Kasviöljyt ja kasvivoit talveksi

Pakkanen, tuuli ja lämmitetty sisäilma koettelevat ihoamme talvella. Täyteläiset ja suojaavat öljyt täydentävät silloin loistavasti ihonhoitorutiineja. Mitkä öljyt sopivat kuivalle ihotyypille, entä mitä kannattaa valita epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle?

Ihoa suojaavat oleiinihappopitoiset öljyt

Talven ykköskasviöljyt ovat niitä, joissa on paljon yhtä eliökunnan yleisintä rasvahappoa: oleiinihappoa. Tämä kuuluu omega-9-rasvahappoihin.

Oleiinihappopitoiset kasviöljyt muodostavat iholle suojaavan kalvon vähentäen kosteuden haihtumista iholta ja suojaten ulkoisilta olosuhteilta.

Oleiinihappopitoiset kasviöljyt muodostavat suojaavan kalvon ihon pinnalle.

Oleiinihappoa sisältäviä kasviöljyjä ovat esimerkiksi:

  • makea manteliöljy
  • aprikoosinkiviöljy
  • avokadoöljy
  • hasselpähkinäöljy
  • makadamianpähkinäöljy

Näistä öljyistä antioksidanttipitoinen hasselpähkinäöljy sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti herkälle akneen taipuvaiselle iholle. Se tukkii yllä mainituista öljyistä epätodennäköisimmin ihohuokosia eli on vähiten komedogeeninen. Valitse tämä, jos sinulla on taipumusta finnien, mustapäiden tai ihon epäpuhtauksien muodostumiseen.

Antioksidanttinen aprikoosisiemenöljy sopii sekaiholle ja kuivalle ihotyypille. Se imeytyy melko nopeasti, lievittää tulehdusta ja toimii anti-ageing-ainesosana. Apikoosinsiemenöljy ei ole pahimmasta päästä ihohuokosten tukkija, joten se voi sopia tähän taipuvaisille ihotyypeille.

Avokadoöljy on puolestaan raskas öljy ja se kannattaa säästää yö-öljyksi tai annostella sitä voiteeseen vain pieni määrä. Myös anti-ageing-öljynä se on mainio. Avokadoöljy tukkii mahdollisesti ihohuokosia, joten se saattaa olla huono vaihtoehto, jos sinulla on taipuvaisuutta finneihin ja mustapäihin.

Makea manteliöljy uudistaa ihosoluja ja sopii herkälle, kuivalle ja ärtyneelle iholle. Se ei ole pahimman luokan komedogeeni.

Makadamianpähkinäöljy pehmittää ja ravitsee ihoa. Se soveltuu erityisesti kuivalle iholle, ja on erinomainen kantajaöljy, joka vie aktiiviaineita kuten eteerisiä öljyjä mukanaan syvemmälle ihoon. Tukkii mahdollisesti, mutta ei välttämättä ihohuokosia.

Myös oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä on paljon oleiinihappoa, joten jos tykkäät käyttää näitä ruoanvalmistuksessa tuttuja öljyjä kosmetiikkaan, kokeile niitä talviseen tuotteeseesi.

Käyttötapoja talviöljyille on useita:

  • Käytä osana kasvoöljyseostasi
  • Tipauta muutama pisara päivävoiteesi sekaan
  • Käytä yhtenä öljyfaasin ainesosana itse tehdyssä päivä- tai ulkoiluvoiteessa

Monikäyttöinen sheavoi on talven suosikkiainesosa

Paksut kasvivoit kuten kaakao, cupuacu-, mango- ja sheavoi ovat myös ihania, suojaavan kerroksen ihon pinnalle muodostavia luonnonkosmetiikan aineosia.

Shea eli karitevoi, jota löytää hyvin myös reilun kaupan tuotteena, on monen suosikki. Eikä ihme, se on todella monikäyttöinen huoneenlämmössä kiinteä öljy.

Shea pehmittää kuivaa ja karheaa ihoa sekä lievittää tulehdusta iholla. Yllättäen se sopii monille, joiden ihohuokoset usein tukkeutuvat kasviöljyistä. Tämä on kuitenkin yksilökohtaista, koska ihon toimintaan vaikuttaa niin moni seikka.

