemummaa.

Toinen suosikki on Clipperin tropical -tee, jossa on hunajapensaan lehteä, appelsiinin kuorta, ananasta, kookosta ja luonnollisia makuaineita.

Voit valmistaa hyvää teetä myös omista kuvatuista yrteistä ja hedelmistä. Pohjana voit käyttää esimerkiksi vihreää, valkoista tai mustaa teetä, rooibosta tai pakuria. Suomalaisista villiyrteistä vadelmanlehti on hyvä ja mieto ainesosa, johon on helppo yhdistää muita makuja.

Erilaisten yrttiteehen sopivien makuyhdistelmien testailu on hauskaa!

Vihreä omenahauduke

Oma suosikkini on sekoitella kaupasta ostettua vihreää teetä ja omia kuivattuja omenia teepannuun ja rauhassa haudutella virkistävää juomaa.

Kaunis ruusutee

Ruusu kukkii vielä ainakin täällä Turun seudulla. Ruusun terälehdistä ja vihreästä teestä saa kaunista ja hyvänmakuista ruusuteetä. Tykkäsin laittaa ihan vähän hunajaa makua täydentämään.

Ihan tavallinen pensaana kasvava ruusu, mikä lajike tahansa, kelpaa teeainekseksi. Kerää terälehdet puhtaalta paikalta. Kaupoissa myytävissä ruusuissa on käytetty torjunta-aineita, joten niitä ei kannata hyödyntää juomaksi.

Tämä teevinkki on itse asiassa Herbal teas & health infusions -kirjasta, jossa alkuperäinen resepti menee näin: sekoita 15 g kuivattuja ruusun terälehtiä 115 g Oolong -teetä. En muista, olenko edes maistanut Oolongia, mutta kirjassa suositellaan sen spivan ruusun kanssa mainiosti yhteen.

Tämä tee kannattaa haudutella lasissa, jotta voit nauttia teen ja ruusun kauniista väreistä haudutuksen aikana.

Ruoansulatusta edistävä tillitee

Ruoansulatusta edistämään vielä hauskanen vinkki yrttipuutarhurille. Jos olet kasvattanut tilliä tänä kesänä, sato on siemenvaiheessa. Kerää tillin siemeniä ja murskaa niitä 1 ruokalusikallinen. Hauduttele siemeniä neljänneslitrassa (2,5 dl) kiehautettua vettä. Saat ruoansulatusta edistävää yrttijuomaa!

Lisää ideoita teeaineksiksi

Kokeile myös näitä omaan teehesi!

  • villiyrttien lehdet, esim. ahomansikka, maitohorsma, mesimarja, mustaherukka, pihlaja, vadelma, koivu, mustikka, ruusu.
  • villiyrttien kukat, apilat, kanerva, maitohorsma, voikukka
  • puutarhan yrtit, esim. minttu, timjami, basilika, salvia, sitruunamelissa
  • marjat kuivattuna, esim. kuivattu mustikka, pihlajanmarja tai karpalo
  • hedelmän ja niiden kuorten palaset tuoreena tai kuivattuna, esim. aprikoosi, appelsiinin tai sitruunan kuori, kuivatut omenan palaset, (paahdettu) kookos
  • pähkinät, esim. paahdettu pecanpähkinä
  • chili

Teet ja haudukeainekset tässä postauksessa ovat itse kaupasta ostettuja tai kerättyjä.

 

 

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/08/27/yrttitee/
Instagram

Kinuski-omenatikkarit

Jos omenapiirakka ja kauraomenapaistos kyllästyttävät, niin kokeiles tätä!

Kinuskiomenatikkarit läpäisivät tiukan testiryhmän seulan. Testiryhmään kuului kaksi omaa ja kaksi lainassa olevaa lasta iältään 8-11 vuotta.

Tikkareita voi tehdä vaikka viikonloppuherkuksi tai synttäreillä, ja ne maistuvat takuuvarmasti myös aikuisillekin.

Jos täytyy saada nopeasti herkku pöytään, turvaudu kaupan valmiiseen kinuskikastikkeeseen. Jos on puolisen tuntia aikaa, voit keitellä kinuskin kotona.

Sitruunalla maustettu raikas omena, pehmeän makea kinuski ja rouskuva suolapähkinä ovat loistava kombo!

Maistuva syysherkku

Näihin tikkareihin et tarvitse omenoiden lisäksi kuin neljää raaka-ainetta: sitruunaa, fariinisokeria, kuohukermaa ja suolapähkinöitä.