Raakaa sheaa voi käyttää sellaisenaan lämmittämällä sitä käsien välissä, jolloin se sulaa öljymäiseksi. Kuivaihoiset voivat hyvin laittaa kosteuttavan naamion yöksi pelkästään sheasta. Se sopii myös kyynär- ja kantapäiden sekä kovettumien ja rohtumien hoitamiseen. Hellävaraisena ainesosana sitä voi käyttää pienten lasten ja vauvojen iholla.

Sheaa myydään myös nestemäisessä ja pehmeän kermamaisessa muodossa. Näissä on omat hyötynsä kosmetiikan valmistuksen suhteen.

Sheaa on tarjolla monessa eri muodossa kosmetiikan ainesosaksi.

Shea oleiini on matalassa lämpötilassa sheavoista suodatettua nestemäistä ainetta. Se rauhoittaa, suojaa ja pehmentää ihoa, mutta toisin kuin raaka shea, se tuntuu iholla kuivalta. Jos et halua emulsioon tai kasvoöljyyn rasvaista tuntua, tämä voi olla hyvä lisä. Kannattaa kokeilla myös after-sun tuotteisiin sen hoitavuuden ja rauhoittavuuden vuoksi.

Hiustuotteissa shea oleiini suojaa ja elvyttää esimerkiksi hauraita, kiharia ja värjättyjä hiuksia.

Shea niloticaa saadaan raakasheasta kylmäpuristamalla. Se on laadultaan kermaisen pehmeää, ja levitettävissä vaikka suoraan iholle. Shea niloticasta saa taiottua nopeasti monentuoksuisia vartalo- ja kasvotuotteita lisäämällä eteerisiä öljyjä ja vaikka hiukan muita juoksevia kasviöljyjä sekaan.

Tehosekoittimella shevoihin saa vaahtomaisuutta, mutta nilotica levittyy iholle ihanasti vatkaamattakin. Jos teet vatkattua vartalovoita, vähennä resepteistä kasviöljyjen osuutta, muuten voista tulee liian löysää.

Huom. Sheavoi sisältää luonnollisesti lateksia, joten sitä tulisi välttää lateksiallergian yhteydessä.

Lähteet:

Holistic Health Herbalist: The Complete list of Comedogenic oils https://www.holistichealthherbalist.com/complete-list-of-comedogenic-oils/

Aroma-Zone https://www.aroma-zone.com/

Kasviöljyjen säilyvyys ja lämmönkestävyys

Kasviöljyjen, -voiden ja vahojen lämpöherkkyys sekä säilyvyys (shelf life) ovat olennaisia asioita huomioida kosmetiikan valmistuksessa. Tässä jutussa keskitytään jodilukuun, joka on käyttökelpoinen, suuntaa antava arvo tarkasteltaessa sekä öljyjen lämpöherkkyyttä että säilyvyyttä.

Mistä tietää, mitkä öljyt kestävät lämmitystä?

Kasviöljyjen lämpöherkkyyteen vaikuttavat monet seikat, kuten tyydyttämättömien ja tyydyttyneiden rasvahappojen osuudet sekä saippuoitumattomien ainesosien (erityisesti tokoferolien ja karotenoidien) osuudet öljyissä, öljyjen valmistusmenetelmät ja alkuperät.

Voidaan kuitenkin lyhyesti sanoa, että mitä enemmän tyydyttämättömiä rasvahappoja öljy sisältää, sitä herkempi se on reagoimaan lämpöön. Lämpö muuttaa öljyn kemiallista rakennetta, jolloin sen ihonhoidolliset ominaisuudet muuttuvat huonompaan suuntaan.

Lämpö muuttaa öljyn rakennetta ja sen ihonhoidollisia vaikutuksia.

Silmämääräisesti kasviöljyn tai -voin rasvahappokoostumuksen näkee siitä, onko rasva huoneenlämmössä kiinteä vai juokseva. Kasvivoissa ja vahoissa on vähän tyydyttämättömiä rasvahappoja, kun taas juoksevissa öljyissä on enemmän tyydyttämättömiä rasvahappoja.

Näin ollen esimerkiksi sheavoi, mehiläisvaha, kaakaovoi ja kookosöljy kestävät lämmitystä hyvin. Sen sijaan esimerkiksi granaattiomenan siemenöljy, vadelmansiemenöljy, ruusunmarjaöljy ja safloriöljy eivät kestä lämmittämistä lainkaan. Monet öljyt ovat näiden välillä.

Shea- eli karitevoi kestää lämmittämistä.

Öljyjen sisältämien tyydyttämättömien rasvahappojen määrää kuvataan numeraalisesti jodiluvulla (iodine value). Jos jodiluku on yli sata, öljyä ei kannata lämmittää. Jos luku on 50 tai alle, sitä voi hyvin lämmittää ja arvolla 50-100 öljyä voi lämmittää varovasti, jos se on välttämätöntä.

Ylilämmitystä tulee aina välttää, joten pyri lämmittämään pienimmällä mahdollisella lämpötilalla ja niin nopeasti kuin mahdollista.

Jos jodiluku on yli sata, öljyä ei kannata lämmittää.

Emulsiovoiteissa ja salvoissa käytetään kasviöljyjä ja -voita, jotka lämmitetään joko emulgaattorin tai vahan kanssa, jotta ainesosat saadaan sekoittumaan. Emulsiossa ja salvassa kannattaakin valita pohjaöljyksi lämmitystä hyvin kestävä öljy. Lisävaikutuksia tuovat herkät kasviöljyt lisätään pieninä määrinä jäähdytysvaiheessa. Niiden käytössä kannattaa olla maltillinen, jotta tuotteen rakenne pysyy kasassa.

Emulsiossa perusöljyksi kannattaa valita lämmitystä hyvin kestävä öljy.

Suhteellisen pienen jodiluvun omaavat öljyt ja rasvat sopivat hyvin mm. saippuan valmistukseen sekä täyteläisiin ja hoitaviin kosmetiikkatuotteisiin. Suuren jodiluvun omaavat öljyt, eli kuivaöljyt, absorpoituvat ihoon nopeasti. Niitä käytetäänkin esimerkiksi seerumeissa, hiustenhoitotuotteissa, silmänympärystuotteissa ja rasvoittuvalle iholle suunnatuissa voiteissa.

Kasviöljyn säilyvyys

Jodiluvun perusteella voi arvioida myös öljyn säilyvyyttä.

Mitä pienempi jodiluku, sitä pidempään öljy, rasva tai vaha todennäköisesti säilyy hyvänä. Toisin sanoen se ei eltaannu hapen vaikutuksesta nopeasti.

Ja käänteisesti: mitä korkeampi jodiluku, sitä reaktiivisempi, pehmeämpi, helpommin hapettuva ja eltaantuva öljy, rasva tai vaha on.

Öljyjen säilyvyyteen vaikuttavat kuitenkin myös muut seikat kuin öljyn rasvahappokoostumus. Näitä ovat muun muassa uuttamismenetelmä, öljyyn lisätyt aineet (esimerkiksi säilyvyyttä parantava E-vitamiini) ja öljyn säilytysolosuhteet. Siksi jodilukua on pidettävä vain suuntaa antavana vinkkinä öljyn säilyvyydestä.

Pieni jodiluku viittaa siihen, että öljy säilyy pitkään hyvänä.

Neemöljystä valmistettu salva. Neemöljy kestää varovaista lämmitystä.

Mistä jodiluvun voi tarkistaa? Ammattimaisemmin kosmetiikkaa valmistavat saavat ostamiensa raaka-aineiden mukana teknisen tietolomakkeen, jossa kyseisen öljyn jodiarvo kerrotaan. Harrastaja löytää suuntaa antavia viitearvoja internetistä. Esimerkiksi Formula Botanican blogissa on listausta eräiden öljyjen jodiarvoista (linkki lähteissä).

Jodiluku ilmoitetaan usein vaihteluvälinä, esim 120-130, koska luku vaihtelee sato- ja vuosikohtaisesti samaltakin kasvupaikalta lähtöisin olevista kasveista tuotetusta öljystä.

Eräiden kasviöljyjen ja -voiden jodilukuja

Kasviöljyjä, -voita tai vahoja, joiden jodiluku on alle 50

  • Buritiöljy
  • Kookosrasva
  • Kookosöljy
  • Cupuacuvoi
  • Mangovoi
  • Muru muru -voi
  • Sheavoi

Kasviöljyjä, joiden jodiarvo on 50-100

  • Avocadoöljy
  • Babassuöljy
  • Baobaböljy
  • Kamelliansiemenöljy
  • Risiiniöljy
  • Macadamianpähkinäöljy
  • Moringaöljy
  • Neemöljy
  • Oliiviöljy
  • Tyrninmarjaöljy
  • Hasselpähkinäöljy
  • Jojobaöljy (vaha)
  • Tyrninmarjaöljy
  • Makea manteliöljy
  • Tamanuöljy