Tikkarit on melko nopea valmistaa, ja ne myös katoavat tarjoiluastioilta alta aikayksikön.

Omenoiden viipaloimiseen ja tikuttamiseen kuluu noin 10 minuuttia. Tämän työn voi antaa myös lasten hoidettavaksi. Kinuskin keittämiseen menee aikaa 10-20 minuuttia.

Ohjeella valmistuu neljälle henkilölle sopiva annos.

  • 8-10 pientä omenaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 3 dl vettä
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
  • n. 2 dl suolapähkinöitä tai muita pähkinöitä
  • Lisäksi: cocktailhaarukoita. Omenoita voi dipata myös ruokailijoiden omilla pikkuhaarukoilla.

Omenaviipaleiden valmistus

  1. Purista sitruunan mehu.
  2. Lisää sitruunan mehu noin 3 desilitraan vettä.
  3. Pese ja viipaloi omenat. Viipaloinnin apuna voi käyttää pieniä siivuja tekevää leikkuria tai omenaporaa.
  4. Kasta omenaviipaleet sitruuna-omena -liemessä ja aseta ne tukevasti coctailhaarukoihin.
  5. Asettele omenat tikkuineen tarjoiluastialle.

Suolapähkinöiden hienontaminen

  1. Hienonna huhmareella tai sauvasekoittimella suolapähkinät rouheeksi.
  2. Kaada rouhe tarjoiluastiaan.
  3. Voit myös kattaa pöydän valmiiksi tässä vaiheessa, jotta pääsette heti dippaamaan kun kinuski valmistuu.

Kinuskin keittäminen

  1. Kaada paksupohjaiseen kattilaan kerma ja sekoita siihen fariinisokeri.
  2. Kiehauta seos ja jatka hiljalleen keitellen noin 10-20 minuuttia. Sekoittele seosta usein keittämisen aikana. Keittoaika riippuu kattilasta, ainesten määrästä ja keittolämpötilasta.
  3. Tee vesilasikoe (ohje alla), jotta tiedät milloin kinuski on valmista.
  4. Kaada kinuski laakeaan astiaan, josta omenoita on helppo dipata. Dipit kannattaa jakaa kahteen astiaan, jos syöjiä on useampia.

Vesilasikoe: Tipauta pisara kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Jos pisara hajoaa veteen, se ei ole valmista. Jos pisara jää kiinteänä lasin pohjalle, voit lopettaa kinuskin keittämisen. Katso lisää ohjeita kinuskin keittämiseen esimerkiksi Kinuskikissan blogista.

Vinkki! Kinuski tarttuu kohtaan, jossa on omenan kuorta. Se ei jää kiinni hedelmälihaan. Näin ollen tässä ohjeessa omenia ei saa kuoria! Dippaamista helpottaa, että cocktailtikut tökkää omenaan kiinni hedelmälihan puolelle, ei kuoren puolelle.

Hyviä herkkuhetkiä!

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/08/16/kinuski-omenatikkarit/
Instagram

Boostia nokkosen siemenistä

Nokkonen on superkiehtova kasvi! Se on ravinteikas ruokayrtti ja soveltuu myös moniin rohdos- ja kosmetiikkatuoteisiin.

Villiyrteistä käytän kaikista eniten juuri nokkosta. Eikä ihme! Arktisten Aromien verkkosivu tietää kertoa nokkosen ravintoarvosta seuraavaa:

  • nokkonen on hyvin kuitu- ja proteiinipitoinen.
  • se sisältää runsaasti A-, E-, K- ja C-vitamiineja.
  • nokkosen C-vitamiinipitoisuus on kolminkertainen pinaattiin verrattuna.
  • kivennäis- ja hivenaineiden lähteenä nokkonen on oikea tehopakkaus. Se sisältää monipuolisesti rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja vain vähän natriumia.
  • rautaa nokkosessa on 3-4 kertaa enemmän kuin pinaatissa ja kalsiumia jopa 75% päivän 800 mg:n saantisuosituksesta 100 g:n annosta kohden laskettuna.

Vau, aikamoiset ansiot kasvilla!

Vanhojen nokkosten lehtiin kehittyy kalsiumkarbonaattikiteitä, jotka voivat ärsyttää munuaisia ja aiheuttaa selkäkipuja. Siksi lehdet kannattaa kerätä ravinnoksi nuorista kasveista alkukesästä ennen kukintaa, tai ottaa vanhemmista kasveista vain kärkiversot.