Kasviöljyjä, joiden jodiluku on yli 100

  • Rypsiöljy
  • Aprikoosinsiemenöljy
  • Parsakaalinsiemenöljy
  • Purasruohosiemenöljy
  • Camelinansiemenöljy (ruistankio, kitupellava)
  • Kurkkuöljy
  • Karpalonsiemenöljy
  • Iltahelokkiöljy
  • Pellavansiemenöljy
  • Viinirypäleensiemenöljy
  • Hampunsiemenöljy
  • Sinapinsiemenöljy
  • Granaattiomenan siemenöljy
  • Vadelmansiemenöljy
  • Ruusumarjaöljy
  • Safloriöljy
  • Tyrninsiemenöljy
  • Auringonkukkaöljy
  • Vehnänalkio
  • Saksanpähkinäöljy
  • Tomaatinsiemenöljy

Kannattaa olla tarkkana, onko kyseessä marjasta/hedelmästä tehty öljy vai marjan/hedelmän siemenöljy, koska näillä on usein eri jodiluvut. Esimerkiksi tyrnin hedelmälihasta tehdyn öljyn jodiluku on 60-70 ja tyrnin siemenöljyn jodiluku on 120-130.

Lähteet:

Formula Botanica -blogi, jodiluvusta

Britannica Encyclopedia, Iodine value

Science Direct, drying oils

Mitä ajatuksia juttu herätti? Tule keskustelemaan Faceen tai Instaan!

Vihreän ilon Facebook

Vihreän ilon Instagram

Yrttiöljyn uuttaminen

Kasviöljyihin saa hoitotehoa lisää uuttamalla niihin yrttejä.

Yrttiöljyuutokset sopivat monenlaiseen kosmeettiseen käyttöön, esimerkiksi kasvo- ja ihoöljyksi sellaisenaan, hierontaöljyksi tai pohjaöljyksi salvoihin ja ja erilaisiin voiteisiin.

Hoitotehoa öljyyn saadaan uuttamalla eli maseroimalla. Lue uuttamisesta menetelmänä lisää.

Maseroinnin voi tehdä hitaalla tai nopealla menetelmällä. Hitaasta menetelmästä olen kirjoittanut aiemmin. Nyt katsotaan, miten yrttejä uutetaan öljyyn nopealla menetelmällä.

Öljyuutoksen ainesosat

Öljyuutoksen valmistukseen tarvitset ainoastaan kaksi ainesosaa: öljyn ja yrtit. Säilyvyyttä parantamaan voit lisätä E-vitamiinia, se ei tosin ole välttämätöntä.

Uuttamiseen kannattaa käyttää hyvälaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä, joilla on pitkä säilyvyysaika, esimerkiksi auringonkukka-, seesami-, manteli-, oliiviöljyä tai fraktioitua kookosöljyä. Öljyn lopullinen käyttötarkoitus vaikuttaa tietysti myös öljyn valintaan. Esimerkiksi atooppiselle iholle kannattaa valita pohjaöljyksi hamppuöljy.

Yrtit ja kasviöljyt uuttamiseen valitaan sen mukaan, mihin ja miten uutettua öljyä on tarkoitus käyttää.

Myös yrtit valitaan sen mukaan mihin yrttiöljyä on lopulta tarkoitus käyttää. Joitakin esimerkkejä öljyuuttamiseen sopivista yrteistä:

  • minttuöljy sopii viilentävänä ainesosana jalkavoiteisiin, selluliittiöljyyn tai -voiteeseen, rasvoittuvan ja akneihon voiteisiin sekä shampoon ainesosaksi
  • siankärsämö-öljy soveltuu ihovaurioita hoitaviin salvoihin ja voiteisiin sekä rasvoittuvan ja akneihon tuotteisiin
  • rosmariiniöljy käy shampoon ainesosaksi ja miliumeja eli luufinnejä hoitamaan
  • puna-apilaöljy kasvo- ja vartalovoiteisiin sekä kovettumien hoitoon
  • laventeliöljy erilaisiin voiteisiin, kylpyöljyksi ja kylpytuotteisiin ja rasvoittuvan ihon voiteeseen.

Postauksen kuvissa on etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Savolan Maatilan kehäkukkia ja siitä uutettua öljyä.

Kehäkukkaöljy on monella tavalla loistava tuote; se rauhoittaa ihoa ja edistää ihokudoksen paranemista. Sillä voi hoitaa muun muassa lieviä auringonpolttamia ja naarmuja tai pieniä haavoja. Se on erinomainen yrttivalinta myös kasvovoiteisiin.

Kehäkukkaöljy on uutettujen yrttiöljyjen kuningatar!

Hellävaraisena kehäkukka soveltuu lastenkin iholle.

Näin uutat yrttiöljyn

Tarvitset hommaan:

  • vesihaudekattilan jos teet uuton liedellä TAI haudutusastian, esim. kannellisen uunivuoan, teräskattilan tai lasitetun saviruukun, jos uutat uunissa
  • kylmäpuristettua kasviöljyä 2 dl
  • yrttejä 1 dl tuoreena ja murskattuna tai 1/2 dl kuivattuna ja hienonnettuna
  • puhdas pullo öljyn säilytykseen

Valmistelu

  • Murskaa tai hienonna yrtit. Mitä hienompaa yrttiaines on, sitä paremmin yrttien vaikuttavat aineet uuttuvat öljyyn.
  • Kaada öljy haudutusastiaan ja sekoittele yrtit öljyyn lusikalla. Voit sekoitella yrttimassaa silloin tällöin uuttamisen aikana.

Uuttaminen

  • Vesihauteessa kiehauta kattilaosan vesi ja laita vesihauteen pesäosa öljyineen ja yrtteineen kuumaan veteen. Anna öljyn hautua hyvin pienellä lämmöllä 1-3 tuntia. Välillä lämpö voi olla kokonaan pois päältä. Älä käytä kantta.
  • Uunissa käytä kannellista haudutusastiaa ja matalaa lämpöä.

Sekä uunissa että vesihauteessa maseroitaessa öljyn lämpötilan tulee olla noin 50 astetta. Digitaalinen lämpömittari on tässä oiva apu.

Yrttiöljy ei saa kiehua missään vaiheessa. Matalalla lämpötilalla yrttien vaikuttavat aineet säilyvät paremmin. Voit uuttaa ohjeessa mainittua matalammalla lämpötilalla ja pidemmän aikaa, jos ehdit.

Siivilöinti ja pullotus

  • Purista puhtain käsin tai puhtailla kumihanskoilla yrtteihin imeytynyt öljy ja siivilöi valmiista uutoksesta yrtit pois. Siivilöinnissä kannattaa käyttää harsokangasta tai kahvin suodatinpussia, jotta saat myös pienet hituset siilattua pois öljystä.
  • Pullota öljy puhtaaseen pulloon ja lisää etiketti, jossa on maininta pohjaöljystä, yrteistä ja parasta ennen päivä sekä yrttiuutoksen valmistuspäivä.
  • Voit lisätä maseroituun öljyyn E-vitamiinia (20 tippaa / 1 dl) ja halutessasi eteeristä öljyä. E-vitamiini parantaa öljyn säilyvyytä.

Maseroidun öljyn voi lopuksi sakkauttaa. Tällöin öljyn annetaan olla muutaman tunnin tai jopa pari päivää suodatusastiassa, jolloin sakka laskeutuu astian pohjalle.

Tämän jälkeen voit kaataa varovasti tai pipetoida kirkkaan öljyn säilytyspulloon ja käyttää sakkaisen öljyn esimerkiksi tehohoitavaksi naamioksi kasvoille, käsille tai jaloille.

Kuivattuja vai tuoreita yrttejä?

Voit käyttää sekä kuivattuja että tuoreita yrttejä uuttamiseen.

Kuitenkin on hyvä muistaa, että tuoreissa yrteissä on vettä, mikä saattaa aiheuttaa valmiin öljyn pilaantumisen helpommin kuin kuivia yrttejä käytettäessä.

Kuivatuista yrteistä maseroitu öljy säilyy noin vuoden, kun tuoreista yrteistä valmistettu öljy vain puoli vuotta edellyttäen, että pohjaöljyllä on käyttöaikaa (parasta ennen päiväys) vähintään siihen saakka.

Yrttiöljyjä voi maseroida kesällä ja talvella, kuivatuista ja tuoreista yrteistä.

Yrttiöljy säilyy hyvänä parhaiten viileässä tai huoneenlämmössä ja auringonvalolta suojattuna. Jääkaappisäilytystä ei tarvita, mutta kuumuus ja suuret lämpötilan vaihtelut eivät tee öljylle hyvää. Sulje korkki kunnolla heti käytön jälkeen, jotta öljy ei pääse hapettumaan.