Pitkäksi venähtäneen nokkoskasvuston voi niittää alas, ja noin viikon päästä alkaa olla taas nuorta nokkosen versoa hyödynnettäväksi.

Nokkosen siemenet kerätään kukinnan jälkeen loppukesästä. Nokkonen alkaa kukintansa heinäkuussa ja lopettaa syyskuussa. Siementen keruuaika on siis nyt loppukesästä.

Nokkosen siemenet ovat kotimaista superfoodien aatelia! Niiden keruuaika on juuri nyt.

Nokkosen siemenessä on nokkosen ravintoarvot moninkertaisena. Lisäksi niissä on kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Siemenet ovat kaikkein ravinteikkain osa nokkosta. Siksi niitä voi hyvällä syyllä kutsua suomalaiseksi superfoodiksi.

Naaras- ja urospuoliset nokkoset

Tiesitkö, että nokkosyksilöt voivat olla kahta eri sukupuolta? Mutta mitenkäs tunnistaa herra ja rouva nokkosen?

Urokset ja naaraat voivat kasvaa samassa nokkospöheikössä. Urospuolisilla nokkosilla on kukinta-aikaan lyhyempiä norkkoja, joissa on palleromaisia kukkia. Niistä urokset tussauttelevat siitepölyä tuulen kuljetettavaksi. Uroksen palleroita on alla olevassa kuvassa.

Jos katsot tarkkaan erityisesti aurinkoisena päivänä nokkospuskaa, saatat pongata pienen tussahduksen miespuolisen nokkosen norkoissa. Ikäänkuin norkosta pamahtaisi pienen pieni savupommi. Nokkoset siellä harrastavat seksiä!

Naaraspuoliset nokkoset pyydystävät siitepölyä pörröisillä luoteillaan (kuvassa alla). Hedelmöittyneiden naarasnokkosten emeistä kehittyy pieniä hedelmiä, joiden sisällä on jokaisessa yksi nokkosen siemen.

Heh, harvemmin tulee ajateltua, että nokkonenkin kasvattaa hedelmiä! Näitä ravinteikkaita siemeniä sisältäviä hedelmiä on oikeanpuoleisessa nokkosessa kuvassa alhaalla. Siemennorkko on vähän kuin pulleita kauraryynejä olisi ripustettu lankaan helmeksi.

Vasemmanpuoleinen nokkonen on urospuolinen yksilö.

Lopulta nokkosen hedelmä ruskettuu ja kuolee. Siemennorkko on tällöin tummanruskea. Siemenet vapautuvat ja kulkeutuvat lähiympäristöön kasvattaakseen uusia nokkosia.

Kuvassa yllä oikeanpuoleisessa kasvissa näkyviä pitkiä siemennorkkoja kannattaa kerätä ravinnoksi. Tokikaan ei urospuolisten tai hedelmöittymättömien naaraspuolisten norkkojen keräämisestä ole haittaa, niissä ei vain ole yhtä paljon ravintoarvoa.

Nokkosen siementen kerääminen ja säilöminen

Handmade Apothecary -blogista luin yllättävän tiedon, että nokkosen siementen kuivaaminen ei ole hyvä idea, koska nokkosen siemenissä olevat öljyt pilaantuvat nopeasti! Siksi siemenet kannattaisi käyttää heti tuoreena tai säilöä ne ilmatiiviissä rasiassa pakkasessa.

Monet pitkän linjan yrtteilijät kuivaavat nokkosen siemeniä, enkä itsekään ole huomannut kuivatuissa nokkosensiemenissä ainakaan mitään makuongelmia, joten kumpikin tapa on varmastikin toimiva. Tuoreissa siemenissä on tietysti ravintoarvot parhaimmat, kuten missä tahansa tuoreessa kasvissa.

Siemenet kannattaa kerätä kun ne ovat vihreitä. Norkot voi leikata saksilla keruukoppaan tai muuhun astiaan. Hanskat helpottavat keruuta ja säästävät käsiä polttelulta.

Siemenet voi tosiaan pakastaa tai kuivata kasvikuivurilla miedolla lämmöllä. Ne voi myös asetella kuivumaan ilmavaan paikkaan vaikka puhtaan pyyhkeen päälle. Voit myös solmia nokkosesta pieniä nippuja ylösalaisin kuivumaan.

Kuivat siemenet säilötään ilmatiiviisti ja säilytetään kuivassa, valolta suojatussa paikassa. Ennen käyttöä voit vielä hienontaa siemeniä morttelilla tai vaikka sormien välissä, jos haluat oikein hienoa jauhetta.