Lähteet:

Kaisa Vermasheinä: Lempeää kauneutta luonnosta

Outi Lempa: Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

Virpi Raipala-Cormier: Luonnonkaunis – yrtit ja luontaishoidot naisen kauneuden ja terveyden tukena.

Hoitava diy käsivoide

Kosteuttava käsivoide

Jatkuva käsien pesu kuivattaa ihoa. Kuiva iho on karhea, se hilseilee ja siihen voi tulla jopa pieniä halkeamia. Kuivalta iholta puuttuu rasvaa, kosteutta tai molempia.

Runsas käsien pesu saattaa pahimmillaan aiheuttaa jopa ärsytyspohjaista pesuihottumaa (ekseemaa), joka alkaa tavallisimmin peukalonhangoista ja leviää käsien selkäpuolille.

Pesuihottumaa ja kuivaa ihoa kannattaa hoitaa rasvaamalla käsiä useamman kerran päivän aikana, esimerkiksi käsipesun jälkeen. Ei ole niin väliä milloin käsivoidetta käyttää, kunhan sitä käyttää säännöllisesti.

Käsien pesussa kannattaa suosia hellävaraisia pesuaineita ja käyttää haaleaa vettä kuuman sijaan.

Käsiä hoitavan voiteen valmistus

Seuraava ohje on yksinkertaiseen emulsiokäsivoiteeseen, joka kosteuttaa ihoa todella hyvin, mutta ei kuitenkaan jätä käsiä tahmaiseksi.

Vehnänalkioöljy ja manteliöljy muodostavat hyvän kombon tehokosteuttavaan voiteeseen, jonka täytyy kuitenkin imeytyä suhteellisen nopeasti.

Vehnänalkioöljy suojaa ja uudistaa ihoa. Se korjaa halkeilevaa ihoa ja hoitaa myös ekseemaa, psoriasista ja raskausarpia. 

Manteliöljy on keskinopeasti ihoon imeytyvä, ihoa pehmentävä ja tulehdusta lievittävä kasviöljy.

Piharatamo täydentää voiteen koostumusta erinomaisesti. Piharatamoa, “rautalehteä”, on käytetty perinteisesti haavojen hoitoon. Myös tieteellistä näyttöä on olemassa piharatamon haavoja parantavasta vaikutuksesta.

Superhelppo hoitotuote haavoille, rakoille ja hyttysen pistojen aiheuttamaan kutinaan on murskata puhtaita piharatamon lehtiä ja sekoittaa murska oliiviöljyyn. Seosta levitetään iholle hoidettavaan kohtaan.

Sinikka Piippo: Villivihannekset

Kosteuttavan käsivoiteen ainesosat

Valmista voidetta ohjeella syntyy reilu 1,6 dl

  • 1,6 dl piharatamohauduketta
  • 15 ml vehnänalkioöljyä
  • 10 ml manteliöljyä
  • 6-7 g Olivem 1000 -emulgointiainetta
  • 40 tippaa Geogard 221 Cosgard -säilöntäainetta
  • (3-4 tippaa laventelin eteeristä öljyä)

Voiteen valmistus vaihe vaiheelta

1. Ensin vesifaasi (voiteen vesiosa)

  • Tee ensin yrttihauduke. Mittaa vettä kattilaan reilu 2 dl. Vettä on hyvä olla hieman enemmän kuin voiteeseen tarvitaan nestettä. Tämä siitä syystä, että osa vedestä haihtuu keitettäessä ja imeytyy kasveihin, etenkin jos käytät kuivattuja kasveja.

Yrttihauduke: Käytä 1 dl vettä ja joko 3 rkl tuoreita yrttejä tai 2 rkl kuivattuja yrttejä.

  • Voit käyttää piharatamon sijaan hyvin myös muita yrttejä, esim. kehäkukkaa, ruusun terälehtiä, kamomillaa tai minttua. Ne kaikki sopivat kosteuttavan voiteen ainesosaksi hyvin.
  • Kiehauta vesi ja nosta kattila pois liedeltä. Lisää piharatamon lehdet kuumaan veteen kannen alle hautumaan. Painele yrttejä veden alle, jotta kasvien tehoaineet uuttuvat hyvin veteen. Hauduta vähintään 20 minuuttia, pidempäänkin, jos sinulla on aikaa.
  • Siivilöi yrtit nesteestä ja mittaa 1,6 dl yrttihauduketta kattilaan. Jos sinulla on mikro käytettävissäsi, voit uudelleenlämmittää yrttihaudukkeen myös mikrossa. Laita silloin 1,6 dl hauduketta mikron kestävään astiaan.

2. Tee öljyfaasi seuraavaksi (voiteen öljyosa)

  • Lisää vesihaudekattilan pesäosaan öljyt ja emulgaattoriaine.
  • Lisää kattilaan vettä ja nosta vesihaude liedelle.

3. Lämmitä ja yhdistä faasit

  • Nyt lämmitetään kumpikin faasi +75 asteeseen.
  • Älä keitä, vaan lämmitä öljyfaasia, kunnes Olivem-hiutaleet ovat sulaneet öljyyn. Tässä kestää kauemmin kuin yrttihaudukkeen kuumentamisessa, joten aloita öljyfaasin lämmittämisestä.
  • Lämmittele yrttihauduketta joko liedellä kattilassa tai mikrossa.
  • Mittaa kummankin lämpötilaa. Kun molemmat faasit ovat muutaman asteen tarkkuudella +75, kaada yrttihauduke pikku hiljaa öljyn joukkoon samalla lusikalla koko ajan sekoittaen. Öljyfaasi on tässä vaiheessa edelleen liedellä.
  • Nosta öljyfaasi vesihaudekattilasta lämpöä kestävän alustan päälle ja jatka sekoittamista koko ajan, kunnes seos alkaa paksuuntua eli emulgoitua.

4. Lopuksi jäähdyttele ja viimeistele seos

  • Kun emulsio on +40 astetta tai alle, voit lisätä säilöntäaineen. Pipetillä tai lääkeruiskulla saat helposti mitattua tippoja.
  • Jos haluat lisätä tuoksua ja tehoa eteerisistä öljyistä, lisää ne tässä vaiheessa. Hoitotuotteissa tuoksun säätäminen ei ole ykkösasia, joten voit jättää eteerisen öljyn tuotteesta pois. Toisaalta laventelin eteeristä öljyä käytetään haavojen hoidossa, joten halutessasi se on hyvä lisä tuotteeseen.
  • Sekoita emulsio huolellisesti ja pakkaa se puhtaaseen säilytysastiaan.

Emulsio voi olla tässä vaiheessa hyvinkin löysähköä, mutta älä huoli, se tulee vuorokauden kuluessa jämäköitymään.

Emulsiovoiteen valmistus velä kertauksena pähkinänkuoressa:

Täältä löydät listan verkkokaupoista, josta voit hankkia tarvikkeita, yrttejä ja purkkeja luonnonkosmetiikan valmistukseen.

Lähteet:

Adom MB, Taher M, Mutalabisin MF, et al. (2017). Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomed Pharmacother 96: 348–360. doi:10.1016/j.biopha.2017.09.152

Ashkani Esfahani, Soheil & Khoshneviszadeh, Mahsima & Noorafshan, Ali & Rafiee, Shima & Hemyari, Kimia & Kardeh, Sina & Koohi-Hosseinabadi, Omid & Fani, Dorna & Faridi, Elnaz. (2019). The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World Journal of Plastic Surgery 8: 51-57. 10.29252/wjps.8.1.51

Duodecimin verkkosivu. Kosteusvoiteita pesuihottumaan. 4.4.2020. https://www.duodecimlehti.fi/duo70471

Piippo, Sinikka (2016). Villivihannekset. Minerva.

Rautavaara, Toivo (1980). Miten luonto parantaa. WSOY.

Samuelsen, A.B. (2000). The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. Journal of Ethnopharmacology 71(1-2):1-21.

Vedetön meikkiputsari

Nyt teemana on helppo putsari silmämeikin ja kasvomeikin puhdistukseen.

Putsarin erityispiirteinä on, että:

  • se on vedetön, joten siihen ei tarvitse käyttää säilöntäainetta. Se säilyy käyttökelpoisena noin 3 kuukautta.
  • hajusteita ei käytetä, jotta ainesosat saadaan jätettyä minimiin, eivätkä ne ärsytä herkkää silmänympärysihoa.
  • öljyihin perustuvana putsari ei kuivata ihoa, vaan jättää sen pesun jäljiltä pehmeäksi.
  • geeliyttäjänä sen valmistuksessa käytetään sucragel CF-nimistä sokeripohjaista luonnonkosmetiikan valmistukseen soveltuvaa ainetta.
  • se on nopea valmistaa; ei tarvitse lämmitellä faaseja.