Siemeniä kannattaa pitää aina näkyvillä keittiössä, jotta niitä tulee ripoteltua ruokiin. Kaapin perukoilta niitä harvemmin jaksaa lähteä kaivelemaan kesken ruoanlaiton.

Nokkosen siemenet kannattaa käyttää syksyn ja alkutalven aikana, jolloin niissä on ravintoarvot tallella.

Nokkosen siemenistä apua väsymykseen ja yleiskunnon ylläpitoon

Nokkosen siemenet vahvistavat munuaisia ja lisämunuaisia ja tuovat lievitystä uupumukseen, väsymykseen ja seksuaaliseen haluttomuuteen.

Nokkosen siemenet ovat luonnonmukainen apu väsymyksen voittamiseen ja yleiskunnon ylläpitoon.

Muutaman viikon nokkoskuuri, jolloin nokkosen lehtiä ja/tai siemeniä nautitaan päivittäin, kannattaa ottaa flunssakauden lähestyessä tai kun haluat boostata yleiskuntoa tai saada apua henkiseen tai fyysiseen voimattomuuteen. Toinen vaihtoehto on lisätä siemeniä ruokaan aina silloin tällöin aterian ravintoarvoa täydentämään.

Itse käytän nokkosen siemeniä myslin, puuron ja smoothien seassa. Myös keittoihin ja sämpylätaikinoihin ne uppoavat vaivatta. Nokkosen siemeniä onkin helppo lisätä melkein ruokaan kuin ruokaan, koska ne ovat niin pieniä ja huomaamattomia.

Nokkosen keruuohjeet ja käyttörajoitukset

Kerrataanpas vielä keruuohjeet ja käyttörajoitukset: nokkosen keruupaikkojen tulee olla puhtaita, joten ihan tien, avokompostin, navetan tai huussien vierustoilta ei kannata nokkosta poimia, vaikka siellä ne kasvavat usein komeasti. Syynä on se, että näissä paikoissa nokkonen kerää itseensä nitraattia, josta osa muuttuu elimistössä syöpää aiheuttavaksi nitrosoamiiniksi. C-vitamiinia sisältävien ruoka-aineiden syöminen nokkosen kanssa vähentää nitraattien saantia. Samoin tekee ryöppäys.

Itse en nokkosta ryöppää, koska haluan hyödyntää sen mahdollisimman vähän käsiteltynä ja saada kaikki ravintoarvot siitä mahdollisimman täytenä. Jos sinua asia vähänkään mietityttää, niin käytä ihmeessä nokkoset muutaman sekunnin ajan kiehuvassa vedessä. Näin saat myös poltteen nokkosesta pois.

Nokkosta ei saa antaa alle 1-vuotiaille, eikä sitä kannata nauttia, jos sairastat munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa. Nokkosen liiallinen käyttö saattaa sekoittaa sokeritaudin ja verenpaineen lääkityksen ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.

 

Lähteet:

Wildflowers. http://wildflowerfinder.org.uk/Flowers/N/Nettle(Stinging)/Nettle(Stinging).htm

Handmade Apothecary. http://www.handmadeapothecary.co.uk/blog/2017/9/1/know-your-nettles

Kailee Homolka webpage. http://bioweb.uwlax.edu/bio203/2011/homolka_kail/reproduction.htm

Sinikka Piippo: Villivihannekset.

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/08/12/nokkosen_siemenet/
Instagram

Helpot ja hauskat kylpypommit

Jalkakylpy on taivaallinen tapa ottaa hetki omaa aikaa ja hoitaaitsi jalkoja, myös mieltä!

Viime postauksessa esittelin jalkakylpyihin sopivia yrttejä. Instagramissa toivottiin ohjetta mintusta ja koivusta valmistettuihin jalkakylpypommeihin. Jatketaan siis kylpyteemalla toisen postauksen verran.

Kylpypommeja on helppoa ja hauskaa valmistaa kavereiden tai lasten kanssa. Massan pyörittely käsissä ja ihanien yrttituoksujen nuuhkiminen on rentouttavaa, etten sanoisi terapeuttista. Meidän 12-vuotiaan neidin mukaan pommien teko on kuin leipoisi hiekkakakkuja.

Kylpypommeja voi käyttää koko kylvyissä ja jalkakylvyissä. Laske ammeeseen tai vatiin lämmintä vettä, pudota yksi tai kaksi pommia sekaan ja nauti!