Ohje on napattu ja muokattu tästä mahtavasta luonnonkosmetiikkaoppaasta, josta jo hihkuinkin Facebookin puolella.

Sucragelin käyttö

Sucragel CF, Glycerin & Caprylic/Capric Triglycerides & Aqua & Sucrose Laurate

Aineen inci avutuu seuraavasti: glyseriini, MCT-öljy, vesi ja sakaroosilauraatti, jonka tehtävä on hoitaa ihoa, pehmentää, emulgoida ja toimia pinta-aktiivina.

Sucragel ei ole ensisijaisesti emulgaattori, vaan sitä käytetään geelinmuodostajana. Se sopii muun muassa puhdistusaineisiin, kuorintatuotteisiin ja kylpyöljyihin.  Se on turvallinen ja mieto geeliyttäjä, joka sopii lasten- ja vauvojen tuotteisiinkin. Se peseytyy helposti pois.

Muita Sucragelin ominaisuuksia:

  • pH käyttöalue on 4-8.
  • Sillä on eurooppalainen COSMOS -sertifikaatti.
  • Kirkas geeli muuttuu maitomaiseksi ollessaan veden kanssa kosketuksissa.

Meikkiputsari

yhteensä 60 ml eli reilu 0,5 dl

Ainesosat:

  • 35 ml (2,5 rkl) pohjaöljyä, esim. viinirypäleensiemeenöljy, manteliöljy tai fraktioitu kookosöljy
  • 9 ml erikoisöljyjä, esim. näin: 2 ml (0,5 tl) vadelmansiemenöljyä ja 7 ml hamppuöljyä.
  • 10 ml (2 tl) Sucrageliä
  • 6 ml E-vitamiinia

Tarvikkeita:

  • pipetti tai lääkeruisku
  • veitsi ja lusikka
  • mittalusikoita esim. 5 ml ja 15 ml
  • 2 sekoitusastiaa, esim. lasia
  • pumppupullo tai flip-korkillinen pullo tuotteen säilytykseen

Tee näin:

  1. Mittaa öljyt yhteen astiaan ja sekoita lusikalla.
  2. Mittaa sucragel toiseen astiaan.
  3. Lisää öljyseos pipetillä muutama pisara kerrallaan sugragelin joukkoon samalla sekoittaen. kevyesti veitsellä. Kun sucragel-seos on geeliytynyt, voit lisätä öljyseosta  joukkoon isompia .määriä, noin 2-3 ml kerrallaan ja sekoita.
  4. Lisää lopuksi E-vitamiini, joka parantaa tuotteen säilyvyyttä.
  5. Laita valmis seos pulloon tai purkkiin ja lisää etiketti, jossa on tuotteen nimi ja valmistuspäivämäänä.

Geelimäisen tuotteen purkki

Geelimäistä tuotetta ei ole mukavaa käyttää voidepurkista. Se kannattaa pakata esimerkiksi pumppupulloon tai flip-korkilliseen pulloon. Näistä ainetta on helppo annostella sopiva määrä joko kädelle, pumpulille tai pesulappuun.

Jos sinulla on joku kestävän ja pestävän oloinen pullo jo loppuunkäytetystä tuotteesta, sen voi kierrättää ja käyttää uudelleen tässä. Kunnon pesu – myös korkki tai pumppumekanismi –  takaa sen, että tuote säilyy käyttökelpoisena pitkään.

Kun käytät meikkiputsaria, kannattaa kostuttaa pumpuli tai pesulappu ensin ja lisätä sen jälkeen siihen geeliä. Näin meikki lähtee tehokkaasti ja hellävaraisesti.

Sovellusmahdollisuuksia

Käytä yrttiöljyjä, esimerkiksi kehäkukkaöljyä, jos haluat yrttitehoja tuotteeseen.

Voit myös käyttää valmistuksessa kevyempää tai paksumpaa öljyä sen mukaan, millaisen rakenteen putsariin haluat.

Koska putsari pestään iholta pois heti levittämisen jälkeen, siihen ei minun mielestä kannata tuhlata kovin paljon hintavampia raaka-aineita. Ne kannattaa säästää iholle jätettäviin tuotteisiin, kuten esimerkiksi tähän öljyseerumiin.