 

Minttu-koivu -jalkakylpypommit

6-10 kylpypommia muottien koosta riippuen

  • 1,5 dl ruokasoodaa
  • 0,5 dl sitruunahappoa
  • 1 rkl kuivattua minttua hienonnettuna
  • 1 rkl kuivattua koivunlehteä hienonnettuna
  • 1 rkl sinistä savea
  • 2 rkl rypsiöljyä tai muuta kotoa löytyvää öljyä
  • n. 10 – 13 tippaa piparmintun eteeristä öljyä

Lisäksi:

  • vettä suihkepullossa tai vaikkapa lusikalla massaan tiputellen
  • muotteja pommeja varten. Muotit voivat olla esim. silikonimuotteja tai pieniä muffinssivuokia.

Tee näin:

1. Sekoita ruokasooda, sitruunahappo ja väriaine, esim. savi, keskenään.

 

2. Lisää seokseen hienonnetut kuivatut yrtit. Sekoita joukkoon myös rypsiöljy ja eteerinen öljy/öljyt.

 

3. Suihkuttele suihkepullosta tai lusikalla tipautellen vettä massaan vähän kerrallaan. Massan täytyy olla sen verran kosteaa, että se pysyy kassassa kun muotoilet siitä pallon. Se ei kuitenkaan saa olla liian kosteaa, koska silloin pommit paisuvat muoteissa mahdottomasti.

 

4. Tasoittele massa muotteihin. Tässä on useampia tekniikoita. Voit tehdä käsilläsi pallon ja jättää sen kuivumaan vaikkapa muffinssivuokaan. Massa turpoaa jonkun verran, joten paperi ympärillä on hyvä olla. Tällöin saat leivoksen näköisiä kylpypommeja.

Voit myös painella sormella massaa tiiviisti muottiin. Tällöin pommista tulee tarkemmin muotin näköinen.

Anna kylpypommien kuivahtaa muutama tunti. Kuivumisaika riippuu pommin koosta sekä ilman kosteudesta ja lämpötilasta. Yleensä tässä menee 1-3 tuntia.

 

Silikoninen saippuamuottisetti toimii myös kylpypommien teossa hyvin.

5. Ota kuivuneet pommit muoteista pois ja laita ilmatiiviiseen rasiaan säilytykseen. Näin niiden tuoksu säilyy pitkään. Pommit säilyvät ainakin kolme, neljä kuukautta.

Valmiit kylpypommit säilytetään ilmatiiviissä astiassa. Näin niiden ihana tuoksu säilyy pitkään.

Näissä kakkumaisissa pommeissa on yrtteinä käytetty kuivattuja ruusun  ja kehäkukan terälehtiä. Kellertävä väri tulee rypsiöljystä.

Kokeilin monia erilaisia muotteja kakkumaisten pommien tekoon. Pienestä piparimuotista massa ei lähtenyt kunnolla irti. Jotkut pienet kupposet olivat liian syviä. Sitten keksin kokeilla alemmassa kuvassa olevaa, noin sentin syvyistä muovista muottia. Se on tullut ehkä kastikekulhona jostain  ruokapaikasta, en muista tarkkaan. Se levenee hiukan ulkoreunoja kohden, eikä ole liian syvä. Siitä massa lähti hyvin napakalla kopautuksella lautaselle.

Näissä pommeissa väriaineena on kätetty spiruliina-jauhetta. Yrttinä on kuivattu mesiangervon kukka, joka on paitsi jalkoja desinfioiva, myös huumaavan ihanan tuoksuinen!

Sovellusmahdollisuuksia näissä kylpypommeissa on paljon! Saippua- ja leivontamuotteja on vaikka minkälaisia. Massan sekaan voi laittaa erilaisia yrttejä ja eteerisiä öljyjä tuoksuiksi. Väriaineina voi käyttää erilaisia kasvijauheita tai mausteita, vaikkapa punajuurijauhetta, josta saa syvän punaista väriä tai kurkumaa, josta saa keltaista. Voi myös kokeilla asetella erivärisiä kerroksia yhteen muottiin.

Savea, yrttejä ja muita ainesosia voi ostaa kosmetiikanvalmistuksen verkkokaupoista.

Hauskaa pommipajailua!

 

Lähde: Ohje muokattu Kaisa Vermasheinän Lempeää kauneutta luonnosta -teoksen kylpypommiohjeesta

Seuraa somessa:
RSS
Tilaa sähköposti
Facebook
Google+
http://www.vihreailo.fi/2018/08/05/helpot-ja-hauskat-kylpypommit/
Instagram